Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Actuacions de l’Ajuntament de les Franqueses per minimitzar l’impacte de les obres de l’R3 al municipi

16/02/2024

El consistori està fent un seguiment continuat de les diferents intervencions d’ADIF

Les obres de desdoblament de les vies de la línia R3 realitzades per l'Administrador d'Infrastructures Ferroviàries (ADIF) en el traçat, entre Parets del Vallès i la Garriga – unes obres reivindicades des de fa anys pels municipis de la comarca- han provocat diverses afectacions arreu del territori. Des de les regidories d’Urbanisme i de Memòria Històrica i Patrimoni de l’Ajuntament de les Franqueses s’està fent un seguiment continuat de les diferents intervencions, per tal de minimitzar l’impacte d’aquestes al municipi.

A l’inici del projecte el consistori va presentar, l’any 2020, diferentes al·legacions a ADIF, la més destacada feia referència al pas de la línia R3 per la zona dels Gorcs i per la qual es demanava un canvi de trajecte per no envair la parcela d’equipament públic que afectava a possibles jaciments arquològics i arbres d’especial protecció. L’alternativa proposada per ADIF conisstia en fer un traçat que afectaria a la zona de Can Santa Digna. Un espai que calia preservar.

Davant l’enderroc de Can Rajol, a finals del mes de gener de 2024, l’Ajuntament ha pogut recuperar alguns dels elements patrimonials de la masia. Concretament s’han preservat un dintell, dos brancals laterals i l’arc superior d'una porta de la façana sud, així com una reixa de ferro -uns estripagecs- d'una finestra.

Paral·lelament, el consistori ha fet l’acompanyament al procés de les excavacions arqueològiques preventives realitzades per ADIF a Can Santa Digna, amb la supervisió de la Generalitat de Catalunya. En aquestes excavacions fins el moment s’han revelat restes que corresponen a una producció agrícola de l'època romana, del segle I aC i del segle I dC, i que inclouen fragments de ceràmica, així com sitges de conservació de gra i restes de cisternes.

Per altra banda, l'Ajuntament ha sol·licitat conservar la torre de l'aigua de l'estació de les Franqueses, situada a la part final de l'andana direcció la Garriga, que abastia d'aigua les locomotores de vapor en passar per l'estació. Així doncs, a través d'un conveni amb ADIF, el consistori passarà a ser responsable de la restauració i conservació de la torre.

De la mateixa manera, el consistori ha demanat conservar el pont ferroviari de Santa Digna.

Arxivat a: Ajuntament, Urbanisme i Activitats
Torre de l'aigua
Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 19:30h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)