El límit de consum diari puja a 281 litres per persona al dia.
Les Franqueses del Vallès és un dels 202 municipis proveïts pels rius Ter i Llobregat que passen de la fase d’excepcionalitat per sequera a la d’alerta. La millora de les reserves d’aigua als embassaments ha permès alleugerir les restriccions tot i que algunes es mantenen en els usos urbans.
Aquest aixecament de restriccions fa que el límit de consum diari passi de 257 a 281 litres per persona al dia. També es modifiquen les restriccions d’aigua en usos com el reg dels jardins particulars i aquest es permet dos dies a la setmana, com a màxim. Pel que fa a les piscines privades, es podran reomplir les que comptin amb un sistema de recirculació d’aigua. A excepció de les piscines inflables o desmuntables, independentment de l’origen de l’aigua i de si disposen de depuradora o sistema de recirculació. En aquest cas, únicament els centres educatius, poden fer l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
Tal com s’estableix en el Pla Especial de Sequera (PES) elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el municipi segueix les mesures establertes per a la fase d’alerta. Aquestes són les següents:
Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 281 litres per habitant i dia, incloent activitats econòmiques i comercials.
El reg de jardins i zones verdes ha de fer-se només en l'horari de menor insolació, de les 20h a les 8h.
La dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. Cal evitar el reg durant moments de pluja. En qualsevol cas, no pot superar-se un volum de 450 m3/hectàrea/mes.
El reg dels jardins particulars es pot fer, com a màxim, dos dies cada setmana.
No es permet l’ompliment de piscines inflables o desmuntables independentment de l’origen de l’aigua i de si disposen de depuradora o sistema de recirculació.
En centres educatius, es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres.
Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial i de piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat on consta que pateixen alteracions de la conducta.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
Es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals, ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.
Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d'aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d'alta pressió.
Els serveis municipals han de realitzar la neteja amb la mínima despesa d'aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l'ús d'aigua regenerada o aigua no procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable.
Resta prohibit l'ompliment total o parcial de les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte els llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment; també es pot valorar el trasllat de la vida aquàtica afectada a d’altres entorns que n'assegurin la màxima supervivència amb el mínim consum d'aigua.
L'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.
Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.
Podeu consultar consells per a l’estalvi domèstic (https://aca.gencat.cat/web/.content/10_ACA/J_Publicacions/03-guies/09-guia_web_estalvi_aigua_domestics.pdf) o, en temps real, el nivell de sequera a través del web de l’ Agència Catalana de l’Aigua (https://aca.gencat.cat/ca/inici)