Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Singulars locals: Fe Fernández Villaret, llibretera

“Si arribes a la literatura des del vincle, l’afecte, la lectura en veu alta,... és difícil que no te l’estimis”

Fe Fernández, propietària de L'Espolsada (FOTO: Ramon Ferrandis - El 9 nou)
Fe Fernández, propietària de L'Espolsada (FOTO: Ramon Ferrandis - El 9 nou)

Fe Fernández Villaret (Granollers, 1975) va obrir la llibreria L’Espolsada fa 10 anys. En aquesta dècada s’ha convertit en petit oasi a les Franqueses per als amants de la bona literatura, sobretot pels lectors que fugen dels llibres més comercials. Assegura que arribar fins aquí no ha estat un camí fàcil, però encara cavil·la maneres de fer arribar la cultura de qualitat a tothom, petits i grans.

Què la porta a obrir una llibreria a les Franqueses fa 10 anys?

El fet que jo sóc lectora i a Les Franqueses aleshores no hi havia un lloc on poguessis comprar un llibre, ni un quiosc on venguessin llibres. Per comprar un llibre havies d’agafar el cotxe o desplaçar-te per poder comprar. Aleshores vaig decidir fer una parada a la meva vida laboral.

Quin canvi li suposa a nivell professional?

Jo treballava en uns laboratoris fent traducció científica, però el cuquet de les lletres em podia. La traducció científica era un repte, vaig fer un aprenentatge brutal però, una vegada adquirits els coneixements, sempre era el mateix. Vaig fer una aturada i vaig decidir fer el canvi. O ho feia en aquell moment o no ho faria mai. I vaig dir som-hi! Tenia clar que si obria una llibreria seria com la voldria si jo fos la clienta.

clients fixes? Fidels? Quin tipus de lector ve a L’Espolsada?

D’una banda tens la part de poble, que tens coses que potser les has de tenir perquè interessen a la gent d’aquí. Jo intento deixar empremta en la literatura o literatura infantil. Acabes fent clients fidels perquè si connecten amb com tu entens la literatura tornen. Et trobes que hi ha gent que ve de fora a comprar. Jo tinc clients de molts llocs, clients de Barcelona que venen a comprar aquí.

Què considera que té d’especial L’Espolsada perquè passi això?

Suposo que pot ser bo o dolent, però tinc una tria feta amb molta cura i això fa que connectis amb molta gent. Conèixer als teus clients, trucar-los quan arriba alguna cosa que creus que els pot interessar, una secció infantil treballada amb molta cura... No deixo entrar tot el que es ven perquè considero que no es literatura. Això connecta amb un tipus de gent que espera això. I suposo que el Club de lectura també ha acabat de fer la feina. És una extensió de la llibreria.

Parla d’una secció infantil treballada amb molta cura. Es cuiden les edicions dirigides als infants?

Com no som un país lector encara ens falten molts lectors adults perquè després puguem tenir aquests fills educats en la lectura. A França la gent va a la llibreria en família, aquí encara costa molt. A més, hi ha gent que si compra alguna cosa al supermercat que té forma de llibre ja queda amb la consciència tranquil·la i no és això. Quan els nens són petits no els hem d’inculcar, han de ser lliures per llegir un llibre protagonitzat per qui sigui. La literatura no ha de ser moralitzadora ni res d’això, però has de tenir literatura que treballi des de la igualtat.

Els nens llegeixen o encara queda molta feina per fer?

Queda molta feina per fer. Hi ha una pressió social molt gran fins als sis anys però després se n’obliden. Hi ha obsessió a participar a Hores del conte als primers anys de vida, fins als sis anys, però després no, que és quan més necessiten els pares. Necessiten un acompanyament. Si arribes a la literatura des del vincle, l’afecte, la lectura en veu alta,... és difícil que no te l’estimis.

Quina tasca fa L'Espolsada amb les escoles del municipi?

Amb l’escola Camins tenim molta relació. Per L’Espolsada passen tots els cursos, des de p3 fins a 6è. Separem el fenomen llibre de Sant Jordi. Camins m’ha obert la porta a la seva biblioteca, ells han prioritzat el vincle amb la llibreria del poble. Una cosa que falla molt a les escoles és el bibliotecari escolar, hauria de ser una figura imprescindible. Hauria de fer una feina de dinamització en l’àmbit escolar.

I el club de lectura? Hi ha llistes d'espera per formar-ne part? Quin és el secret?

El club aquest any farà vuit anys. Hi havia lectors i clients que a partir de recomanacions meves m’ho demanaven. Al final vaig fer un cop de cap i vam començar. Jo sóc traductora, però no filòloga, i això no els va importar, el que volien era parlar dels llibres, fer tertúlia. Actualment hi ha quatre grups de diferents edats. Secret... més aviat és la necessitat de trobar-nos aquells que compartim una passió, posar en comú el que hem llegit i veure com els llibres creixen i nosaltres ampliem la mirada.

En aquests 10 anys ha esdevingut una dinamitzadora cultural. Quins són els projectes de futur de L'Espolsada?

Arribar fins aquí ha estat difícil, un repte esgotador. A mi el que més por em fa és perdre la identitat de la llibreria. Ha arribat a un punt que necessito una persona en mitja jornada per poder-me dedicar a organitzar més actes, fer de dinamitzadora cultural.

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/06/2017 a les 11:41h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)