Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Amb el Pla de Barris hem aconseguit obrir Bellavista a nivell social, cultural i urbanístic"

10/05/2021

La visita de l’alcalde, Francesc Colomé i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, serveix per tancar les actuacions arreu de Catalunya derivades de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que han suposat 8,2 milions d'euros per a Bellavista

Les Franqueses ha tancat el projecte Pla de Barris amb una inversió total de 8,2 milions d’euros. Aquest dilluns al matí, l’alcalde del municipi, Francesc Colomé, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat Bellavista en un acte de cloenda d’aquest projecte que ha tingut una durada de deu anys.

L'alcalde, Francesc Colomé ha destacat que la inversió anual total ha estat d'1 milió d'euros anuals (2010-2020) i que "hem aconseguit obrir Bellavista a nivell social, cultural i urbanístic" i ha comentat que des del municipi i des de Bellavita s'espera "que tota la feina no quedi aquí i que futurs governs apostin per continuar millorant els barris". En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha aprofitat per fer el tancament de la feina feta arreu de Catalunya des de 2004 i l'aprovació de la "Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles" per "l'impacte que la llei ha tingut en la qualitat de vida dels pobles i ciutats on ha actuat tan a nivell urbanístic i d'habitatges com a nivell social" i ha comentat que "el futur s'ha d'escriure amb més plans de barris". En tots aquests anys la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments han sumat 1.200 milions d'euros en les més de 150 actuacions realitzades, el 25% de la inversió ha estat en projectes socials.

La Generalitat de Catalunya va aprovar l’any 2004 la “Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles” que requereixen una atenció especial amb l’objectiu d’incentivar una actuació pública integral en àrees urbanes amb necessitats especials per tal de garantir-hi la qualitat urbana, ambiental i la cohesió social. Es volia canviar les dinàmiques urbanístiques i socials d’aquests barris ajudant els ajuntaments a finançar Programes d’intervenció no només urbanístics o arquitectònics –millora de carrers i places, accessibilitat dels habitatges, rehabilitació- sinó també de caire social, adreçats a col·lectius determinats, o de dinamització del comerç. Per això, la Llei es va acompanyar de la creació d’un Fons econòmic, amb el qual es van obrir set convocatòries d’ajuts.

La darrera convocatòria, resolta l’any 2010, va beneficiar un total de 29 projectes presentats per 28 municipis, que sumaven una inversió total de 170 milions d’euros. D’aquesta quantitat, el Govern podia aportar un màxim de 99 milions d’euros.

Un total de 12 projectes d’11 municipis, entre els quals el del barri de Bellavista de les Franqueses del Vallès, eren projectes ordinaris de rehabilitació integral. En aquests casos, la subvenció de la Generalitat podia arribar a cobrir el 50% del cost total del projecte presentat. El projecte de Bellavista estava valorat inicialment en 8,7 milions d’euros. Finalment, l’Ajuntament de les Franqueses ha executat 8,2 milions d’euros.

Al llarg del matí, l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyats per la directora de Serveis Territorials a Barcelona, Mercè Santmatí, diversos representants municipals i membres de les dues associacions de veïns i veïnes de Bellavista han fet un recorregut per visitar les diferents intervencions incloses en el projecte Pla de Barris.

Remodelació de l’illa d’equipaments del carrer Rosselló

Aquest espai està situat entre els carrers de Rosselló, del Bosc, de l’Alzina i de la Travessia s’ha convertit en un gran eix cívic i social de Bellavista amb la supressió de les tanques i murs que hi havia al voltant dels equipaments, creant una plaça oberta amb una plataforma única. Aquesta obra disposa d’una superfície total de 2.855,5 m2.

L’obra s’ha dut a terme en 3 grans fases:

1. Reconversió de l’escola bressol Massagran en equipament municipal i oficines de gestió e l’Ajuntament. Es crea Bellavista Activa, nom triat per la ciutadania a través d’un procés participatiu. Execució: 2014-2015

2. Reforma de l’entorn, convertint un espai tancat en un espai obert i amb plataforma única del carrer Rosselló (s’escull el projecte a partir d’un concurs de projectes arquitectònics, que plantejaven diverses alternatives per solucionar els forts desnivells del terreny). Execució: 2017-2018.

3. Rehabilitació de l’edifici i integració amb l’entorn de l’escola d’adults i Apadis. Execució: 2019-2020.

Pressupost: 1.222.723 euros

 

PROGRAMA AJUTS A LA REHABILITACIÓ D’EDIFICIS

Des de 2014 s’han realitzat 7 convocatòries, 1 per any. Gràcies al Programa d’Ajuts a la Rehabilitació d’Edificis s’han realitzat millores en 45 immobles. Amb aquestes actuacions s’han beneficiat 750 habitatges i al voltant de 1.900 veïns i veïnes de Bellavista.

L’objecte de les subvencions ha estat finançar els projectes de rehabilitació per aconseguir l’adequació o la millora constructiva, estructural, funcional i d’habilitat de les edificacions. És a dir el foment de les actuacions integrals als edificis, una reestructuració per dins i per fora.

Pressupost 2.024.363,44 euros.

Execució: 2014-2021

 

REMODELACIÓ DE LA PLAÇA DE L’ESBARJO

La intervenció ha afectat els més de 2.000 m2 de la plaça i ha convertit el carrer de la Travessia en una plataforma única unint-lo a la zona de lleure. L’actuació ha millorat l'accessibilitat salvant la majoria de desnivells per rampes, ha incorporat nous elements d'arbrat i de mobiliari urbà, ha millora la il·luminació i, sobretot, ha renovat la zona de jocs i de descans com a espais centrals de la plaça.

També s'han realitzat millores en algunes de les cruïlles adjacents on s'han eixamplat voreres i construït orelles als encreuaments dels carrer Barcelona i de la Travessia i al dels carrers de Cardedeu, de Ponent, de la Travessia i del passeig d'Andalusia.

Aquest projecte s’ha desenvolupat mitjançant un procés de participació durant l’any 2017.

Pressupost: 389.195 euros

Execució: 2018-2020

 

MILLORA D’ACCESSIBILITAT I CONNECTIVITAT A BELLAVISTA

1 Instal·lació de dos ascensors i millora de la passera que comunica la plaça de la Malagarba amb el carrer d’Aragó i el passatge de Ponent.

Pressupost: 305.488 euros

Execució: 2014-2015

 

2 Pas soterrat per connectar el carrer Francesc Gimeno de Granollers amb el carrer d’Aragó de Bellavista.

Pressupost: 1.056.624 euros

Execució: 2020-2021

 

3_Ascensor a la plaça dels Països Catalans per salvar el desnivell amb la zona d’equipaments educatius, esportius i culturals de Bellavista.

Pressupost: 301.936 euros

Execució: 2020-2021

 

REMODELACIÓ DE LA PLAÇA ESPANYA

La plaça Espanya és la porta d’entrada a Bellavista, un punt de trobada amb una important activitat econòmica i social. La circulació de vehicles ocupava 2.060 m2 i la de vianants, 714 m2. Amb la remodelació s’ha invertit la proporció, mentre els vehicles disposen de 890 m2, els vianants han passat a gaudir de 2.580 m2. La plaça Espanya s’obre a la integrant l’espai a nivell de carrer i eliminant el seu aïllament.

Pressupost: 684.215,13 euros

Execució: 2014-2015

 

A aquesta inversió mitjançant la Llei de Barris de 8,2 milions d’euros cal afegir una inversió de 1,8 milions d’euros en programes de foment de l’ocupació finançats des del programa Treball als Barris del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb la contractació de 198 persones.

Arxivat a: Ajuntament, Pla de Barris
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 2
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 1
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 4
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 3
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 9
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 5
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 11
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 6
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 7
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 8
Visita de tancament de Pla de Barris a Bellavista 10
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/11/2023 a les 14:48h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)