El regidor de Memòria Històrica i Patrimoni acompanya l'associació Amical de Mauthausen i la Diputació de Barcelona en els actes commemoratius de l'alliberament dels centres d'internament
El regidor de Memòria Històrica i Patrimoni de les Franqueses, Àlex Vega Sabugueiro, ha participat aquest cap de setmana a l’acte institucional de commemoració del 80è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis. Una data important que ha comptat amb una delegació de governs locals encapçalada per la Diputació de Barcelona i l’entitat Amical de Mauthausen.
En el decurs de l’acte, l’Ajuntament de les Franqueses ha homenatjat als tres franquesins que, a hores d’ara, es té constància que van ser deportats a camps de concentració nazis, col·locant una placa en el seu record al Memorial de Gusen.
Nascut el 1916 i deportat el 1941 a Mauthausen. Alliberat.
Nascut el 1886 i deportat el 1944 a Buchenwald. Alliberat.
Nascut el 1892 i deportat el 1941 a Mauthausen. Assassinat a Dachau el 27 de novembre de 1942.
La recerca en matèria de memòria històrica a les Franqueses s’inicia l’any 2019 amb la commemoració del 80è aniversari del bombardeig del municipi en què van morir tres persones el 24 de gener de 1939. Arran d’aquestes primeres investigacions, intentant identificar víctimes que van patir el cost de la guerra, es descobreixen uns documents amb indicis que alguns veïns de les Franqueses van acabar sent deportats a camps de concentració nazis. En el cas de Martí Ferrer i Juanola, l’equip tècnic conjuntament amb l’historiador Joan Garriga localitza una neboda a Granollers i una filla a França que permet conèixer alguns detalls més sobre la seva vida.
El mes de novembre de 2022, les Franqueses aprova l’adhesió al projecte Stolpersteine del Memorial Democràtic per col·locar llambordes en la memòria dels deportats als camps de concentració nazis. Una iniciativa que encara està en tràmit com a conseqüència de la singularitat del projecte.
Aquesta investigació, però, s’ha plasmat en el llibre Vides estroncades: les Franqueses del Vallès (1936-1945) de l’historiador Joan Garriga i Andreu, que es presentarà el proper 27 de maig, a la sala de plens. I és que aquest viatge oficial a Mauthausen coincideix amb el cicle Maig de Memòria, que ha organitzat l’Ajuntament per commemorar el 80è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis i la fi de la Segona Guerra Mundial.
El regidor de Memòria Històrica i Patrimoni, Àlex Vega i Sabugueiro, ha estat l’encarregat de col·locar la placa en memòria als tres veïns deportats. La delegació, que també ha comptat amb la presència d’altres municipis de la comarca (L’Ametlla del Vallès, Caldes de Montbui, Granollers i Vilanova del Vallès) ha visitat el camp de Mauthausen, el Memorial de Gusen, el camp d’Ebensee, el castell de Hartheim i la casa d’Anna Pointner.
Amb aquest acte de dignificació de la memòria de les persones que van patir els estralls del feixisme i el nazisme, l’Ajuntament de les Franqueses reafirma el seu compromís amb la llibertat i la democràcia. Un compromís que passa per continuar amb la recerca, però també en el treballs dins de les escoles i instituts perquè sense memòria, no hi ha democràcia. Tot dins del projecte Fem memòria, teixim democràcia.