Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Tens animals de companyia o vols tenir-ne? Consulta la llei de protecció i benestar dels animals

04/10/2023

En vigor la Llei 7/2023 que modifica certs aspectes sobre la tinença d'animals de companyia

L'entrada en vigor de la Llei 7/2023 de protecció i benestar animal modifica alguns aspectes de l'adquisició i tinença d'animals de companyia com quin tipus d'animals es poden tenir, on s'han de comprar o adoptar i en quines condicions, i quines són les obligacions dels amos. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha elaborat un resum que us ajudarà a saber quines obligacions i deures teniu amb les vostres mascotes:

Quins animals de companyia es poden tenir?

Es poden seguir-se venent i tenint la majoria dels animals que es comercialitzen en l’actualitat. Pel que fa a les espècies silvestres, només es permettenir les que apareixeran en el Llistat Positiu (encara no publicat) i é il·legal tenir els que no hi estiguin
inclosos.

A quins llocs es poden comprar els animals?

Els conills, conillets d’índies, rèptils, rosegadors, periquitos, canaris, peixos i tortugues continuen venent-se en comerços especialitzats, mentre que els gossos, els gats i les fures només es poden adquirir a través d’un criador registrat. En tots els casos, hi haurà d’haver un contracte de compra-venda. La venda directa d’animals per internet està prohibida.

Com es realitzarà l’adopció?

Només es pot adoptar en centres públics de protecció animal o en entitats de protecció animal registrades. L’adopció sempre ha d'anar acompanyada d’un contracte d’adopció i els animals que s’adoptin
hauran d’haver rebut els tractaments sanitaris preceptius.

Quins animals s’han d’identificar?

Els gossos, els gats i les fures s’han d’identificar amb un microxip; i les aus, des del seu naixement, amb anelles. Tots els animals s'han d'inscriuran al registre d’animals de companyia de cada comunitat autònoma.
La inscripció d’un animal a l’AIAC suposa automàticament la inscripció al Registre General d’Animals de Companyia (ANICOM) de la Generalitat de Catalunya.

La cria d’animals, qui la pot fer?

Només poden criar animals persones inscrites al Registre de Criadors d’Animals de Companyia (se’n desenvoluparan la creació i les normes de funcionament a través d’un reglament). En el cas de la cria
no comercial i/o puntual, el titular ha d’inscriure l’animal al registre anteriorment mencionat i donar-se d’alta automàticament com a criador.

Cal esterilitzar els animals de companyia?

És obligatori esterilitzar els gats, abans dels sis mesos d’edat, llevat que constin inscrits com a reproductors en el Registre de Criadors d’Animals de Companyia. Per la resta d’animals de companyia
s’han d’adoptar les mesures necessàries per evitar- ne la reproducció incontrolada. Les entitats de protecció d’animals han d’esterilitzar els gossos, gats i fures abans de lliurar-los en adopció, o ha
d’existir un compromís d’esterilització en un termini determinat si hi ha raons sanitàries que no la fan aconsellable en el moment de l’adopció.

Altres obligacions i prohibicions

Reconeixement veterinari periòdic

Els animals s’han de mantenir en unes condicions de vida dignes (no poden deixar-ls sense supervisió més de tres dies i, en el cas dels gossos, més de 24 hores), se’ls han de prestar les cures sanitàries necessàries per garantir-ne la salut i fer-los els reconeixements veterinaris que determini el reglament. Resten per determinar la periodicitat dels reconeixements, el seu contingut i com es registraran.

Eutanàsia i sacrifici

L’eutanàsia està prohibida, excepte per motius de seguretat de les persones o animals, o de risc per a la salut pública, i sempre sota un criteri i un control veterinari. El sacrifici, entès com causar la mort d’un animal sa, està prohibit segons la Llei.

Assegurança de responsabilitat civil

Els titulars de gossos han de contractar una assegurança de responsabilitat civil per danys que puguin causar els seus gossos a tercers, que haurà d’estar en vigor durant tota la vida dels animals. Els requisits de l’assegurança no s’han definit, a l’espera del
desenvolupament reglamentari.

Curs de formació per a la tinença de gossos

Serà gratuït i tindrà una validesa indefinida, i el seu contingut i el desenvolupament es definiran en un futur a través d’un reglament.

Gossos potencialment perillosos

Es mantenen els llistats de races de gossos potencialment perillosos de la Llei estatal 50/1999 i del Reial Decret 287/2002 i de la normativa catalana (Llei 10/1999 sobre tinença de gossos considerats
potencialment perillosos i Decret 170/2002). Cal recordar que la normativa obliga els titulars d’aquests gossos a tenir contractat una assegurança de responsabilitat civil de 120.000 euros, a més de complir altres obligacions, cap de les quals s’ha vist modificada per la nova Llei 7/2023.

Eliminació dels cadàvers

La baixa d’un animal de companyia per mort haurà d’anar acompanyada del document que acrediti que va ser incinerat o enterrat per una empresa reconeguda oficialment. A l’espera del desenvolupament
reglamentari.

MOLT IMPORTANT

Segons la nota informativa de la Direcció General de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 sobre l’entrada en vigor de la llei 7/2023, del 28 de març, de protecció dels drets i benestar dels animals, totes les obligacions regulades en aquesta Llei que requereixin desplegament reglamentari, com ara la contractació d’assegurança de responsabilitat civil per part dels titulars de gossos, o la realització del curs de tinença responsable, o la identificació d’animals inclosos al llistat positiu (que no
siguin de les espècies gos, gat i fura), seran aplicables una vegada entri en vigor l’esmentat desplegament reglamentari.

Arxivat a: Sanitat i Salut Pública
Llei de benestar animal

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/04/2024 a les 14:09h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)