Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Ser un home de pau va en funció de la relació que mantens amb les persones"

06/05/2022

Entrevista amb Manuel Luque Tagua, Jutge de Pau de les Franqueses

Manuel Luque Tagua (Sevilla, 1958) és el Jutge de Pau de les Franqueses del Vallès des del mes de març. S’ha passat els darrers 35 anys, fins a la seva jubilació al 2019, com a policia local de les Franqueses del Vallès.

Quines són les responsabilitats d’un jutge de pau?

Amb la legislació actual les meves tasques són la signatura dels naixements i de les defuncions que tenen lloc a les Franqueses, l’inici dels diferents tipus d’expedients registrals que hi ha, la presidència i realització de casaments civils... No obstant, el jutjat de pau té múltiples funcions encomanades com la tramitació dels actes de comunicació, és a dir, notificacions, citacions, requeriments, etc, i les conciliacions. D’aquestes tasques s’encarreguen els funcionaris del jutjat i la Secretària Judicial.

Podem dir, doncs, que les tasques que té encomanades són ben variades?

Bé, no sé si variades però la veritat és que ja m’agraden. He de dir que són unes tasques que ja sabia que em correspondrien i, per tant, no han estat cap sorpresa per a mi.

En quin moment i per què decideix presentar-se al càrrec?

Em vaig assabentar pel web municipal que el càrrec de jutge de pau estava vacant o millor dit, que s’havia de cobrir la plaça. Fins aquell moment hi havia un jutge en funcions, que substituïa a l’anterior jutge de pau que va dimitir i vaig pensar... per què no presentar-me?

Com li han anat aquestes primeres setmanes?

Estic en període d’adaptació, acostumant-me i, bàsicament, posant-me al dia de les meves tasques.

Compta amb l’ajuda d’algú altre?

I tant! Compto amb l’ajuda de la Secretària Judicial i de dos funcionaris que treballen al jutjat.

El jutjat de pau és la primera trobada que té la ciutadania amb la justícia. Podríem dir que és la justícia més propera als veïns i a les veïnes de les Franqueses?

Clar! És la primera trobada amb la institució i amb els seus dos funcionaris però sobretot amb la Secretària Judicial.

Assessoren i eviten molts judicis?

La funció del Jutjat de Pau no és en cap moment la d’assessorar jurídicament a la ciutadania sinó la de ser un vehicle de comunicació entre la ciutadania i els altres jutjats espanyols que els demanen auxili judicial per tal de poder dur a terme els diferents actes de comunicació que la llei estableix. Però és cert que la Secretària Judicial duu a terme conciliacions que si arriben a bon port poden evitar els judicis. Malgrat tot, crec que la ciutadania no utilitza gaire aquesta via, provablement perquè desconeix la seva existència.

Quines són les qualitats que ha de tenir un bon jutge de pau?

Entenc que ha de ser un/a ciutadà/na exemplar, responsable, atent a les necessitats de la ciutadania, respectuós, amable i sempre a disposició dels veïns i de les veïnes.

I també ha de ser discret suposo?

Això per descomptat, però per la meva trajectòria professional la discreció sempre ha estat una qüestió que ha estat present.

La seva trajectòria professional ha estat sempre lligada a les lleis i a la justícia. Creu que la seva experiència com a agent de policia l’ajuda en les seves responsabilitats com a jutge de pau?

Crec que sí, bàsicament perquè sóc una persona que gairebé tothom de les Franqueses coneix. També hi ha un aspecte que per a mi és important i és la tasca que puc fer per coordinar el Jutjat amb qualsevol altre departament municipal tenint en compte la meva relació amb els organismes municipals i les persones que he anat coneixent al llarg de la meva trajectòria professional.

És vostè un home de pau?

Em considero un home de pau atesa la meva trajectòria professional que ha estat sempre servint als/a les ciutadans/es, procurant tenir en tot moment la millor de les relacions amb ells i ajudant-los en tot allò que ha estat i està a les meves mans. Al final, ser un home de pau va en funció de la relació que mantens amb les persones i, si aquesta és bona, doncs, molt millor.

Arxivat a: Ajuntament
Manuel Luque Tagua, Jutge de Pau de les Franqueses
Darrera actualització d’aquest contingut: 23/04/2024 a les 08:10h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)