Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

8M, "No és un dia, és un dret"

24/02/2022

Els actes per commemorar el Dia Internacional de les Dones es concentraran els dies 5 i 8 de març

"No és un dia, és un dret" és el lema de la campanya per commemorar el Dia Internacional de les Dones que ha engegat l'Ajuntament de les Franqueses per aquest mes de març. Avui al migdia s'ha presentat la programació d'aquest any, que es concentrarà en els dies 5 i 8 de març. "El 25N vam ser contundents, vam tancar les portes a les violències masclistes, a totes, vam conscienciar sobre la necessitat d’erradicar-les des de totes les vessants. Continuarem tancant les portes any rere any, perquè una societat més justa és una societat amb violència zero. Ara, aquest 8M, som iguals de contundents i sota el lema de la campanya reivindiquem que el 8M, el dia Internacional de les dones no és un dia, és un dret. Un dret a la igualtat salarial, a la corresponsabilitat, a tenir les mateixes oportunitats, al respecte, a la sororitat, a la diversitat, al benestar, en definitiva és el dret a ser lliures, a estar vives i a viure lliure de violències masclistes", ha dit la regidora de Feminisme i Igualtat, Marta Reche. 

Aquest any es farà la primera edició del Dona Festival. Una jornada que es farà a la plaça Joan Sanpera, des de les nou del matí fins a gairebé les nou del vespre, i que comptarà amb la col·laboració d'associacions, entitats i artistes locals. "Per això commemorem el 8M amb una diada molt especial, treballada des de la celebració, la reivindicació, la sororitat i la conscienciació: la primera edició del "Dona Festival", una jornada reivindicativa però també festiva. I per què? Perquè ens ho mereixem. Portem dos anys molts durs. La Covid19 ens ha tocat a tots. Dos anys en què les cures han estat el centre d’aquesta pandèmia i han posat de manifest el que fa anys que denunciem, la situació real de les dones. Diversos estudis demostren que durant aquest temps la feina de cures ha recaigut molt més en la dona, que ha vetllat per la gent gran, els fills i filles, les tasques domèstiques, la feina remunerada fora de casa,… Al llarg d’aquests anys moltes dones hem hagut de fer molts equilibris per mantenir el nostre centre i el de totes les persones que depenen de nosaltres", ha destacat Reche. 

L'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha destacat la importància de treballar de treballar des de les administracions per acabar amb les desigualtats per raó de gènere. "L’administració pública tenim l’obligació i el deure de ser un exemple i implementar mesures que enderroquin aquestes desigualtats que, en moltes ocasions, es poden combatre també políticament. Des de l’Ajuntament hem promogut, per exemple, programes de formació i ocupació dirigits a dones. Som conscients que en la formació i l’ocupació hi ha diferències per raó de gènere sobretot perquè les cures, d’infants i gent gran, recau majoritàriament sobre les dones. Per tant, aquestes accions són solucions temporals que s’han de treballar de manera més transversal. És dir, que el que hem d’aconseguir com a societat és que la dona, només pel fet de ser-ho, no tingui atorgades unes obligacions que li impedeixin créixer com a persona. I que si decideix tenir-les, perquè això també és un dret, tingui el suport emocional i econòmic com per poder-ho sostenir. En definitiva, això és la igualtat", ha dit l'alcalde.

Colomé també ha apel·lat a la importància de treballar de manera transversal, des de tots els sectors per acabar erradicar aquests diferències. "Cal acabar amb moltes altres coses: amb les diferències salarials, que segons quines feines estiguin supeditades al gènere, que les decisions personals com formar una família siguin un condicionant per a la contractació,.. i així podríem anar nomenant un llistat encara massa llarg. I és que és cert que hem avançat en el camí cap a la igualtat, però queda molta feina per fer. Una feina que hem de fer des de les administracions, però també a nivell estructural, com a societat. L’educació, la cultura,... tot és clau per aconseguir un món més just i lliure de desigualtats. Tan de bo hi hagi un dia que no haguem de reivindicar, sinó només recordar que ho vam aconseguir", ha afegit Colomé. 

El Dona Festival també serà una jornada solidària, on tothom hi podrà col·laborar obtenint el got feminista, una samarreta o una xapa a canvi d'un donatiu. La recaptació anirà destinada a les dues entitats del municipi que fan intervenció directe amb dones víctimes de violències masclistes: SOS DONA i l’Associació Mirall. Feminisme d'Acció Social.

El mateix dia 5 també s'instal·larà la carpa violeta a la plaça Joan Sanpera on es podrà contestar l’enquesta que s'està portant a terme per elaborar el I Pla d'Igualtat i Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere de les Franqueses.

La programació per commemorari el Dia Internacional de les Dones es complementarà amb un acte institucional, el mateix dia 8 de març, a les 13 hores a la plaça de l'Ajuntament. A continuació, podeu consultar tota la programació:

DONA FESTIVAL

Dissabte, 5 de març

Plaça Joan Sanpera

9 a 10.30 h Matinal de ioga i meditació, a càrrec d’Ingravitt. Cal portar estoreta.

10.30 a 11.30 h Esmorzar

10.30 a 11.30 h Taller Cua de sirena, basat en el conte d’Alba Barbé i Serra i Sara Carro Ibarra. Activitat per a infants a partir de 7 anys, a càrrec de l’Associació Mirall. Feminisme d’Acció Social.

11 a 14 h Espai infantil: vine a jugar en igualtat!

Activitat per a infants de 0 a 12 anys.

10.30 a 12 h Taller de dansa i expressió corporal a través de la pintura.

Sessió de dansa creativa on, a més de ballar, les famílies es podran expressar a través del dibuix i la pintura. Aquest taller ofereix una experiència integral de connexió amb l’art i l'essència de la persona. Hi haurà exhibició final de l’Escola de Dansa Moving.

Taller dirigit per Eugènia Tovar Guzmán i l’Escola de Dansa Moving

10.30 a 12 h Escacs per la igualtat, a càrrec del Club d’Escacs les Franqueses.

12 a 13.30 h Vermut amb l’autora del llibre Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat, Esther Vivas.

Conferènciaen què l’escriptora tractarà temes com què suposa ser mare avui, per què necessitem que el feminisme incorpori la defensa dels drets de les mares a la seva agenda, i la violència obstètrica com a forma de violència de gènere, entre d’altres qüestions.

*Servei d’acollida per a infants dinamitzat per La Xarranca.

13.30 a 14 h Ballada de sardanes feminista, a càrrec dels Sardanistes Franquesins

14 a 15.30 h Dinar popular: fideuada, beguda i postres. - TIQUETS ESGOTATS

Activitat gratuïta prèvia inscripció del 21 de febrer al 4 de març, de 9.30 a 12.30 h, a Bellavista Activa (Carrer Rosselló, 39) o enviant un correu a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) indicant nom, cognoms, DNI, i el nombre de tiquets a reservar. Aforament limitat. L’entrega dels tiquets es farà el 5 de març, a la plaça Joan Sanpera, de 9 a 11.30 hores.

Escenaris violetes amb les actuacions de:

14:30 h Ana Yshni, cantautora local

15 h Escola Municipal de Música Claudi Arimany

15.45 h Cor Camins

16.30 h Coral Xeremeia

17.15 h Hermandad Rociera de Bellavista

18 h Ball en línia, acàrrec de l’Associació Llar d’Avis de Bellavista

19 h Konkordia, grup de set veus de dones artistes que neix de la necessitat de conscienciar sobre la importància de la figura de la dona als escenaris i d’exaltar la lluita per un canvi social basat en l’horitzontalitat, el feminisme i la diversitat.

*A partir de les 16 hores hi haurà food trucks amb servei de begudes i menjar.

ACTE INSTITUCIONAL

8 de març

13 hores

Plaça de l’Ajuntament

Lectura de manifest

Performance amb l’alumnat de l’Institut El Til·ler

Poetry slam, a càrrec de Germán Chocero Carmona

Mentre es desenvolupi l’acte, l’artista local Sigrid Amores pintarà una peça artística en directe.

Actes paral·lels a la programació i dirigides a l'alumnat de 4rt d'ESO

Trobades amb perspectiva de gènere:
El repte de ser dona, avui.

Activitat realitzada en col·laboració amb l'Associació Mirall. Feminisme d'Acció Social que pretén conscienciar i sensibilitzar a l’alumnat dels reptes i les situacions a les quals les dones s'enfronten durant el seu dia a dia.

Arxivat a: Ajuntament
Presentació de la programació del 8M
Dia Internacional de les Dones

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/04/2024 a les 08:23h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)