L’espai, que s’ha dissenyat mitjançant un procés de participació, tindrà més de 800 m2 aptes per a principiants i per a professionals
La reforma de l'skatepark de Cal Gavatx ja ha deixat de ser una proposta i cada dia està més a prop de ser realitat. Aquesta tarda, s'ha presentat el projecte de la nova pista. Un projecte que inclou moltes de les demandes fetes per les persones usuàries durant les tres sessions participatives per definir la zona. L'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce, ha parlat del "canvi radical que suposa un projecte fet a mida des de zero conjuntament amb les persones usuàries". La regidora de Participació, Ángela Carrasco Colombo, ha destacat, la importància d'aquest procés compartit. "Des del primer moment vam considerar que no es tractava només de millorar un espai, sinó de fer-ho d’una manera compartida, escoltant les persones que realment en feu ús. Ja que, aquest skatepark és vostre i era essencial que poguéssiu dir com volíeu que fos." ha dit Carrasco durant la seva intervenció. La regidora d'Urbanisme, Imma Ortega Martí, també ha participat a la presentació explicant quin procediment se seguirà a partir d'ara i quin és el calendari previst per finalitzar l'obra.
La presentació també ha servit per a què les persones usuàries puguessin comentar l'avantprojecte amb l'arquitecte que l'ha realitzat, Pol Martín Carbonell, que ha aclarit dubtes tècnics sobre materials o mides dels elements.
Quan finalitzi la reforma, les Franqueses comptarà amb un espai per a aquesta pràctica esportiva de 836 m2. Serà un espai que permetrà la pràctica lineal, encadenant seqüències de maniobres i d'interaccions amb els diferents elements i obstacles sobre una superfície plana. Comptarà amb tres zones interconnectades: l'street plaça, la mini rampa lligada a una piràmide/volcà i una zona d'street course amb els elements següents:
- Variants de rampes i plans inclinats, amb entrades en corba, contra els finals o extrems del paviment. - Camí patinable amb un slappy i un quarter de granit. - Piràmide amb rails i hubbas. També en corba amb recepció plana, òptim per modalitats com Scooter. - Rail pla: barana d’acer. Es col·locarà rodona a preferència dels patinadors i patinadores. - Petita ampliació de la mini rampa per tal de que sigui més funcional en comparació amb l’actual, massa estreta.
Cada obstacle tindrà espai d'arribada i de sortida per permetre la preparació de la persona patinadora a l'hora de repetir o d'encadenar amb el següent obstacle. També s'hi situaran rampes i plans inclinats als extrems per facilitar el canvi de sentit.
L'objectiu és aconseguir un espai optimitzat i continu interessant per la varietat d'obstacles amb referències a elements molt coneguts d'aquest esport, de manera que hi tingui cabuda tant una persona que s'inicia en aquesta modalitat com la que ja té experiència.
Un altre dels objectius de la reforma és integrar l'skatepark a tota la zona del parc de Cal Gavatx. Paral·lelament, també es treballarà en aspectes com la il·luminació o la posada a punt de la font que hi ha en aquest espai.
El pressupost d'aquesta obra és de 136.932 euros i, un cop iniciats els tràmits del projecte, es preveu iniciar la reforma a finals de 2025 per a què el nou skatepark de Cal Gavatx sigui una realitat durant la primavera de 2026. Per tal de mantenir la participació com a un dels eixos del projecte es crearà una comissió de seguiment del projecte que mantindrà informats a totes les persones usuàries que hi vulguin formar part.
Aquesta és una acció inclosa dins del Pla d’Acció Municipal 2024-2027 que, a més, s’ha fet amb un procés participatiu obert amb les persones que fan servir aquest espai. D’aquesta manera, l’Ajuntament, conjuntament amb l’equip redactor, ha dissenyat un projecte que respon a les necessitats reals dels patinadors i les patinadores.