Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El 16 de març, gaudeix d'un matí de natura

06/03/2019

Visita el Parc del Falgar i la Verneda i participa a les activitats

El Parc del Falgar i la Verneda, a tocar del riu Congost, és un espai que combina l’oci sostenible i l’esport amb l’observació d’aus i l’estudi de la natura.

Els usos i la transformació d’aquest espai van ser definits l’any 2012 mitjançant un procés participatiu.

Els 171.000 m2 del parc estan dividits en 5 espais, connectats però diferenciats, que circulen des del nord, on hi ha la zona d’activitat mínima i d’alta concentració de flora i fauna, al sud, amb zones lúdiques i de descans.

Zona humida

La zona humida del parc està formada per 3 llacs artificials amb una superfície total de 21.430 m2 i una capacitat d’emmagatzematge de 31.000 m3 d’aigua.

L’aigua que omple aquests llacs comença el seu recorregut a l’extrem nord del parc. Des d’allà, a través d’un riu artificial, s’omplen dos llacs secundaris i, finalment, el llac principal que acumula 31.000 m3 d’aigua que serviran per regar la vegetació del parc. El llac està envoltat de vegetació de ribera que evita el pas dels usuaris i afavoreix l’arribada i el refugi de la fauna autòctona i migratòria.

Zona de prat

La zona de prat és un espai de transició entre els espais d’alta activitat humana i la zona humida. Aquesta esplanada compta amb panoràmiques del llac a la part nord i zones d’esbarjo i arbrades al sud.

Zona de jocs i descans

Aquest espai, situat a tocar de l’accés des del gual, compta amb més de 5.000 m2 de jocs infantils. Tots els elements de l’àrea de jocs, amb una gran varietat de propostes lúdiques i una tirolina, estan fets en fusta, organitzats en forma de circuit i pensats per a infants de 0 a 12 anys.

També hi ha una zona dedicada als exercicis de rehabilitació i de millora de la salut i un circuit esportiu amb zones d’estiraments repartit en els més de 4.000 m2 de camins interiors del parc.

Aula de Natura

L’objectiu és crear un espai econòmicament sostenible, d’abast supramunicipal, per difondre el coneixement de la natura a les escoles, fer visites guiades al parc i difondre el respecte a la natura. L’existència d’aquest espai també ajudarà a mantenir el parc i tenir millor control davant possibles deterioraments.

La proposta és crear un edifici de prop de 500 m2, energèticament sostenible i construït amb materials respectuosos amb el medi ambient, que contingui espais polivalents per a la formació i exposicions, una cafeteria, oficines, aules, un auditori i sales de reunions.

Zona d’aparcament

L’aparcament, situat a l’accés des del gual, té cabuda per a 119 cotxes, autobusos, places per a persones amb mobilitat reduïda i una zona per a motos i bicicletes.

Zona naturalitzada de la Verneda

Aquest espai, protegit i reconegut per la Xarxa Natura 2000 pel seu alt valor ecològic, complementarà els verns amb la plantació de pollancres que aportaran ombra al camí creat a la Verneda per córrer, caminar o anar en bicicleta. També s’ha creat una zona d’albereda.

Flora i fauna

El Parc de la Verneda i el Falgar, a més de crear una nova zona d’esbarjo a les Franqueses, està pensat com una petita reserva de la biosfera que permeti el niament d’aus migratòries i el retorn i preservació d’espècies animals i vegetals autòctones. Amb el temps, s’hi podran veure aus com el blauet, l’àguila marcenca o el cotoliu, a més d’espècies comunes com la garsa, la mallerenga o el rossinyol. Entre els mamífers protegits que trobaran refugi al parc, hi ha la llúdriga i diverses varietats de ratpenats. També s’hi trobaran amfibis, com el gripau i rèptils, com serps i tortugues. Evidentment, la zona humida també comptarà amb exemplars de peixos.

Pel que fa a la flora, el parc conserva les espècies autòctones existents reforçades amb replantacions i tindrà especial cura amb els arbres monumentals de la zona, com el Pi del Congost, situat en una illa enmig del llac principal.

PROGRAMACIÓ

7.30 h - 10.45 h Esport saludable

7.30 - 9 h Canicròs
Col·labora: Club Canicross les Franqueses

9 - 10 h Entrenament amb A4km
Col·labora: Club d’Atletisme A4elKM

9.15 - 10.15 h Marxa nòrdica

9.30 - 10.45 h Pedala al Parc
Col·labora: Unió Ciclista de les Franqueses

9 h Puja en globus
Vistes del parc des d’un globus
*Aquesta activitat es podrà desenvolupar si les condicions meteorològiques són òptimes

10 h Esmorzar saludable
Vine i prepara el teu pinxo de fruites!
Taller de cuina saludable

10 h Tallers de Natura per a petits i famílies
Manualitats amb llavors. Utilitzant petites llavors podem crear grans obres d’art. Només cal la nostra imaginació.
Land Art / Petjades infantils. Una proposta artística d’art efímer sobre fusta . Els participants podran fer la seva petita obra artística i la suma de totes en faran una de comuna.
Posa una flor al teu balcó. Quina millor manera d’afavorir l’estima pels éssers vius que fomentar el fet de tenir-ne cura. En aquest taller es trasplantarà una planta florida a un test de terrissa. Serà un record d’aquesta jornada de natura al Parc del Falgar

10 h Viatge en tren
Descoberta del paisatge i l’entorn del parc

10.30 h Activitats de conservació
Guiatge interpretatiu de l’entorn. Itinerari per conèixer els trets naturals més rellevants del Parc del Falgar i la Verneda. Una passejada tranquil·la per saber més sobre l’indret, el cicle de l’aigua i la importància per a la biodiversitat d’espais humits.
Taller de Caixes niu. L’espai humit del Falgar és i serà un pol d’atracció de fauna, especialment d’aus. Moltes d’elles, però, no trobaran un refugi en la vegetació actual, per ser massa jove. Coneix quines són les característiques de les diferents caixes niu que existeixen, en funció de l’espècie a qui va destinada i crea’n una de pròpia.

13.30 h Fi de la matinal

Penja les teves fotos a instagram amb el hashtag #ParcdelFalgar

 

 

Arxivat a: Ajuntament, Urbanisme i Activitats
Pòster Parc del Falgar

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 22/10/2021 a les 16:08h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)