Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses vol blindar el 72% del municipi als parcs de renovables

14/07/2022

S'inicia la tramitació de la modificació puntual del PGOU i s'aprova la suspensió per un any de les llicències per aquest tipus d'instal·lacions

El ple municipal extraordinari del 14 de juliol ha aprovat iniciar els tràmits per a la modificiació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a la regulació de la instal·lació d'energia solar fotovolaica en sòl no urbanitzable. Paral·lelament, també s'ha aprovat la suspensió durant un any de la tramitació i de la concessió de noves llicències de parcs fotovoltaics, a excepció de les plaques solars per a autoconsum. Aquests 12 mesos de suspensió serviran per realitzar el procés de modificació del PGOU i blindar el sòl no urbanitzable davant futurs projectes d'energies renovables.

Actualment, el PGOU només protegeix el 5% del territori de les Franqueses davant la instal·lació de grans parcs fotovoltaics. Són les 124 hectàrees properes al riu Congost incloses dins la Xarxa Natura 2000. A la resta del territori (urbà, agrícola i forestal) estan permeses aquestes infraestructures energètiques sense limitacions.

Durant el darrer any i gràcies a una primera suspensió temporal de l'atorgament de llicències per a parcs fotovoltaics, l'Ajuntament ha treballat en la modificació puntual del PGOU per protegir la majoria del territori agrícola i forestal. L'objectiu és que els parcs fotovoltaics només es puguin situar en zones urbanes, industrials, en àrees de serveis agrícoles i en sòl agrícola d'especial protecció. En aquest darrer tipus de sòl la instal·lació s'ha de realitzar en les següents condicions:

  • Es prioritzaran projectes que siguin compatibles amb el manteniment de l'activitat agrícola i/o ramadera i que no trenquin la connectivitat ecològica.
  • S'ha de permetre el pas de la fauna i, en cas de fer plantacions per ocultar la instal·lació, han de ser d'espècies autòctones.
  • La superfície màxima serà de 10 ha i la distància mínima entre parcs, de 1.000 metres.
  • No està permesa la instal·lació en àrees amb hàbitats d'interès o amenaçats, en entorns fluvials i la seva àrea d'influència, en espais propers a equipaments preferents i comunitaris, a menys de 10 metres dels camins i a menys de 25 metres de rutes senyalitzades. Tampoc en zones d'arbres protegits ni on hi hagi construccions o habitatges catalogats o en espais amb patrimoni arqueològic.

Amb la modificació que l'Ajuntament de les Franqueses presentarà per a la seva aprovació a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, la protecció davant projectes d'instal·lació de parcs fotovoltaics abasta, com a mínim, un 72% del terme municipal.

El que busca la modificació és tenir un model energètic compatible amb la preservació de la qualitat paisatgística, la promoció de l'activitat econòmica agrària, la protecció ambiental i de la biodiversitat i del patrimoni arquitectònic i cultural del municipi. Ara, les llicències per a la insta·lació de parc fotovoltaics queden suspeses durant un any i serà durant aquest període quan la Comissió d'Urbanisme de Barcelona s'haurà de pronunciar sobre la modificació del PGOU en els termes que demana l'Ajuntament.

Arxivat a: Urbanisme i Activitats
En vermell, a l'esquerra zones que protegeix el PGOU actual i a la dreta, zones que quedaran protegides amb la modificació del PGOU
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/11/2023 a les 14:48h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)