Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"M'ha tocat ser pioner en un esport de dones i estic orgullós d'haver obert camí"

10/11/2021

Pau Ribes parla de la seva experiència a la natació artística en el col·loqui Esport i Gènere

El projecte "Biblioteca de l'Esport. Recurs per a l'educació" ha triat enguany els condicionaments de gènere dins el món de l'esport com a fil conductor de la seva jornada anual. I ho ha fet en format col·loqui on s'ha parlat des de diversos punts de vista: l'educatiu, el tècnic i, sobretot, des de l'experiència dels esportistes.

Pau Ribes, nedador artístic, i Carola Fontan, futbolista, han estat els testimonis de com influeix el fet de ser dona o home quan practiques un esport. Els alumnes dels graus Mitjà i Superior de l'institut Lauro també han dit la seva amb un vídeo sobre situacions de discriminació de gènere en el dia a dia del centre educatiu.

L'experiència de Pau Ribes en una disciplina esportiva tradicionalment femenina ha centrat la conversa sobre igualtats i desigualtats en qüestió de gènere. Durant el col·loqui ha quedat palès que els estereotips sobre què és d'homes i què és de dones continuen estant vigents, tot i els passos endavant que poc a poc és van fent. Ribes. que porta més de 15 anys com a nedador artístic i ha aconseguit canviar la normativa a nivell internacional sobre la participació d'homes en competicions d'aquesta disciplina i que lluita ara per poder competir als Jocs Olímpics. diu que la igualtat a l'esport ha de ser cosa de tothom. "M'ha tocat ser pioner en un esport de dones. Estic orgullós d'haver obert camí però és important que aquesta lluita sigui comunitària". En aquest mateix sentit, el president del Club Natació les Franqueses, Josep Maria Mas, ha confessat que "l'arribada del Pau (fa 15 anys) va ser un repte" i que "volíem que s'integrés i així obrir una porta cap al futur". De fet, el canvi de normativa per a què Ribes pogués competir a nivell internacional va ser, en aquell moment, una aposta i una iniciativa del club que dirigia Mas.

Carola Fontan és un altre dels exemples de discriminació per raons de gènere al món de l'esport que s'ha pogut escoltar durant el col·loqui. Fontan practica futbol des de petita, fins i tot en equips professionals, i ha pogut comprovar directament que el tracte rebut als alguns clubs entre nois i noies és molt diferent. "L'esport sempre està pensat per a homes, a la dona se la tracta com a inferior excepte en aquelles disciplines marcades pels esterotips".

L'Institut Lauro, que compta amb els graus Mitjà i Superior d'Educació Física també han participat en el debat. Ismael Martín, professor d'Educació Física i d'Inclusió, aposta per "deseducar per educar i que els estereotips deixin de ser normalitat". Martín ha realitzat conjuntament amb l'alumnat un vídeo amb diferents exemples d'exclusió per qüestió de gènere que es donen a l'institut i ha confessat que actualment "és més fàcil trobar exemples d'exclusió que d'inclusió".

Des de l'àmbit de la gestió el gerent del Patronat Municipal d'Esports, Pep Campanya, ha reconegut que a nivell de clubs i competicions la proporció és de 70 a 30 i que des del municipi s'aposta clarament per l'esport femení i per, a curt termini, equiparar aquestes xifres.

A nivell de govern municipal, tant l'alcalde, Francesc Colomé, com la regidora de Cultura, Marina Ginestí, ha reafirmat el compromís de l'Ajuntament per acabar al municipi amb aquestes diferències a nivell de gènere en l'esport. Colomé ha reafirmat que la trajectòria les experiències de Ribes i Fontant haurien de ser només anècdotes i que "ens toca lluitar per a una nova normalitat per aconseguir un món millor i més igualitari". Ginestí ha interpel·lat a l'alumnat present a l'acte i els ha recordat que "són el present, però sobretot el futur per millorar".

El col·loqui que podeu recuperar al Canal de Youtube de l'Ajuntament ha estat conduit per la periodista Aida Clemente i també hi han estat presents el president del Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut, José Antonio Aguilera; la regidora d'Esports, Montse Vila; la regidora de Feminisme i Igualtat, Marta Reche, que ha parlat de l'aposta per la igualtat del municipi i dels serveis que ofereix per aconseguir-la i, els responsables del Servei de Biblioteca Municipal i del projecte "Biblioteca de l'Esport". Al final de l'acte també s'ha reconegut la feina feta per la igualtat pels instituts d'Educació Secundària de les Franqueses.

Arxivat a: Cultura, Esports
Col·loqui Esport i Gènere 1
Col·loqui Esport i Gènere 2
Col·loqui Esport i Gènere 3
Col·loqui Esport i Gènere 4
Col·loqui Esport i Gènere 5
Col·loqui Esport i Gènere 6
Col·loqui Esport i Gènere 7
Col·loqui Esport i Gènere 8
Col·loqui Esport i Gènere 9
Col·loqui Esport i Gènere 10
Col·loqui Esport i Gènere 11
Darrera actualització d’aquest contingut: 01/02/2023 a les 10:55h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)