Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El Consell de Pagesia celebra una sessió per informar sobre el procediment de regularització cadastral

28/12/2015

Per a l’exercici 2015 les construccions agrícoles, que fins ara mai havien tributat, es donen d’alta.

El Consell de Pagesia, celebrat el 22 de desembre passat, va convidar Francesc Alemany, el gerent de l’empresa ATC-SIG, SL, la consultoria especialitzada que ha realitzat per encàrrec del Ministeri d’Hisenda el procediment de regularització cadastral al municipi. L’objectiu de la seva visita era que expliqués com s’ha realitzat la regularització dels valors cadastrals i quines afectacions té, especialment pels pagesos i pageses de les Franqueses.

Els municipis tenen l’obligació de realitzar cada 10 anys una revisió dels valors cadastrals amb la finalitat d’adequar els valors de les propietats a la realitat. A les Franqueses la darrera ponència datava de 1999. Per això l’Ajuntament va sol·licitar l’any 2011 a la Direcció General del Cadastre que realitzés una nova ponència mitjançant una nova revisió cadastral. Però l’any 2012 el Ministeri, després d’haver observat omissions i errors a determinats municipi, va decidir no fer cap més revisió cadastral perquè va considerar que, prèviament a fixar nous valors, calia tenir el cadastre al més actualitzat possible.

Per aquest motiu, el Ministeri, a través de la Direcció General del Cadastre i mitjançant la societat estatal SEGIPSA, va optar per iniciar el procediment de regularització cadastral entre els anys 2013 i 2016 a tots els municipis de l’Estat, començant precisament per aquells municipis que tenien pendent iniciar una revisió cadastral, com és el cas de les Franqueses.

Segons el Ministeri d’Hisenda, l’objectiu del procediment de regularització cadastral és “incorporar al cadastre els béns immobles urbans i rústics en construcció, així com les seves alteracions, en els supòsits d’incompliment de la obligació de declarar de forma completa i correcta les circumstàncies determinants d’una alta o modificació cadastral”. Així doncs, es tracta d’incloure en els padrons municipals totes les omissions i incidències per aquelles obres o construccions no declarades o mal declarades (obra nova, reformes, rehabilitacions, ampliacions, enderrocs, canvis d’ús, piscines, etc.). Amb aquesta regularització s’han donat d’alta les construccions agrícoles que, fins ara, mai havien tributat.

Al llarg del 2015, finalitzat el procés de regularització cadastral a les Franqueses, s'han incorporat al cadastre tots els nous elements constructius que s’han localitzat. Per aquelles construccions urbanes, s’ha liquidat fins a quatre anys enrere (en funció de l’antiguitat de la construcció), per a les construccions de naturalesa rústica només s’ha liquidat l’any 2015, i no es liquidaran endarreriments, atès que la no tributació fins l’any 2015 no ha estat per manca d’obligació dels titulars, sinó perquè el propi cadastre no les incloïa a efectes de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

Si algun veí o veïna se li han aplicat liquidacions per anys anteriors, i són per a una construcció agrícola, poden reclamar aquestes liquidacions. També poden exigir-se les liquidacions d’aquelles construccions que s’han considerat urbanes i són agrícoles. Per a qualsevol demanda s’han d’aportar fotografies i documentació que acrediti que al llarg d’aquests darrers quatre anys l’ús ha estat agrícola. S’ha de tenir present que per als treballs de camp del procés de regularització no s’entra a dins de les finques, sinó que es fan fotografies aèries en el qual es capta una imatge de la finca des de l’exterior. Aquest fet pot conduir a confusions a l’hora de delimitar si una construcció o una estança és agrícola o urbana.

La presidenta del Consell de Pagesia i regidora de l’àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Rosa Maria Pruna, va explicar que tots els recursos, que estiguin degudament documentats, seran recollits i tramitats conjuntament per l’Ajuntament a la delegació de Barcelona del Ministeri d’Hisenda.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Hisenda
Camps de Corró d'Amunt
Darrera actualització d’aquest contingut: 12/04/2024 a les 14:09h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)