Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

24 de gener, 85è aniversari del bombardeig de les Franqueses

10/01/2024

Una commemoració marcada per la investigació sobre franquesins que van ser internats a camps de concentració i d’extermini nazis

Aquest any, la commemoració del bombardeig de les Franqueses arriba amb moltes novetats importants per avançar en la recuperació de la memòria democràtica. En primer lloc, aquest és el primer any que hi ha una regidoria dedicada a tasques d’investigació i divulgació per teixir la història del municipi. Una feina indispensable per dignificar la memòria de les víctimes del feixisme. El 24 de gener, la commemoració del 85è aniversari del bombardeig de les Franqueses arriba marcada per la recerca sobre franquesins que van ser internats a camps de concentració i d’extermini nazis. De fet, l’Ajuntament ja ha sol·licitat al Memorial Democràtic llambordes Stolpersteine per recordar les persones que van viure l’horror d’aquests internaments. En breu, es donaran a conèixer totes les dades perquè l’estudi es basa en diferents persones de les Franqueses que, després de fugir del franquisme i una vegada a l’exili, acaben capturades pels nazis. Alguns moren en el centres de concentració i extermini; d’altres aconsegueixen sortir-ne amb vida. Al llarg de les properes setmanes ja podrem fer públiques algunes dades sobre aquesta investigació.

El 24 de gener es commemorarà el 85è aniversari del bombardeig que va provocar tres víctimes mortals i nombroses destrosses a la zona de l’estació de Corró d’Avall. L’acte institucional es farà el mateix dia, a les 12 hores, a la plaça de l’Ajuntament on hi ha el monòlit en memòria de les víctimes de la Guerra Civil (1936-1939) de l’exili i la repressió franquista. A la tarda, a les 19 hores, al Casal Cultural de Corró d’Avall es projectarà Carretera a Gusen, un documental en què Àlex Cirera Izquierdo recorre més de 2.000 quilòmetres en bicicleta fins al camp d’extermini nazi on van assassinar al seu avi, Félix Izquierdo García. Una història on l’esport i la memòria s’uneixen per retre homenatge i tancar ferides emocionals. La projecció comptarà amb la presència del seu protagonista i del president de l’Amical Mauthausen, Juan Manuel Calvo, que faran un col·loqui posterior a la projecció.

Els actes de commemoració del bombardeig es complementaran amb la projecció del documental Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses, que va produir l’Ajuntament de les Franqueses, per a l’alumnat dels instituts del municipi amb l’objectiu de generar un espai de reflexió entre els més joves. El 27 de gener, a les 20 hores, també es representarà l’obra de teatre El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai.

Arxivat a: Ajuntament
Documental Carretera a Gusen
Darrera actualització d’aquest contingut: 01/03/2024 a les 14:36h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)