Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La sala d’actes de la biblioteca s’omple en la presentació del llibre de topònims de les Franqueses

23/04/2015

El conegut escriptor Màrius Serra va presentar el llibre d’Enric Garcia-Pey, el 14è volum de la Col·lecció Les Franqueses.

El periodista, escriptor i enigmista Màrius Serra va presentar ahir dimecres, 22 d’abril, al vespre, el llibre Recull onomàstic de les Franqueses del Vallès. Noms de casa i de lloc, de l’expert toponimista granollerí Enric Garcia-Pey, en una sala d’actes de la Biblioteca Municipal plena. 

Serra va dir que al contrari de molts dels llibres que ens trobarem per Sant Jordi, que estan fets de pressa i corrents, “aquest del Garcia-Pey està fet al xup-xup”, i que cal valorar-ho perquè “ja es veu que està fet amb paciència, amb cura i amb amor”. Serra també va dir que aquest treball “és un GPS d’abans de l’era digital”, pel fet que tots els llocs que hi surten estan molt ben situats en l’espai geogràfic en què es troben. 

El conegut col·laborador del programa de TV3 Divendres, on fa la secció Paraules en ruta!, va dir que en aquests set anys que treballa anant per tot Catalunya a la recerca de mots i expressions locals s’ha adonat que a cada població existeixen una sèrie de savis que fan una feina formigueta per preservar la nostra memòria, “i un d’aquests és l’Enric Garcia-Pey”. 

Per la seva banda, l’autor va començar la seva intervenció llegint un tros del llibre en què s’explica per què el Turó de les Mentides es diu d’aquesta manera, ja que en Màrius Serra no ho havia sabut trobar i s’havia quedat amb les ganes de saber-ne l’origen. “Abans l’Ajuntament de les Franqueses era a Llerona i les quatre parròquies per fer un ple es trobaven en aquest turó. De fer-s’hi aquí reunions d’edils, els parroquians començaren a fer els comentaris que s’hi deien moltes mentides o que només s’hi reunien per dir-ne, així nasqué aquesta denominació d’aquell formós indret, antigament anomenat el puig Salomó”. 

Després d’explicar que les entrades del llibre estan organitzades en estricte ordre alfabètic, l’Enric Garcia-Pey va aprofitar que la foto de Pere Cornellas de la portada és d’un camp franquesí per animar tothom a redescobrir el Vallès. “Si el mirem a poc a poc veurem que és una meravella, si ens hi perdem descobrirem paisatges fantàstics”, va afirmar. 

Garcia-Pey també va recordar que està acabant l’Inventari general d’onomàstica del Vallès Oriental, que comptarà amb els topònims dels 43 municipis que conformen avui dia la comarca. Després de signar uns quants exemplars del llibre, es va donar per finalitzat l’acte, que va comptar amb la presència de l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, i de la regidora de Cultura, Rosa Maria Isidro. 

El 14è volum de la Col·lecció Les Franqueses que edita el Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut es pot consultar a la Sala de lectura Can Ganduxer i a la Biblioteca Municipal, i es pot adquirir en aquests dos equipaments i a les llibreries L’Espolsada i La Gralla al preu de 12 euros.

Arxivat a: Cultura
Enric Garcia-Pey, a l'esquerra, al costat de l'escriptor Màrius Serra
La sala d'actes de la Biblioteca Municipal es va omplir
Darrera actualització d’aquest contingut: 03/05/2024 a les 15:39h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)