Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La 4a Festa de la Mongeta del Ganxet presenta un munt de novetats

18/11/2014

La festa, que es farà el diumenge 30 de novembre, tindrà com a convidada d’honor la cuinera catalana més reconeguda, Carme Ruscalleda, i s’hi podrà comprar el llibre de receptes de l’Ada Parellada.

La 4a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, que es farà el diumenge 30 de novembre al matí al recinte de les Antigues Escoles de Llerona, es presenta amb moltes novetats. La principal és que s’hi podrà comprar el llibre La cuina del ganxet, un recull de 50 receptes de plats cuinats amb mongetes del ganxet de la coneguda cuinera granollerina Ada Parellada amb fotografies de Xavi Solanas. 

El llibre, impulsat i patrocinat pel Consell del Poble de Llerona i per l’àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de les Franqueses, es podrà adquirir al preu de 10 euros el dia de la festa. Un cop passada la festa, es podrà comprar a la Biblioteca Municipal de les Franqueses, al Centre Cultural de Can Ganduxer i a Can Ribas-Centre de Recursos Agraris, i a les llibreries L’Espolsada, de les Franqueses, i La Gralla, de Granollers. 

La cuina del ganxet separa les receptes en tres grups: els primers plats, els peixos i les carns. Tot i la sofisticació d’algunes de les propostes d’Ada Parellada, la majoria són senzilles de fer. 

Segons l’autora, que ha estat present a la roda de premsa de presentació que s’ha fet avui dimarts, 18 de novembre, a les Antigues Escoles de Llerona, “és un llibre concebut per a tots els públics”. Per Parellada, “la mongeta del ganxet és un producte de memòria però té un gran futur; és per això que he volgut que les receptes remetin als plats que menjàvem quan érem petits, però alhora que atreguessin les noves generacions”. 

Per la seva banda, Rosa M. Pruna, presidenta del Consell del Poble de Llerona i regidora d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat, ha dit del llibre que “és un orgull per a tots els pagesos que cultivem mongeta del ganxet a Llerona, que som el 99,99% de la totalitat”. 

L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, a més de lloar el llibre de l’Ada Parellada, ha dit que la Festa de la Mongeta del Ganxet, que enguany arriba a la 4a edició, “ja s’ha fet gran i hauria de quedar marcada al calendari de les grans festes tradicionals de Catalunya”. 

Més novetats

A banda del llibre de receptes, una altra de les novetats de la festa d’enguany és que del 24 de novembre al 7 de desembre es podrà degustar la mongeta del ganxet, cuinada de diferents maneres, en diversos restaurants del municipi, gràcies a una iniciativa de l’Associació de Comerciants, Botiguers i Professionals de les Franqueses del Vallès. Concretament, els restaurants són els següents: Mas Colomé, El Racó de l'Isi, Sitges, Sant Joan, Restaurant Joan, F3, El Cercle de les Roses i Restaurant Estació-Can Domingo.

Una altra novetat respecte de l’any passat és que es comptarà amb l’animació de la humorista Mayte Carreras i que en l’espectacle de la batuda i garbellada de les mongetes del ganxet que faran quatre pagesos de Llerona enguany s’hi afegiran dues triadores, que ensenyaran a la gent com es trien les mongetes per poder-les consumir com cal. 

La convidada d’honor d’enguany serà la cuinera amb més estrelles Michelin del món, la Carme Ruscalleda. La propietària del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar serà la primera que rebrà el nou guardó que es donarà als convidats d’honor, un record únic i exclusiu inspirat en el llegum, realitzat per l’orfebre lleroní Xavier Cervera

Pel que fa al concurs de cuina, que arriba a la 3a edició, el jurat el formaran la mateixa Ada Parellada, del restaurant Semproniana de Barcelona; Jordi Roca, del restaurant La Masia de l’Ametlla del Vallès; i Pere Chias, del restaurant La Font de Prades de Barcelona i president del Gremi de Restauració de Barcelona. 

Després de l’entrega de premis del concurs de cuina, hi haurà, com cada any, el tast popular de mongetes del ganxet de Llerona amb botifarra de la Garriga. Enguany, els cuiners del restaurant Casa de la Mestra, en Jaume i l’Alena, couran una mica més de 30 kg de mongetes, perquè tothom que ho vulgui les pugui tastar.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Un moment de la roda de premsa de presentació de la festa i del llibre
Xavi Solanas i Ada Parellada, els autors de llibre de receptes
Portada del llibre

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/04/2024 a les 20:27h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)