Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les famílies reclamen més informació i rebre atenció i seguiment sanitari en el cas de les morts perinatals, gestacionals i neonatals

17/10/2022

Les Franqueses commemora el Dia Mundial del dol per a aquestes morts amb diversos actes

Les Franqueses ha commemorat aquest cap de setmana el Dia Mundial de Conscienciació per la Mort Perinatal, Gestacional i Neonatal, o sigui, el dia dedicat al dol de les famílies que han patit la pèrdua d'un fill/a abans del neixement o durant les primeres setmanes de vida del nadó. Per fer-ho, s'han realitzat dues jornades: una taula rodona i una lectura de manifest i enlairament de globus.

Aquest dia mundial pretén visibilitzar aquestes morts que, segon la Federació Espanyola del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal (FEDUP), encara estan molt estigmatitzades són causa de violència institucional, sobretot quan es tracta de la interrupció voluntària de l'embaràs. Per això, durant l'acte commemoratiu d'aquest dissabte, s'ha llegit un manifest que reclama entre d'altres informació especialitzada i actualitzada per ajudar-les en la presa de decisions pel que fa a elements que ajudin al dol; sobre els drets de les famílies que pateixen aquestes morts i, assessorament sobre els aspectes fisiològics que poden afectar les mares. També han revindicat la necessitat d'atenció i de seguiment sanitari puerperal i més recursos d'acompanyament al dol. En aquest sentit, les Franqueses és un dels municipis que disposarà d'un espai de record a la nova ampliació del cementiri de Corró d'Avall que "serveixi per obrir una escletxa de llum en els cors d'aquests pares i mares, avis i àvies, germans i germanes que hauran de viure tota la vida imaginant com podrien haver estat els jocs, les converses, les abraçades i els petons d'un infant que va marxar massa aviat." ha dit la regidora de Sanitat i Salut Pública, Marina Ginestí, durant l'obertura de l'acte. A més a més de la lectura del manifest, també s'ha explicat en primícia el conte per parlar del dol amb els infants "El meu germà el tinc al cor" de l'educadora social i terapeuta familiar, Duna Vilà. Per finalitzar l'acte s'ha realitzat un enlairament de globus dels infants perduts amb l'acompanyament musical de l'Escola Municipal de Música de les Franqueses.

La commemoració també ha comptat amb una taula rodona amb la participació de Montse Robles, presidenta de la Federació Espanyola del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal, que ha demanat acompanyament i recursos per a les famílies; Anna Escudé, terapeuta i assessora en maternitat i dol, que ha parlat de la necessitat de suport als embarassos posteriors per evitar inseguretats i culpabilitat; Ginesta Urbano, presidenta d'AContraCor, ha parlat de l'estigmatització de les interrupcions voluntàries de l'embaràs i de la necessitat també de dol; Enrique Rodríguez, membre d'Anhel Vallès, ha reivindicat el paper del pare en el procés i la invisibilització que viu i, finalment, Ares Alma, de Proyecto Gea, ha parlar del seu projecte en el què fa tatuatges a parelles que han patit aquestes morts.

Els actes s'han realitzat en col·laboració amb l'associació Espai Nadó-Espai Infant, ENEI.

Podeu visitar la galeria d'imatges aquí.

 

 

 

Arxivat a: Sanitat i Salut Pública
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 08
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 02
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 03
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 04
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 05
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 06
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 07
Dia Mundial del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal 2022 01
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/11/2023 a les 14:48h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)