Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Necessitem que el compromís per acabar amb les desigualtats sigui ferm, sigui real"

08/03/2023

Les Franqueses commemora el 8M a la plaça de l'Ajuntament i reivindica la igualtat entre dones i homes

La plaça de l'Ajuntament ha estat, un any més, l'epicentre de la commemoració del Dia Internacional de les Dones al municipi i l'espai de l'acte institucional.

Enguany, des de la tribuna s'ha insistit en què el que es demana és una igualtat real i una voluntat ferma per aconseguir-la. Tal i com a comentat la regidorda de Feminisme i Igualtat, Marta Reche, en l'obertura de l'acte "Necessitem que el compromís per acabar amb les desigualtats sigui ferm, sigui real. Que vagi més enllà de paraules buides, de continguts estèrils. Volem fets. Ja no ens conformem amb el copet a l’esquena.

Nosaltres volem el lloc que ens mereixem, volem poder volar tan alt com qualsevol altra persona, sense que ningú ens talli les ales, sense que ningú ens coarti la llibertat." "Mireu les dones som això, dones, que representem el 50 % de la humanitat, que gestem als nostres fills i filles, que tenim somnis, que volem treballar per aconseguir-los, que sentim, que estimem, que ens frustrem i que no volem renunciar a res ni deixar des ser el que som. Però, a vegades, ens volen fer creure que som una altre cosa, que no podem tenir-ho tot i que ser mare i ser feminista és contradictori." Reche, també ha refermat el compromís des de l'Ajuntament i des de l'àrea coordina,"el nostre compromís és treballar per tenir un ajuntament que abordi el feminisme d’una manera transversal, que cada àrea tingui aquesta mirada lila."

En el mateix sentit, l'alcalde, Francesc Colomé, ha volgut reiterar que les desigualtats continuen sent reals i grans. "El més curiós", ha dit Colomé, "és que avui siguem aquí i continuem reivindicant erradicar les desigualtats. Avui encara podem parlar de la bretxa salarial; encara podem fer referència a la sobrecàrrega que suposa per a les dones les feines de cures que recauen sobre elles; encara podem parlar d’una violència invisible que tenim normalitzada i que tenyeix gran part del nostre dia a dia. I com no, podem parlar de la violència més visible: el nombre gran nombre de dones que pateixen violència cada dia." L'alcalde també ha apuntat quin seria el seu ideal. "Seguirem treballant perquè aquesta data un dia ja no hagi de ser reivindicativa, sinó commemorativa. Que recordem que un dia vam necessitar lluitar, però que vam véncer. Que les desigualtats han desaparegut i que tots i totes convivim en una societat justa, oberta i lliure. Aquest és el món que jo vull, aquest és el municipi que jo vull."

L'acte ha continuat amb la lectura col·lectiva del manifest per part de portaveus dels grups municipals: Dolors Amaro (regidora no adscrita), Amador Doncel (CsLF), Rafael Bernabé (IEC-AM), José Antonio Aguilera (PSC-CP) i Montse Vila (JuntsxLF); de la regidora de Feminisme i Igualtat, Marta Reche i, de l'alcalde, Francesc Colomé. Un manifest que ha parlat de la lluita constant per eliminar estereotips, la discriminació laboral i salarial, per acabar amb la violència masclista i, sobretot, de la necessitat d'un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d'oportunitats entre dones i homes. També ha reclamat una mirada feminista dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i ha recordat que, malgrat els avenços, hi ha dades que encara ens allunyen molt d'aquesta igualtat. Per exemple, el 95% de les persones que redueixen la seva jornada laboral per tenir cura d'altres són dones; la bretxa salarial al nostre país entre homes i dones se situa encara en el 20,9% i, que durant el 2022 49 dones van ser assassinades per les seves parelles i exparelles i que en el què portem de 2023 ja en són 15.

També ha participat a l'acte l'alumnat del col·lectiu Institut el Til·ler pel 8M amb la performance "Volem un futur sencer" i Olza Olzeta amb una sessió de  "poetry slam". 

Els actes del 8M 2023 s'han clos a la tarda amb la inauguració de l'exposició "No és un dia, és un dret" a l'Espai Can Prat amb pintures de l'alumnat de Can Font. L'acte s'ha iniciat amb un monòleg de Maria Viure i amb la presentació de les obres i ha comptat amb l'acompanyament musical de l'Escola Municipal de Música.

Podeu visitar la galeria d'imatges aquí. 

 

 

Arxivat a: Ajuntament
8M 2023 01
8M 2023 02
8M 2023 03
8M 2023 04
8M 2023 05
8M 2023 06
8M 2023 07
8M 2023 08
8M 2023 09
8M 2023 10
Darrera actualització d’aquest contingut: 30/03/2023 a les 20:14h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)