Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Aposta per la sega diferenciada a les zones verdes urbanes

02/03/2022

Aquesta tècnica permet mantenir la biodiversitat i evitar plagues

Les Franqueses continua aplicant criteris de gestió sostenible a les zones verdes urbanes. Ja fa anys que per combatre les plagues s'utilitza el sistema de lluita biològica, afavorint la proliferació de depredadors naturals de pugó i d'altres insectes. Ara, i després de fer proves, a espais com el Parc del Mirador o Can Santa Digna, el municipi aposta per la sega diferenciada.

Què és la sega diferenciada?

 • Aquesta tècnica consisteix en la sega dels espais verds per sectors. En una mateixa àrea conviuen zones amb l'herba baixa amb d'altres on es deixa crèixer i completar així el cicle biològic. Aquests espais sense segar són molt comuns en molts països europeus i és una pràctica habitual també en jardins privats.
 • Aquest tipus de sega redueix la pressió humana en els espais sense segar de les zones verdes urbanes preservant l'hàbitat natural de fauna auxiliar, millorant l'equilibir i el control d'espècies i de plagues i racionalitzant recursos.

Quins són els beneficis?

 • Ajuda a impulsar la lluita biològica contra les plagues, amb depredadors naturals, evitant així l’ús de productes químics.
 • Incrementar la biodiversitat en els parcs i jardins per fomentar aquest control de la lluita biològica. Com més biodiversos són els espais verds, més augmenten les possibilitat que hi aparegui fauna útil com ara els insectes beneficiosos i/o els ocells.
 • Redueix la pressió humana en aquell prat i les plantes poden créixer i generar llavors. D’aquesta manera, es facilita la regeneració natural del prat amb menys sembres. L ‘augment de llavors variades afavoreix la presència de més ocells que s’hi podran alimentar. Un fet que comportarà major control de les plagues d’insectes pel fet d’haver-hi més aus.
 • Al mateix temps, el creixement espontani de les plantes també provoca que hi hagi floració diversa, que es tradueix en una millora paisatgística i en l’augment d’espècies de papallones, indicadores de la bona qualitat de l’hàbitat.
 • Les segues periòdiques no permeten la regeneració natural dels prats i el sòl deixa de ser tant fèrtil fet que dificulta encara més la regeneració. Recuperar la germinació de les especies que hi ha a la zona i deixar-les créixer fa que augmenti la matèria orgànica i s’oxigeni el sòl millorant-ne la seva qualitat, aquest fet afavoreix la retenció de l’aigua fins i tot la de la rosada i actuen com a climatitzadors de temperatura en èpoques càlides, per tant ens ajuden en l’adaptació al canvi climàtic.

En quins espais s’aplicarà la gestió diferenciada?

 • Parc del Mirador.
 • Parc de Can Patirem, a la zona de talussos.
 • Parc del polígon del Pla de Llerona.
 • Carrer Sant Isidre.
 • Solar darrera l'Escola Bressol Municipal Cavall Fort.
 • Parc de Milpins, en la zona al límit amb el bosquet de l’est.
 • Parc zona d’equipaments de Can Santa Digna.
 • Solar d’Anna M. Mogas.
 • Límit Ribera del Congost.
 • Solar del carrer del Cadí.

L'Ajuntament senyalitzarà les zones verdes on s'apliqui la sega diferenciada.

Arxivat a: Ajuntament
Sega diferenciada al parc del carrer de França
Darrera actualització d’aquest contingut: 01/07/2022 a les 12:13h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)