Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Polítiques socials reedita el programa Diversitat i Convivència

26/10/2017

Les Franqueses del Vallès invertirà prop de 58.000 euros en accions d’acollida i d’integració de persones nouvingudes.

 

Gairebé un 10% de la població de Les Franqueses del Vallès prové de més enllà de les nostres fronteres i ha arribat al municipi en les diverses onades migratòries de les darreres dues dècades. Són majoritàriament persones originàries del nord d’Àfrica i de la zona subsahariana, però n’hi ha de fins a 66 nacionalitats diferents. Les prioritats de l’àrea de Polítiques Socials de l’Ajuntament  són acollir i integrar aquestes persones nouvingudes, així com facilitar la convivència i la cohesió social, motiu pel qual, des de 2009, es porta terme el Programa Diversitat i Convivència.

El programa és l’eina del municipi per minimitzar els riscos de vulnerabilitat de les persones nouvingudes que quan arriben desconeixen l’idioma i l’entorn; En moltes ocasions, no disposen de suport social i tenen una situació administrativa provisional i complicada. Per actuar sobre aquestes mancances, el Programa Diversitat i Convivència es centra enguany en sis línies de treball:

. Establir una referència i una coordinació en la gestió del fet migratori i de la diversitat cultural

. Realitzar tràmits específics d’estrangeria

. Promocionar l’associacionisme i la participació de persones d’origen immigrat

. Promocionar la convivència des de la interacció en espais comuns

. Realitzar accions de sensibilització sobre la diversitat, la convivència i la cohesió social.

. Potenciar la integració social a través d’accions de recepció i d’acollida.

 

Durant el mes d’octubre i novembre s’engeguen les accions formatives de recepció i acollida del programa. A més d’una primera trobada, es realitzen dos mòduls de formació. El primer és de coneixement de l’entorn i dels espais i recursos de Les Franqueses del Vallès. Aquest curs es realitza en quatre idiomes: català, castellà, francès i els dialectes subsaharians. El segon mòdul és el de coneixements laborals que es realitza en col·laboració amb l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC), en el què es donen l’orientació i les bases per a una futura incorporació d’aquestes persones en el món laboral. L’objectiu és que els participants acabin aquest segon mòdul amb els coneixements bàsics sobre normativa sociolaboral, sobre drets i deures dels treballadors i sobre recerca d’ocupació. Les accions de primera acollida es realitzen durant tot l’any per arribar a tothom que arriba al municipi.

El Programa Diversitat i Convivència 2017, dins les accions de primera acollida, també inclou el projecte d’alfabetització per a persones nouvingudes, el “Lletres per a tothom”, programa facilitat des de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, en conveni amb l’entitat Plataforma per la llengua i, el projecte “Orienta Dona”  que treballa la integració des de la perspectiva de gènere i té com a objectius fomentar l’autonomia, la socialització i la interacció de les dones en el seu entorn més proper.

El Programa Diversitat i Convivència 2017, gestionat des de l’Àrea de Polítiques Socials, compta amb el suport i cofinançament del Fons Social Europeu, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Pla de Barris de Bellavista. 

Arxivat a: Polítiques Socials
Sessions de primera acollida, coneixement de l'entorn
Darrera actualització d’aquest contingut: 19/01/2020 a les 15:43h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)