Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La Biblioteca Municipal de Bellavista ha fet 20 anys!

08/06/2021

Una retrospectiva fotogràfica de l'equipament ha servit per celebrar l'aniversari durant els mesos d'abril i maig

Aquest 2021, la Biblioteca Municipal de Bellavista, tal i com ara la coneixem, celebra 20 anys. Dues dècades a l'edifici del Centre Cultural que tenen, però, els seus orígens a la dècada dels 80.

El neixement
La història del Servei de Biblioteca Municipal de les Franqueses es remonta a l'any 1985. Aquell any, després d'un creixement exponencial de la població del municipi (de 2.600 habitants el 1960 a 9.000, un 350% d'increment) i de que Bellavista es converteixi en el nucli més poblat i més dens, es decideix dotar la zona amb nous serveis. És aleshores quan s'instal·la, en un petit local del carrer Cardedeu, la biblioteca pública amb serveis bàsics de préstec de documents, consulta, treball i lectura a la sala i activitats de promoció.

Se'ns ha quedat petita
Poc més d'una dècada més tard, el 1996, la biblioteca del carrer Cardedeu ja s'ha quedat petita i es trasllada a un nou local a la plaça d'Espanya. El nou emplaçament permet arribar a més usuaris, ja que és més gran i està situat en un lloc més cèntric. El nou local permet ampliar la col·lecció fins a 5.000 documents. A més a més dels serveis bàsics que ja s'oferien a l'antiga biblioteca, ara també s'ofereixen visites escolars i noves activitats de foment de la lectura. Aquí neix el Concurs Literari de Sant Jordi que enguany ha arribat a la 31a edició.

Ampliació del servei a Corró d'Avall
Corró d'Avall també ha crescut i també necessita un equipament similar. El 1999, aprofitant la remodelació de la masia de Can Ganduxer com a equipament cultural, s'inaugura la Sala de Lectura que s'integra dins el Servei de Biblioteca Municipal. El recorregut d'aquesta sala serà de 21 anys, fins que el 2020 queda absorbida per la nova Biblioteca Municipal de Corró d'Avall, a l'Espai Can Prat.

El salt definitiu de Bellavista
A principis de la dècada dels 2000, la Biblioteca Municipal de Bellavista continua ubicada a la plaça Espanya. Aquest nucli es manté com el més poblat (8.000 habitants dels 13.000 amb que compta les Franqueses). L'equipament necessita més espai.
El 31 de març de 2001 s'inaugura la nova biblioteca situada al Centre Cultural de Bellavista amb 913 m2 d'espai. A més a més, aquest nou edifici és el primer gran equipament cultural del municipi i neix com a element integrador dels cinc nuclis de població.

Nova biblioteca a Corró d'Avall
El recorregut del municipi des d'aquell remot 1985 fins al 2020 està marcat per un clar creixement de la població, durant els darrers anys però, centralitzat a Corró d'Avall. Les Franqueses ja té més de 20.000 habitants.
Aquest creixement suposa una gran canvi urbanístic i una major demanda de serveis públics. El maig de 2020, enmig de la pandèmia, la nova Biblioteca Municipal de Corró d'Avall, situada a l'Espai Can Prat, obre les seves portes. És l'única biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Barcelona que obre aquest fatídic any, demostrant la vitalitat i l'empenta del servei de les Franqueses.

Dues biblioteques, més serveis
Les Biblioteques Municipals de Bellavista i de Corró d'Avall treballen amb un programa de Servei comú, oferint a la ciutadania els següents serveis: servei de préstec, consulta, treball i lectura en sala, sala d’estudi, servei d’informació, accés a internet; activitats infantils i juvenils: hores del conte (per a nadons i per a més de tres anys), tallers (Nadal, Sant Ponç, Sant Jordi.), febrer científic, festa de la infància, taller d’àlbum il·lustrat, visites d’escoles bressol (Sant Jordi), visites escolars, berenar de paraules, esmorzar de paraules (Sant Jordi), matinal astronòmica, matinal ornitològica, tallers per a joves (fanzine, fotografia, il·lustració); activitats per a adults i genèriques: visites d’autor, tertúlies literàries, sortida cultural, Sant Jordi (estand, lliurament de premis, autors locals), Sant Ponç (taller), activitats relacionades amb la Biblioteca de l’Esport i Infància i Família, visita del Centre de Formació d’adults.

Dues biblioteques, dos projectes
A més a més dels serveis comuns, cadascuna de les biblioteques desenvolupa programes singulars amb fons especialitzats en un àmbit específic i accions orientades a la promoció d’aquest àmbit: "Biblioteca de l’esport, recurs per a l’educació", a la Biblioteca Municipal de Bellavista i "Infància i Família, criança i educació", a la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall.

Exposició d'aniversari
La Biblioteca Municipal de Bellavista ha celebrat l'aniversari amb una exposició fotogràfica retrospectiva durant els mesos d'abril i maig que ha posat de relleu el seu paper fonamental com a element de cohesió ciutadana, com a punt d’accés a la cultura, al coneixement, al pensament i a la informació; com a element de desenvolupament de les persones com a ciutadanes i ciutadans de ple dret i, com a centre dinamitzador i de referència entre les veïnes i els veïns del nostre municipi.
Ara, la Biblioteca Municipal de Corró d'Avall agafa el relleu amb una exposició fotogràfica del primer aniversari d'aquest equipament. Una mostra dels treballs preparatoris de la seva posada en marxa i del primer any de vida del servei. L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juliol a la mateixa biblioteca.

Aquí podeu veure un recull de fotografies d'aquests 20 anys

 

 

 

Arxivat a: Cultura
Biblioteca Municipal de Bellavista
Darrera actualització d’aquest contingut: 18/01/2022 a les 13:58h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)