Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Rècord de visitants a la 5a Festa de la Mongeta del Ganxet de les Franqueses

01/12/2015

Més d’un miler de persones s’apropen enguany al recinte de les Antigues Escoles de Llerona.

La Festa de la Mongeta del Ganxet de les Franqueses es consolida dins el calendari de fires i festes tradicionals de Catalunya. El diumenge 29 de novembre més d’un miler de persones van passar pel recinte de les Antigues Escoles de Llerona per assistir a la 5a edició de la festa, el que suposa un nou rècord de participants. 

A banda de la demostració de la batuda, garbellada i triatge de les mongetes del ganxet com es feia antigament, de les parades de productes de proximitat, del concurs de cuina i del tast que clou la jornada, enguany hi va haver un munt de destacades novetats. 

A primera hora, de 10 a 11 h, l’edifici de les Antigues Escoles va acollir la primera trobada entre productors, restauradors i elaboradors de mongeta del ganxet. Amb l’assistència d’una quinzena de persones entre pagesos de la zona, cuiners del col·lectiu Cuina VO i un representant de la Unió de Consumidors de Catalunya, es van posar de manifest les principals característiques del llegum, les dificultats de la seva producció i comercialització així com la necessitat que hi hagi una major comunicació entre el sector productiu i el sector comercialitzador/transformador, per tal d’establir un bon equilibri entre demanda i oferta. L’objectiu és que aquesta trobada es converteixi en la llotja de la mongeta del ganxet i que d’aquí en pugui sortir el preu de venda de referència. 

Acte seguit, Rosa M. Pruna, regidora de l’àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de les Franqueses i presidenta del Consell del Poble de Llerona, les dues entitats organitzadores de la festa juntament amb Festes Laurona, va actuar de mestra de cerimònies i va donar pas a la cantada de l’himne de Llerona, que van interpretar diversos veïns i veïnes del poble. 

Una altra novetat de la festa va ser la participació dels gegants de les Franqueses i de la colla castellera Xics de Granollers. Els primers van fer una cercavila des de l’envelat fins al pati de les Antigues Escoles passant pel camí de Can Toni. Un cop al pati, el Marquès, la pagesa i l’escolar van fer un ball. Acte seguit, els castellers van demanar la col·laboració de tothom per formar part de la pinya i van carregar i descarregar un 3 de 6 i un 4 de 6. 

Concurs de cuina

Pel que fa al 4t Concurs de cuina de la mongeta del ganxet, al qual es van presentar una quinzena de plats, va tornar a guanyar el primer premi (60 euros i un lot de mongetes) el lleroní David Casares, que ja ho va fer l’any passat. Aquesta vegada, Casares, que a l’hora de recollir el premi va agrair a la seva sogra, Maria Carreras, la cocció de les mongetes, va inventar-se un plat de botifarra negra amb mongetes amb dauet gelatinós de gingebre i cotnes de porc. 

El segon premi (30 euros i un lot de mongetes) se’l va endur Conxita Soldevila, de Corró d’Amunt, amb un guisat tradicional amb picada i bocins d’orella de porc, que segons va dir era una recepta de sa mare, la Pura de Can Bruguera. Enguany, el jurat el formaven Benito Iranzo, del restaurant EnBoca de Mollet del Vallès; Jordi Roca, del restaurant La Masia de l’Ametlla del Vallès; i Ada Parellada, del restaurant Semproniana de Barcelona, que també va signar exemplars del seu llibre La cuina del ganxet, publicat l’any passat per l’Ajuntament de les Franqueses. 

Carles Gaig, convidat d’honor

Un cop donats els premis, el convidat d’honor d’enguany, el prestigiós cuiner Carles Gaig, va oferir unes paraules als presents. Gaig, que va ser padrí de la collita 2011 de la mongeta del ganxet, va dir d’aquest llegum que és “un producte excels sempre que estigui ben cuit” i es va mostrar molt content que l’haguessin convidat a la festa, ja que segons ell “cal reconèixer la feina que fan els petits productors, sense els quals Catalunya no tindria el rebost que té, el més important del món, i els cuiners no podríem elaborar els nostres plats com ho fem ara”. Gaig va rebre el guardó de la cullera amb mongetes de plata realitzat per l’orfebre lleroní Xavier Cervera

Van assistir a la festa l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé; la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó; i el gerent del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Ignasi Valls, a més de diversos regidors de l’Ajuntament de les Franqueses. 

La festa va acabar amb el repartiment entre tots els assistents de més de mil racions de mongetes del ganxet de Llerona, cuinades pel Jaume i l’Alena del restaurant Casa de la Mestra, amb botifarra de la Garriga i llardons. 

Com cada any, han estat molts els mitjans de comunicació que s’han fet ressò de la festa, com ara TV3 i Ràdio 4. A més, enguany, a la tarda, es va retransmetre en directe des de l’envelat de les Antigues Escoles el programa 1món.cat de la Xarxa de Comunicació Local, que es va poder veure, de les 18 a les 20 h per una trentena de televisions locals de tot Catalunya. 

Podeu veure totes les fotografies de la 5a Festa de la Mongeta del Ganxet de les Franqueses al següent enllaç.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Un moment de la garbellada de les mongetes del ganxet
Els gegants de les Franqueses també van participar de la festa
Els Xics de Granollers van rebre l'ajuda del públic present a la festa per fer els seus castells
Més d'un miler de persones van passar diumenge al matí pel recinte de les Antigues Escoles de Llerona
Fotografia dels guanyadors del concurs de cuina, amb les autoritats presents a l'acte
El tradicional tast de les mongetes va cloure un any més la festa
Darrera actualització d’aquest contingut: 26/04/2024 a les 08:23h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)