Les Franqueses commemora els 80 anys de l’alliberament dels camps nazis amb el cicle “Maig de Memòria”

Dimarts, 29 d’abril de 2025

Xerrades, exposicions, cinefòrums i activitats familiars per reivindicar la memòria històrica i retre homenatge a les víctimes del feixisme

L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès impulsa aquest mes de maig el cicle “Maig de Memòria”, una programació d’activitats pensada per commemorar els 80 anys de l’alliberament dels camps de concentració nazis i del final de la Segona Guerra Mundial. L’objectiu és oferir espais de record, reflexió i divulgació sobre la memòria històrica, amb una mirada especial cap al municipi i totes les víctimes del feixisme.

En aquest marc de commemoració, el pròxim 9 de maig, el regidor de Memòria Històrica i Patrimoni, Àlex Vega Sabugueiro, viatjarà al camp de concentració de Mauthausen, com a part d'una delegació municipalista organitzada per la Xarxa Mai Més, l'Amical de Mauthausen i la Diputació de Barcelona, per participar en diferents actes internacionals de commemoració de l'alliberament i per fer entrega, en el memorial del crematori del camp de Gusen, d’una placa institucional en record de les víctimes del feixisme i dels franquesins deportats a camps nazis: Martí Ferrer Juanola, Daniel Baró Rius i Remigio Málaga Garcia.

Aquest gest simbòlic reafirma el compromís institucional amb la memòria democràtica i el reconeixement de les víctimes locals.

PROGRAMA DE MAIG DE MEMÒRIA:

Dilluns 5 de maig

18 h Ofrena floral i minut de silenci per als tres franquesins deportats als camps de concentració nazis i a totes les víctimes del feixisme.
Lloc: Monòlit de la plaça de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

18.30 h Acte inaugural del cicle "Maig de Memòria" amb parlaments institucionals i la xerrada de l’historiador Joan Garriga i Andreu, que parlarà sobre l’holocaust i les experiències dels milers de presoners que hi van ser.
Lloc: Sala d'Actes de l'Espai Can Prat

En acabar s’inaugurarà l’exposició "Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre", que es pot visitar del 5 al 22 de maig, a la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall, i del 27 de maig al 13 de juny, a la Biblioteca Municipal de Bellavista.

Invisibles però decisives. Així és com han quedat, en la memòria col·lectiva, les dones mobilitzades i el seu paper, durant la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre. A les milícies, al front, en les tasques d’intendència, en les cures comunitàries, a les fàbriques, al camp i a les organitzacions, posant la veu a les publicacions, les dones van prendre part de les tasques essencials pel manteniment de la societat. N’eren moltes, molt diverses i hi eren en tots els àmbits. Aquesta mostra pretén recordar-les, fer aflorar el seu paper en totes les esferes i iniciar el recorregut per treure-les de l’anonimat. S’hi analitza, també, la utilització de les dones amb finalitats propagandístiques, la representació cultural que se’ls va donar i la repressió i vexacions que van patir com a dones transgressores. L’exposició consta de sis àmbits que versen sobre la seva participació i mobilització en diferents àmbits del conflicte, posant el focus en les Terres de l’Ebre i la Batalla de l’Ebre; i de cinc històries de vida de dones que ho exemplifiquen.

L'exposició està comissariada per Mary Nash, historiadora i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i organitzada pel Consorci Memorial d’espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).

Dijous 8 de maig

17.30 h Cinefòrum sobre la memòria de les víctimes de l’holocaust, a càrrec de Transhumant Cinema
Lloc: Casal Cultural Corró d’Avall

Es projectarà el curtmetratge «Toyland» (2007), guanyador el 2009 del premi Oscar al millor curtmetratge, en què s’explica la història de dues famílies, una ària i una altra jueva, i l’amistat entre els fills d’ambdues. També es projectaran diversos fragments del documental «El árbol de la muralla» (2013), en què s’explora la història del supervivent de l’holocaust argentí Jack Fuchs. Després de les projeccions s’obrirà un espai per a preguntes i opinions, moderats per un expert sobre l’holocaust.

Públic: joves d’entre 14 i 20 anys, obert a tota la ciutadania. Aforament limitat. Inscripcions a memoriahistorica@lesfranqueses.cat

Dimecres 14 de maig

18 h Conferència «El llegat de la Segona Guerra Mundial en el Món Actual. La necessitat de recordar d‘on venim» a càrrec de Jaume Camps Girona (URV)
Lloc:Sala d’actes de la biblioteca del Centre Cultural Bellavista

Jaume Camps Girona ens proposa fer una reflexió sobre com la Segona Guerra Mundial marcà la reconstrucció de postguerra i com s'ha anat modulant la societat actual, ja que aquest 2025 es commemora el 80è aniversari del seu final. Tot i el gran impacte que va tenir en el món: assassinats en massa, moviments forçats de població, o la lluita per la democràcia, avui tornem a veure renàixer vells discursos on es recuperen paraules com deportació o camps de concentració. Per això cal recordar què va significar aquell conflicte en tots els seus vessants: des dels genocidis fins a la resistència contra el feixisme.

Dijous 22 de maig

17.30 h
Contacontes amb música en directe
Lloc: Plaça de l’Espolsada (en cas de pluja es trasllada al Casal Cultural de Corró d’Avall)

Música de Xesco Boix a càrrec de Vivim del cuentu. Xesco Boix és un referent per al món de l’animació infantil i especialment per a l’educació en el lleure. Vivim del Cuentu ens proposa un espectacle de contes musicats on 50 anys més tard les cançons d’en Xesco encara ens transmeten els valors de la solidaritat, cooperació i pacifisme.

Públic de 3 a 9 anys.

Dilluns 26 de maig

18 h Conferència «Agències i experiències femenines en la guerra civil (1936-1939)»
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca Municipal de Corró d'Avall.

A càrrec de Margalida Roig Sureda (UAB) que parlarà de com les dones del nostre país van viure els tumultuosos anys de la Guerra Civil i com aquesta va afectar les seves vides. La guerra civil, com la resta de les guerres contemporànies, va ser total. El conjunt de la societat, l’economia i la cultura es van bolcar de cara a l’esforç bèl·lic. A banda i banda del front de guerra, cada un dels bàndols, va mobilitzar la societat, incloses les dones. Quin paper tingueren elles en l’esforç bèl·lic? Va ser un procés d’emancipació? O, per contra, una retallada dels drets aconseguits durant la República en pau? Les dones no foren elements passius, sinó que tenien les seves pròpies agendes i objectius, però veurem quines foren les seves experiències i condicions en el context bèl·lic i quines conseqüències tingueren.

Dimarts 27 de maig

18 h Presentació del llibre Vides estroncades: Les Franqueses del Vallès (1936-1945) a càrrec de l’autor Joan Garriga i Andreu.
Lloc: Sala de plens de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

L’historiador Joan Garriga i Andreu presentarà el llibre que recull l’estudi sobre les conseqüències que va tenir la Guerra Civil Espanyola per a la població franquesina. El llibre posa nom als veïns i veïnes del poble que van morir i ser represaliats durant els anys de la guerra, així com durant la postguerra a Espanya i la Segona Guerra Mundial. En aquest últim cas, es dona informació inèdita fins ara sobre els tres franquesins que després d’exiliar-se van ser deportats per l’Alemanya nazi fins a diferents camps de concentració, juntament amb milers de republicans espanyols i milions de jueus, gitanos, socialistes, persones LGTBIQ+ i altres dissidents.

Dissabte 31 de maig

11 h Sortida al camp d’aviació de Rosanes a càrrec de l’historiador David Gesalí i Barrera
Punt de trobada: Consell del Poble de Llerona.

El camp d’aviació de Rosanes, situat entre les Franqueses, la Garriga i l’Ametlla, va ser un punt molt important durant la Guerra Civil. El seu origen el podem situar a principis dels anys 30, quan un empresari el va construir com a camp particular. Més tard, però, l’any 1937, l’exèrcit republicà el va ocupar per fer-lo servir durant la lluita antifeixista convertint-lo en un punt de referència pels fronts del Segre i de l’Ebre, així com per la defensa aèria de Barcelona, construint diversos edificis que acabarien conformat l’aeròdrom militar de Llerona. Entre les construccions que conservem en l’actualitat trobem una garita per al guàrdia, la caseta del cronometrador, la façana del menjador, diversos refugis elementals i un refugi amb capacitat per a 150 persones i que podia suportar l’impacte de bombes de 250 kg. L’historiador David Gesalí i Barrera, especialista en aeronàutica militar i que ha dut a terme una investigació sobre el camp ens farà una visita als elements de l’aeròdrom, que aquest any han rebut la classificació com a bé cultural d'interès local.

Durada aproximada de la visita 1.30 h. Aforament limitat a 50 places. Inscripcions a memoriahistorica@lesfranqueses.cat

Durant tot el mes de maig:

A més les biblioteques del municipi oferiran una selecció especial de llibres sobre memòria històrica per aprofundir en els fets i reflexionar sobre el passat com a eina per construir un futur més just.

Cal dir que totes les activitats són gratuïtes i amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia per a les activitats assenyalades enviant un correu a: memoriahistorica@lesfranqueses.cat.

Darrera actualització: 30.04.2025 | 11:23