Més de 800 alumnes de 27 centres educatius es troben a les Franqueses a la Vallèsbot 2025

Dimarts, 20 de maig de 2025

El municipi acull per primera vegada aquesta trobada de presentació de projectes de robòtica i programació

Més de 800 alumnes i més de 40 projectes són les xifres de la Vallèsbot 2025, celebrada a les Franqueses. Aquesta és la 8a edició d'aquesta trobada que té la robòtica com a eix vertebrador i en la qual hi participen els municipis de Canovelles, Granollers, la Roca del Vallès i les Franqueses del Vallès sota la coordinació del Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Oriental I. 

El lema d'enguany "A la ciutat, s'hi juga" ha convidat a l'alumnat del municipis que hi participen a dissenyar ginys robòtics que millorin la qualitat de vida dels espais urbans des d'un enfocament lúdic i amb especial èmfasi en la interacció social, la intergeneracionalitat i la sostenibilitat. Els 27 centres educatius participants han presentat avui els seus projectes davant el públic i un grup de persones expertes a les Franqueses, durant la fira que culmina la feina del projecte Vallèsbot d'aquest curs.

La Vallèsbot 2025 ha començat amb la visita de les autoritats dels 4 municipis participants i una representant del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L'alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado Ponce, ha destacat aquesta 8a fira com a una de les més concorregudes dels darrers anys i ha posat en valor «la feina d’innovació i la tasca de 6 mesos dels centres educatius que han portat projectes que de ben segur podrem aplicar a les Franqueses». Per la seva banda, el regidor d'Educació, José Antonio Aguilera Galera, ha parlat de «la gran importància de treballar en projectes com aquest quan veus tants projectes per millorar espais urbans d’una manera dinàmica». La inspectora d'educació, Gemma Garcia Calatayud, ha volgut agrair «l’esforç dels docents, dels serveis educatius i dels ajuntaments per estimular el pensament creatiu i tecnològic de l’alumnat», «és un aprenentatge molt lúdic que motiva molt». A més, la presentació també ha comptat amb la presència de les autoritats de la resta de municipis participants: l'alcalde de Canovelles, Emilio Cordero Soria, que ha parlat de les ciutats educadores i de com «hem de posar en valor els joves amb esperit crític i que treballen la dificultat de veure com es juga al carrer a través de la tecnologia»; l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell Ortuño, que ha destacat la importància dels «projectes relacionats amb l’entorn i la quotidianitat, ja que suposen un valor afegit de territori, de comunitat i de sentit emprenedor. La col·laboració entre municipis i, alhora, que el joves comparteixin espais i treballin conjuntament és imprescindible.» i, l'alcaldessa de la Roca del Vallès, Marta Pujol i Armengol, que ha valorat com a «molt interessant apropar d’una manera lúdica els projectes que seran el futur dels nois i de les noies». La presentació també ha comptat amb la presència de la 1a tinenta d'alcaldia de Canovelles, Yolanda Sánchez Bueno, i la regidora d'Educació d'aquest municipi, Laura Santano Altabás; amb la regidora d'Educació, Infància i Joventut, Polítiques Socials i Persones Grans de Granollers, Isabel Llorent Gutiérrez, i, amb la regidora d'Educació  de la Roca del Vallès, Raquel Vilardebó i Pujadas.

La jornada s’ha retransmès en directe per «Ràdio Guerau», de l’Escola Guerau de Liost de les Franqueses, que des de la tarima han anat fent la crònica de tot el que ha passat i fent entrevistes a alguns dels protagonistes de la Vallèsbot 2025.

L'objectiu de la Vallèsbot és fomentar l'aprenentatge de l'alumnat en robòtica i programació per donar solucions a problemàtiques quotidianes i promoure, així, futures vocacions tecnològiques. Alhora, també promou la formació de mestres i professorat en eines tecnològiques i la col·laboració entre centres educatius i institucions. 

Els projectes i prototips que han presentat els centres de les Franqueses del Vallès, tots relacionats amb viure de manera més lúdica situacions de la vida quotidiana i millorar espais de joc a través de la robòtica, han estat:

Escola Bellavista – Joan Camps i Giró
Un robot articulat per situar a la rotonda de Can Mònic que doni la benvinguda tot i saludant amb la mà o pantalles led per col·locar a tots els equipaments amb la identificació de cadascun a la façana.

Escola Camins
Un robot xilòfon que permeti fer música amb els peus per situar en alguna plaça del municipi i robots porteria per jugar a la plaça de Can Ganduxer.

Escola Colors
Un joc del «pong» en pantalles al semàfor de la carretera de Ribes, tocant a la carretera de Cànoves, que permet jugar a aquest joc als vianants de banda i banda del carrer mentre esperen que el semàfor es posi verd.


Escola Guerau de Liost
Diversos ginys robòtics per situar a la plaça de Can Prat per jugar a jocs com pedra, paper i tisora i un semàfor interactiu.

Escola Joan Sanpera i Torras
Jocs programats amb plaques microbot com un trenet, un skatepark o jocs d’aigua per a situar en algun parc públic.

Institut El Til·ler
L’alumnat d’aquest institut ha sortit fora de les fronteres de les Franqueses i ha presentat prototips de jocs robòtics per a la Porxada de Granollers i, fins i tot, una paperera que t’explica que hi has llençat.

L'edició 2025 també ha comptat amb la participació dels següents centres:

Canovelles:
    • Escola Congost
    • Escola Jacint Verdaguer
    • Escola Joan Miró
    • Escola Quatre Vents
    • Institut Bellulla
    • Institut Domus d’Olivet
      
Granollers:
    • Escola Joan Solans
    • Escola municipal Salvador Llobet
    • Escola Pereanton
    • Escola Ponent
    • Escola Salvador Espriu
    • Escola Cervetó
    • Escola Educem
    • Col·legi L’Estel
    • Escola Maria Anna Mogas
    • Institut Celestí Bellera
    • Institut Escola municipal del Treball

La Roca del Vallès:
    • Escola La Torreta
    • Escola Pilar Mestres - Jaume Torrens
    • Escola Santa Agnès de Malanyanes
    • Institut de la Roca del Vallès
 

Darrera actualització: 21.05.2025 | 08:42