Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

«No només cal recordar, sinó posar-hi consciència perquè no torni a passar mai més»

18/01/2024

Les Franqueses es prepara per commemorar el 85è aniversari del bombardeig de 1939

La setmana vinent, en concret el 24 de gener, es compliran 85 anys del bombardeig de l’aviació feixista sobre les Franqueses del Vallès. Un atac que va provocar tres víctimes mortals i destrosses importants a la zona de l’estació de Corró d’Avall. És per aquest motiu que avui s’han presentat els actes de commemoració que començaran dilluns, 23 de gener, i s’estendran fins al 27.

Durant la presentació tant l’alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado, com el regidor de Memòria Històrica i Patrimoni, Àlex Vega, han destacat la importància d’haver dotat l’Ajuntament d’una regidoria dedicada íntegrament a la recuperació i la divulgació de la memòria democràtica. «Aquesta regidoria ha vingut per quedar-se perquè és un pas essencial. Cal fomentar la pau amb opcions pacífiques, amb la paraula. Treballar la cultura de la pau i buscar la veritat allà on faci falta», ha dit l’alcalde. El regidor de Memòria Històrica i Patrimoni ha assegurant que «no només s’ha de fer una activitat periòdica, sinó un treball transversal de conscienciació». Vega ha explicat que l’objectiu és generar espais de reflexió per saber què va passar, però també el per què. «No només cal recordar, sinó posar-hi consciència perquè no torni a passar mai més», ha dit. Tant l’alcalde com el regidor han destacat la importància de fomentar la cultura de la pau i imposar la paraula per sobre de les armes. “En aquests moments cauen bombes a Palestina, al Iemen… la nostra obligació és fomentar la pau amb la paraula”, ha dit Corchado.

Durant l’acte, les tècniques de Memòria Històrica i Patrimoni, Maria Guàrdia i Montse Redondo, i l’historiador Joan Garriga han explicat la feina d’investigació i divulgació que s’ha fet durant l’any. Al llarg de 2024, Garriga amb el suport tècnic ha treballat en el treball «Les Franqueses del Vallès. El cost humà de la guerra de 1936 – 1939» en què segueix el recorregut de tres persones de les Franqueses (Martí Ferrer i Juanola; Daniel Baró Rius; i Remigio Málaga García) que van ser deportades al camp nazi de Mauthausen. Una investigació que encara no ha finalitzat perquè aquest primer treball ha portat a noves dades per ampliar la investigació. «Finalment en aquest treball hem anat més enllà del cost humà i hem intentat conèixer les seqüeles. Això vol dir el mal que aquests fets van generar a les famílies, als amics, al món laboral...», ha explicat Garriga.

*Adjunt a aquesta notícia podeu consultar les dades dels deportats a Mauthausen.

Programació commemoració 85è aniversari bombardeig

Dilluns 22 de gener

Projecció del documental «Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses»

Teatre Auditori de Bellavista

Alumnat de 4rt d’ESO:

Institut Lauro

Institut El Til·ler

Dimarts 23 de gener

Projecció del documental «Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses»

Casal Cultural de Corró d'Avall

Alumnat de 2n de Batxillerat:

Institut Lauro

Institut El Til·ler

Dimecres 24 de gener

9hDavant de l'estació de Corró d'Avall

Ofrenaa la placa commemorativa on van caure les bombes.

12hA la plaça de l'Ajuntament

Acte institucional de commemoració del bombardeig

Presenta: Montse Redondo

Parlaments:

Juan Antonio Corchado, alcalde de les Franqueses

Àlex Vega, regidor de Memòria Històrica i Patrimoni

Joan Garriga, historiador

Josep Font, responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya

Juan Manuel Calvo, president de l'Amical Mauthausen

Llegeixen poemes: Carme Ballús i Enric Serra

Performance amb l’alumnat de l’Institut El Til·ler

Interpretació de peces musicals de l'Escola Municipal de Música

Ofrena floral

19 hores

Al Casal Cultural de Corró d'Avall

Projecció del documental "Carretera a Gusen"

Col·loqui posterior amb el seu protagonista Àlex Cirera i Juan Manuel Calvo, president de l'Amical Mauthausen.

Dissabte 27 de gener

Teatre Auditori de Bellavista

20 hores

Representació de l'obra "El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai".

Arxivat a: Ajuntament
Presentació commemoració 85è aniversari bombardeig de les Franqueses

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 01/03/2024 a les 14:36h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)