Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Els Encendraires celebren 25 anys

14/11/2019

Dissabte a la tarda, la plaça de l'Ajuntament serà l'escenari de la festa

La colla de diables de les Franqueses, els Encendraires, ja fa un quart de segle que passegen el foc arreu i per celebrar-ho han programat una tarda infernal a la plaça de l'Ajuntament. Durant la celebració hi haurà música, menjar, premis i, sobretot, molt de foc. Els actes començaran a les 17 h:

  • 17-19 h Tallers per als més petits
  • 19-19.30 h Gralles i tabals, exhibició dels músics de la colla
  • 19.30-20 h Inici de venda de tiquets per a la botifarrada solidària per la Marató de TV3
  • 20-21 h Botifarrada popular
  • 21-22 h Balls de lluïment. Exhibició de les diferents seccions de la colla, fent figures amb foc, balls amb el cabró i “carretillada” conjunta
  • 23-01 h Música per a tothom i sorteig de premis

**Tots els donatius obtinguts seran destinats a la Marató de TV3
També podreu visitar l'exposició de fotografies "25 anys de foc i exposició de bèsties i elements dels Encendraires".

Una mica d'història

Corria el 1993 quan al Centre Municipal de Joves es gestava la idea de tenir una colla de diables al municipi i a partir de la Festa Major de Bellavista d'enguany i amb suport del diables de Canovelles, la idea va començar a agafar forma.
El bateig dels Encendraires va ser el 1994. Els vestits estaven fets de sacs de patates i les forques, fetes de fusta, eren casolanes, però ja no hi havia volta enrere. El 1996 s'aprovaven els primers estatuts de l'entitats i aquel mateix any, gràcies a una subvenció, es començava a construir en Closques, la primera bèstia de foc.
En Closques va tenir un final sobtat, inesperat i desafortunat, però el 2005, durant la Festa Major de Corró d'Avall, es batejava el Cabró de les Franqueses. Tres anys més tard, el 2008, neixia la colla infantil, els Encendrots, fet que assegurava el relleu generacional a la colla i que provocava, el 2011, la creació de la colla jove.
Durant tot aquest temps, els Encendraires, no han faltat ni a una cita festiva a qualsevol dels pobles de les Franqueses i també han portat el foc a altres indrets com Barcelona, Canovelles, Guipúscoa, Ripoll, Thuïr a la Catalunya Nord o a Tremp.

Arxivat a: Cultura
25 anys dels Encendraires
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/09/2020 a les 08:15h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)