Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El govern actualitza les ordenances fiscals per salvar l’estat econòmic de l’Ajuntament

31/10/2023

Les modificacions s’han aprovat tenint en compte la capacitat econòmica dels i les contribuents

El govern ha decidit aplicar canvis a les ordenances fiscals de 2024 amb l’objectiu de fer front a la tensió pressupostària que pateix l’Ajuntament, segons la regidora d’Hisenda, Marta Reche, com a resultat d’una mala gestió anterior i dels increments que hi ha hagut en els subministraments, els carburants, els tipus d’interès, la inflació... «Perquè la realitat d’aquest ajuntament és que, quan hem aixecat les catifes, hem hagut d’actuar. Per això el 5 d’octubre ens vam veure en la necessitat de fer una modificació de crèdit de més de 1.200.000 euros per poder pagar totes les factures que ens hem trobat als calaixos», ha dit Reche.

Donada aquesta situació l’Ajuntament aplicarà una pujada general de les ordenances fiscals del 4,5%, excepte per l’Import sobre Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i la taxa d’escombraries que augmenten un 10%. Tot i així, la regidora d’Hisenda ha explicat que les modificacions s’aplicaran en funció del nivell de renda dels i les contribuents per «justícia social». En aquest sentit s’ampliarà en un 10% la forquilla per aplicar la tarifació social, que permetrà obtenir descomptes als preus de les llars d’infants, de l’escola de música i de les activitats esportives municipals del 20 al 60% tenen en compte la renda familiar. Reche també ha anunciat una baixada dels preus de la piscina descoberta perquè es crea una nova entrada de mig dia, a partir de les 15 hores, amb preu reduït. I una altra facilitat per als i les contribuents serà la modificació del calendari fiscal que permetrà pagar en un sol pagament o bé fraccionar els impostos en quatre terminis. La regidora d’Hisenda també ha volgut aclarir que l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) no afecta a les petites i mitjanes empreses, sinó a les grans empreses que tenen una capacitat econòmica superior.

A efectes pràctics, en el cas d’una persona que visqui en un pis d’uns 60 metres quadrats, queel seu habitatge valgui menys, sigui més petita… apujant tots els impostos que afecten a tota la població (IBI, escombraries i clavegueram), la pujada total serà, com a molt, de 4,67 euros mensuals. En canvi, pel cas d’una persona que tingui un major nivell de renda, que visqui en una casa gran, en una urbanització, que tingui terreny i piscina… la pujada total, com a molt serà de 23,25 euros mensuals.

Una de les novetats és l’aprovació d’una taxa de clavegueram que permetrà cobrir el 100% de les despeses del manteniment de la xarxa i reportarà uns ingressos de 150.000 euros que és el que costa el servei. D’altra banda, l’empresa pública Abastament d’Aigua Ter-Llobregat ha pujat el preu de l’aigua un 33,7% i, per tant, s’ha hagut d’aplicar un augment del 21,87%. «Si hores d’ara no féssim aquests increments per sobresanar la mala gestió anterior i cobrir la despesa que genera l’augment de subministraments, carburants, tipus d’interès, costos de personal i manteniment arribaria un punt que no podríem fer front als rebuts» ha assegurat Reche.

«És veritat que hi ha tensió econòmica, però ajustarem el pressupost de 2024 per seguir posant a les persones al centre de la nostra gestió. Farem els ajustos a les despeses supèrflues però els serveis essencials s’han de mantenir per garantir la qualitat de vida de la nostra ciutadania. Per tant, ajustar-se no voldrà dir en cap cas no complir el nostre programa. El complirem i, com vam dir a l’inici d’aquesta legislatura, nosaltres complirem un mandat per les persones. Ara ens veiem obligats a reajustar tot l’àmbit econòmic per partir de zero, per aconseguir tenir un Ajuntament sanejat, però serà això: un punt de partida per, ara sí, prioritzar realment a les persones de les Franqueses», ha dit a regidora d’Hisenda.

Amb tot, el govern s’ha compromès a exigir a la Generalitat i a l’Estat un increment en el finançament i també a treballar per augmentar l’activitat econòmica als polígons. En definitiva a trobar mecanismes de finançament sense generar pressió en els i les contribuents.

Per la seva banda, l’alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado, ha assegurat que el govern vol garantir «que aquest augment sigui just i progressiu, posant l’accent en aquells perfils que poden permetre’s contribuir més. Al mateix temps, estem compromesos a millorar la transparència i l’eficiència en la gestió dels recursos públics per assegurar que cada euro dels impostos es gasti de manera responsable».

 

Arxivat a: Ajuntament, Hisenda
Presentació ordenances fiscals 2024
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/05/2024 a les 15:36h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)