Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El dol invisible, primera conferència per commemorar el Dia Mundial del Dol Perinatal i Gestacional

18/10/2021

L’acte també ha comptat amb una lectura de manifest i una enlairada de globus sostenibles amb l’objectiu de visibilitzar un dol no reconegut socialment.

Aquest divendres, les Franqueses ha commemorat, per primera vegada, el Dia Mundial del Dol Perinatal i Gestacional amb la conferència El dol invisible, organitzada conjuntament amb l’Associació Espai Nadó-Espai infant. Grup de Lactància i Criança Respectuosa (ENEI). La xerrada, a càrrec de Sònia Maldonado, activista pel dol perinatal i gestacional, ha donat pas a la lectura del manifest i la enlairada de globus sostenibles amb música a càrrec de l’Escola Municipal de Música Claudi Arimany. 

Aquest ha estat un acte de reconeixement social d’un dol que es viu de manera silenciada. Amb l’aprovació per unanimitat el mes d’abril d’una moció per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal, l’Ajuntament ha iniciat un nou camí compromès amb una realitat que existeix i que continua sent un tabú social.  

Actualment, el consistori ha impulsat el projecte d’ampliació del cementiri de Corró d’Avall que contempla un espai de suport per a aquelles famílies que han patit una pèrdua d’aquest tipus. A banda, es treballa conjuntament amb les parròquies de tots els pobles de les Franqueses per tal de valorar la millor manera de dotar d’aquest espai en tots els cementiris del municipi.  

Parlar de la mort gestacional, perinatal i neonatal és l’única manera d’aconseguir visibilitzar que un fill o filla no és només una realitzat biològica, un fill o filla comença a existir molt abans que neix, és la suma d’un munt d’il·lusions i d’un projecte de vida que implica un ideal de família i expectatives creades. El dol no entén de setmanes de gestació. 

Entre els acords de la moció, també hi ha el compromís de donar suport a les associacions destinades a acompanyar el dol perinatal, gestacional i neonatal. A continuació trobareu els diferents punts acordats per tots els grups municipals: 

Primer.- L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès es posa al costat de les famílies que han tingut la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal, i les vol acompanyar en el seu dol. 

Segon.- Per fer efectiu aquest reconeixement, l’Ajuntament dotarà el municipi d’un espai de suport i confort per a aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal en forma d’espai físic als cementiris municipals i d’altres estratègies d’acompanyament. 

Tercer.- L’Ajuntament es compromet a donar a conèixer l’existència del mateix, i fer difusió, a través dels seus mitjans de comunicació, de la creació d’aquest espai de dol. 

Quart.- Donar suport a les associacions destinades a acompanyar en el dol perinatal, gestacional o neonatal que puguin sorgir al municipi, i també donar suport i acompanyament als progenitors que es trobin en aquestes situacions. 

Cinquè.- Expressar el compromís de l’Ajuntament en realitzar un acte anual en record d’aquests infants, en el marc del Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal, el 15 d’octubre, i realitzar campanyes de sensibilització al voltant d’aquest tema per visibilitzar i donar suport públic a les famílies de les víctimes. 

Arxivat a: Sanitat i Salut Pública
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 1
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 2
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 3
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 4
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 5
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 6
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 7
Acte de commemoració del Dia Muncial del Dol Perinatal i Gestacional 8
Darrera actualització d’aquest contingut: 01/03/2024 a les 14:36h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)