Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Sònia Domínguez Tejeda, advocada d’ICAVOR: "Les condemnes per violència de gènere als tribunals es troben en màxims històrics"

04/03/2024

L'assessora legal parla sobre els serveis que s'ofereixen des del SIAD i del SAI de les Franqueses

Aquesta setmana commemorem el 8M, el Dia Internacional de les Dones. Durant tot l'any, des de la regidoria de Feminisme i Igualtat de l'Ajuntament de les Franqueses es treballa per promoure l'equitat de gènere i la justícia social, duent a terme programes com el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d'Atenció Integral (SAI LGBTI). Sònia Domínguez Tejeda, advocada d'ICAVOR, ofereix assessorament legal al SIAD i SAI LGBTI de les Franqueses. Parlem amb ella per conèixer què i com es treballa des d'aquests serveis municipals.

Quin tipus d'ajuda legal ofereix el SIAD a les dones i a les persones LGBTI?
El SIAD ofereix orientació i assessorament jurídic a les dones i el SAI a persones del col·lectiu LGBTI en tots els aspectes legals, des de qüestions civils a qüestions penals.

Aquest servei pretén donar resposta a la diversitat de demandes i de necessitats de les dones i del col·lectiu LGBTI del territori i contribuir a la sensibilització i a la detecció de situacions de discriminació per raó de sexe i de violència masclista. El SIAD ofereix una atenció personalitzada i integral a les dones de les Franqueses des de la perspectiva de gènere per tal que puguin gaudir i exercir els seus drets en llibertat i sense discriminacions.

Com funciona el procés per a obtenir assessorament legal al SIAD?
El procediment de gestió del servei es coordina amb les tècniques de referència del mateix servei i també des de Serveis Socials, que deriven a les dones del municipi que tenen dubtes a nivell legal o jurídic o presenten situacions de vulnerabilitat i de manca d'assessorament legal.

Quines són les dificultats legals més comunes que enfronten les dones i persones LGBTI?
Les principals problemàtiques que es plantegen per les persones usuàries del servei són referides a situacions de violència familiar, tràmits de separació i divorci, guarda i custòdia dels infants, drets de les dones en context de violència masclista, drets d'herència, consultes sobre tramitació de prestacions d'incapacitat permanent, de prestacions d'atur, reclamacions per danys a la comunitat de veïnatge, assetjament sexual a la feina, com gestionar deutes, tutela, nacionalitat i asil.

Quines mesures legals consideres fonamentals per lluitar contra les violències masclistes i contra la discriminació LGBTI?
Segons dades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, les condemnes per violència de gènere als tribunals es troben en màxims històrics i ja s'acosten al 80%. Aquest augment de les condemnes per violència de gènere es deu a la major conscienciació social i a la millora dels protocols d'actuació de les forces i cossos de seguretat, així com a la tasca dels jutjats i tribunals en la lluita contra aquesta lacra social.

El sistema ja disposa d'eines que han anat a poc a poc ajudant a què les víctimes se sentin recolzades en el tràfec que representa fer el primer pas per denunciar el seu agressor, s'activa un protocol des de l'autoritat policial fins a les instàncies judicials, fins i tot disposen de suport psicològic als jutjats, amb seguiment d'atenció a la víctima, però encara queda molt per fer perquè malauradament encara es produeix el que es coneix com a "doble victimització" no només als jutjats sinó també als mitjans de comunicació.

Necessitem més especialització, per exemple, a la fiscalia, a jutjats específics de violència sobre la dona o professionals de la psicologia experts en l'àmbit de la violència de gènere.

A nivell de mesures legals fonamentals per a la protecció de les víctimes, tenim les ordres de protecció que s'acorden als jutjats de violència, el seguiment que en fan els Mossos d'Esquadra, a través del grup especialitzat en atenció a les víctimes.

La persona que ha patit violència està acompanyada en dependències judicials en tot moment per professionals de la psicologia especialistes en l'àmbit de la violència de gènere, i des del mateix moment en el qual s'interposa una denúncia davant dels agents de l'autoritat també estarà assessorada pel lletrat que estigui de guàrdia, del torn especial de víctimes de violència de gènere.

En els procediments de divorci i en les separacions, es preveu la suspensió del règim de visites dels infants respecte al seu progenitor (pare) que ha estat denunciat per violència de gènere, per evitar el que es coneix com a violència vicària, sempre en aplicació de l'interès superior dels menors.

En general, s'estan fent molts avenços en l'àmbit legislatiu, i la Llei orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere (Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre) ja ha estat adaptada al Conveni d'Istanbul de 2.011, a través de la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual. (Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre).

 

ESPAI CAN PRAT

C. Verge de Montserrat, 21

Horari: de dilluns a dijous, de 8:30 a 14 h

Telèfon i whatsapp: 670 311 604

Entrevistes a l’Espai Can Prat i a Bellavista Activa, carrer de Rosselló, 39. Bellavista.

Cal cita prèvia.

Arxivat a: Ajuntament
Sònia Domínguez Tejeda, advocada d’Icavor
Darrera actualització d’aquest contingut: 20/09/2024 a les 10:29h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)