Patrimoni, tradició, reivindicació i impuls de l'economia local

Dimecres, 29 d’octubre de 2025

Es presenta la 14a Festa de la Mongeta del Ganxet i la 2a Setmana de la Producció Local

"Estem aquí per mantenir el patrimoni i la tradició, per reivindicar la terra i la pagesia i per impulsar l'economia local" amb aquestes paraules l'alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado Ponce, ha definit els objectius de la 14a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet i de la 2a Setmana de la Producció Local durant la presentació feta a la Casa de la Mestra de Llerona. L'Alcalde també ha assenyalat que la millor manera de d'aconseguir-ho és que els productes vagin "de la terra al plat i a les botigues" potenciant d'aquesta manera la producció, la venda i el consum de proximitat. 

La Festa de la Mongeta del Ganxet, que se celebra enguany el 30 de novembre a les Antigues Escoles de Llerona, manté la seva essència però incorpora, un any més, novetats i reconeixements. Aquest any, les Franqueses forma part de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement que destaca la riquesa i la qualitat del nostre patrimoni alimentari, fruit de la passió de la pagesia, del comerç local i de la restauració. La Festa de la Mongeta del Ganxet ha estat reconeguda com a patrimoni gastronòmic del país i és un dels actes destacats en l'agenda d'aquest esdeveniment. Durant la presentació de la festa, la regidora de Pagesia, Espais Verds, Medi Ambient i Transició Energètica, Èlia Montagud Blas, ha parlat de l'aposta de les Franqueses per "mantenir un paisatge en forma de mosaic viu i divers i de la importància de potenciar el consum de productes naturals i de proximitat per un tema de salut i de sostenibilitat". Enguany s'ha convidat a una vintena de productors per ser presents a la carpa del Consell del Poble de Llerona el diumenge 30. Entre els convidats hi haurà diversos productors de mongeta del ganxet que, enguany, esperen gairebé duplicar la collita de l'any passat, tal i com ha comentat Joan Gallifa Novell. Les pluges d'aquest estiu han propiciat una bona collita i els pagesos només esperen que ja no plogui gaire més per poder aixecar les mates de mongeta i deixar que s'assequin. Un altre dels negocis locals que estarà present a la fira de diumenge és la cansaladeria Vilardell de Bellavista, la més antiga de les Franqueses i l'única amb obrador propi, regentada per Eric Junoy Martínez. Junoy ha destacat la importància d'elaborar directament els productes per una qüestió econòmica, ja que redueixen fins a un 80% les mermes de la carn i per confiança, "sabem el que hi posem i sabem el que mengem", ha dit.

En aquesta 14a edició també veurem créixer el Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet amb la creació del premi Escola Saludable. Per tant, el premi Fermí Puig i Botey manté les categories per a persones adultes i per a joves i, paral·lelament, se celebra el premi Escola Saludable destinat a les AFA de les escoles i als instituts del municipi. Una any més, també es modifica el valor dels premis als plats guanyadors: 500 euros pels primers premis de les dues categories del Fermí Puig Botey i 250 pels segons premis i 300 euros per al plat guanyador del premi Escola Saludable. Dues membres del jurat del concurs d'aquest any també han participat en la presentació de la 14a Festa de la Mongeta del Ganxet i 2a Setmana de la Producció Local: Laura Merino Sáez, del restaurant Cataví de Corró d'Avall, i la cuinera Ada Parellada Garrell. Parellada ha comentat durant la presentació que les claus per mantenir l'ecosistema econòmic, social i mediambiental és "menjar de proximitat, preservar el patrimoni culinari i posar la cassola al foc com fem a la Festa de la Mongeta del Ganxet". En el mateix sentit s'ha pronunciat la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila Fortuny, "aquesta festa ens ajuda a que el jovent sàpiga què menja i què és conrea i hem de continuar apostant-hi".
La programació de diumenge, 30 de novembre, manté les activitats habituals amb la trobada del sector de la producció per marcar el preu de la mongeta del ganxet; el concurs de cuina; la batuda, la garbellada i la tria de mongetes; les actuacions dels Gegants de les Franqueses i dels Xics de Granollers; les sardanes; el tast de mongetes; el “show cooking” i, l’espectacle de cloenda. Durant tot el matí, la carpa del Consell del Poble de Llerona s’omple també de parades de productors de proximitat. Al final d'aquest article trobareu les bases i l'enllaç a les inscripcions en les diferents categories.

Pel que fa a la Setmana de la Producció Local, aquesta segona edició consolida el format d’activitats diverses del 24 al 28 de novembre i la matinal del dia 29 al passeig del Primer d’Octubre. Durant aquests dies hi ha programades xerrades, tastos i altres activitats relacionades amb la promoció dels productes més propers. Paral·lelament, diverses escoles del municipi participen en els tallers de planter de lleguminoses que s’ofereix dins la setmana. "Volem promoure una altra manera de consumir més sostenible i més justa. Volem donar suport a la producció local, recuperar espècies i promociona l'economia de proximitat" ha comentat la regidora de Promoció Econòmica, Marta Reche Lavado durant la presentació.
Per primera vegada, la Setmana de la Producció Local de les Franqueses s’incorpora a la Tardor de l’Economia Social i Solidària de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, creant un espai per compartir, per aprendre i per promoure una economia més sostenible, més ètica i més propera.

A continuació trobareu tota la programació i els enllaços per a aquelles activitats que necessiten inscripció:

Programació de la Setmana de la Producció Local

DEL 24 AL 29 de novembre
A Can Ribas — Centre de recursos agraris

Dilluns 24 de novembre 
19 h a 20 h    
PLACES EXHAURIDES!!! Tast de formatge maridat amb vi i música de guitarra en directe, a càrrec de Carles Font d’Ostrya Celler del Ferrer
Preu: 5 €
Inscripcions

Dimarts 25 de novembre
19 h a 20.30 h    
Xerrada “Agricultura regenerativa: estratègies i exemples per les Franqueses”, a càrrec de Jordi Puig, de l’Espigall Agroconsultoria    
Gratuïta

Dimecres 26 de novembre
19 h a 21 h     
Taller l’hort a casa, a càrrec de Tapurna. Iniciatives sostenible. 
Aprendrem quines hortalisses podem cultivar a casa durant els mesos d’hivern i la manera de fer-ho. Els participants al taller podran endur-se llavors o planter.     
Preu: 2 €
Inscripcions

Dissabte 29 de novembre
A la Plaça de Can Font i Passeig 1r d’Octubre

Sortida d’etnobotànica a l’entorn natural de Corró d’Avall
9 h a 11 h    
Sortida per donar a conèixer les plantes silvestres oblidades que es troben a les Franqueses i que tenen usos culinaris o medicinals,
a càrrec d’Eixarcolant.    
Preu: 2 €
Inscripcions


Esmorzar de forquilla
10 h a 12 h    . 
Elaborat per restaurant Sant Joan que consisteix pa amb tomàquets, allioli, olives, botifarra, amanida, beguda i cafè
Preu: 5 €
Compra de tiquets

Tast de mel
11.30 h a 12.30 h     
On podrem provar diferents varietats de mel ecològica, a càrrec  de Mels dels Erms.
Preu: 3 €
Inscripcions

Tast d’oli
11.30 h a 13 h    
On provarem diferents varietats del Vallès Oriental, entre elles la varietat Vera. A càrrec de l’Associació de productors i elaboradors d’oli d’oliva del Vallès.
Preu: 3 €
Inscripcions

Taller de cuina amb les plantes de la sortida etnobotànica
12 h a 14 h    . 
Demostració de plats que es poden cuinar amb les plantes que trobem per l’entorn de les Franqueses, a càrrec d’Eixarcolant.    
Gratuït
No cal inscripció. Aforament limitat a 20 persones.

PROGRAMA DE LA 14a FESTA DE LA MONGETA DEL GANXET
Antigues Escoles de Llerona
Diumenge 30 De novembre 2025

  • 9.30 h a 10.30 h Trobada de representants de la producció, la restauració i l’empresariat del sector 
  • 10.30 h Presentació de la festa i obertura de la Fira de Productes de Proximitat i Mongetes del Ganxet
  • 10.30 h a 12.30 h Preparació dels plats del 13è Concurs
  • de Cuina de la Mongeta del Ganxet 
  • 11 h Ballada dels gegants de les Franqueses
  • 11.15 h Diada castellera amb els Xics de Granollers
  • 12 h Batuda, garbellada i tria de mongetes 
  • 12.30 h Ballada de sardanes amb l’Associació Sardanistes Franquesins i la cobla la Moreneta 
  • 13.30 h Lliurament de premis del 13è Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet 
  • 14 h Tast de mongetes amb botifarra
  • 16 h Show cooking amb Ada Parellada, cuinera
  • 17 h Espectacle Festa grossa, a càrrec de Faixedas i Xuriguera

Parades de productes de proximitat, de 10.30 a 14 h

BASES DEL 13è CONCURS DE CUINA DE LA MONGETA DEL GANXET

Com cada any, l’elaboració dels plats del concurs comença a les 10.30 h del dimenge 30 de novembre, a la carpa del Consell del Poble de Llerona. L’entrega de premis serà a les 13.30 h després de la deliberació del jurat que, en aquesta edició, està format per la cuinera Ada Parellada i Garrell, la restauradora Laura Merino Sáez i el mestre bacallaner Joan Portet Alegre.
Les inscripcions, omplint el formulari que trobareu en escanejar el codi QR, es poden formalitzar fins el 23 de novembre pel premi Fermí Puig Botey i fins el 16 de novembre pel premi Escola Saludable.

Premis:
Premi Fermí Puig Botey:
→ Categoria juvenil, nascuts/des entre el 2000 i el 2007.
→ Categoria adulta, nascuts/des abans del 2000.
Premi Escola Saludable, AFA de les escoles i instituts del municipi.

Inscripcions  
Bases

Darrera actualització: 5.11.2025 | 08:06