Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses, municipi cuidador

06/05/2022

S'impulsen accions que reconeguin el paper de la dona en les cures

Les Franqueses signa la "Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores" com a compromís a "entendre les cures com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica personal, social i institucional", en una adhesió conjunta de la Diputació de Barcelona i una vuitantena de municipis.

La provisió de cures és un repte de present i futur, per aquest motiu l'Ajuntament treballa per avançar cap al reconeixement de la cura com un valor públic que ha d'esdevenir en un dret social i ciutadà. Al mateix temps, el consistori fa camí cap al reconeixement, la redistribució i la dignificació del treball de cures, exercit majoritàriament per dones.

En aquest sentit serà el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) l'encarregat de vetllar per l'impuls d'accions que reconeguin el paper de la dona en l'àmbit de les cures. Actualment el model d'organització de les cures concentra en l'àmbit familiar i en les dones el gruix de la responsabilitat de cuidar. Aquesta sobrecàrrega de treball té uns impactes negatius en la salut, el benestar i els projectes vitals a curt, mitjà i llarg termini en els àmbits personal, econòmic i laboral. Per aquest motiu, les Franqueses promou la incorporació equitativa i corresponsable dels homes a les tasques de cura en l'àmbit familiar i comunitari i treballa per combatre els estereotips imaginaris de gènere, classe i origen.

Amb l'adhesió a la "Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores", el municipi es compromet a impulsar un decàleg de deu accions per avançar en les polítiques locals de les cures.

Decàleg:

  1. Impulsar polítiques públiques locals que situïn les cures en el centre del debat i de l’acció municipal des d’una perspectiva de democratització de la cura i de corresponsabilització d’homes i dones.
  2. Afavorir l’accessibilitat a serveis de cures de proximitat, en la llar o en la comunitat, en el marc de la cooperació interadministrativa, i apostant per la innovació social.
  3. Incorporar la perspectiva de la interdependència, del cicle vital i de l’atenció centrada en la persona en la resposta a necessitats de cura per tal de promoure la flexibilitat i adaptabilitat als contextos, circumstàncies i necessitats específiques, singulars i canviants.
  4. Promoure accions per fomentar la dignitat i l’autonomia de les persones des de la lògica de la prevenció.
  5. Mostrar el valor positiu de la cura, i contribuir a avançar en equitat en la distribució social del treball de cures, així com en la seva professionalització i dignitat.
  6. Impulsar el reconeixement i facilitar suport i acompanyament a les persones que cuiden, de forma professional o no.
  7. Enfortir aliances entre l’administració local, les entitats del tercer sector social i les iniciatives comunitàries per impulsar espais de coproducció publicocomunitària en la resposta a necessitats de cures i a la soledat no desitjada.
  8. Promoure, d’acord amb el marc de responsabilitats de les diferents administracions, accions d’accessibilitat als espais públics i habitatges, així com d’adaptació funcional de les llars, per garantir un millor exercici de la cura en un municipi que afavoreixi entorns facilitadors de la convivència, la reciprocitat i la cohesió social.
  9. Fomentar la participació de les persones implicades en els processos de provisió i recepció de cura per repensar el model d’atenció a les necessitats.
  10. Potenciar i ser part activa d’espais de debat, coneixement, intercanvi i treball en xarxa per avançar en posicionament, estratègies i actuacions que permetin millorar la qualitat dels serveis de cures, des de l’equitat i la justícia social i de gènere.
Arxivat a: Ajuntament
S'impulsen accions que reconeguin el paper de la dona en les cures
Darrera actualització d’aquest contingut: 10/06/2023 a les 09:49h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)