Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"És important que tothom sàpiga detectar les violències masclistes per no exercir-les i també per no tolerar-les"

22/11/2021

La programació per commemorar el 25N inclou actes fins al 28 de novembre

"Tanquem les portes a les violències masclistes. Violència zero" és la campanya que ha engegat les Franqueses per commemorar el 25N, el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones. Avui s'ha presentat una programació que s'allargarà fins al 28 de novembre amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de no exercir ni tolerar cap tipus de violència. "Una campanya que pretén alçar la veu contra qualsevol tipus de violència masclista perquè malauradament aquesta xacra no només no s’atura sinó que avança d’una manera esfereïdora per tots els àmbits de la nostra vida", ha explicat la regidora de Feminisme i Igualtat, Marta Reche. La regidora també ha fet referència als diferents tipus de violència masclista (explícita o subtil) i com, en moltes ocasions, es responsabilitza a la dona d'haver-la rebut. "Hi ha formes de violències més explícites i més subtils. I aquestes últimes són tan perilloses i doloroses com la resta. Parlem de violència obstètrica, de violència vicària (on s’utilitzen els infants), de violència digital, de violència en l’esfera política i pública, de la violència institucional,... lluitar contra aquestes violències és molt complicat perquè ha calat dins nostre a través de la vida quotidiana, a través del dia dia, fins al punt que ha arribat a formar part de tots i totes nosaltres sense distinció de gènere. I és la nostra responsabilitat reeducar-nos, reprogramar-nos i desfer-nos de tots aquests tipus de violència", ha afegit Reche.

La regidora de Feminisme i Igualtat ha destacat el paper de les institucions en la lluita contra les violències masclistes i ha destacat la importància de la col·laboració amb entitats com ara Mirall. Feminisme d'Acció Social, que ha participat en la programació del 25N amb propostes de diferents activitats com ara el concurs de microrelats i la quarta edició dels Tallers dels Mites de l'Amor Romàntic. "Considerem que treballar des de l'educació és la clau per erradicar les violències masclistes. En aquests tallers proposem parlar de mites, creences,... que condicionen les relacions", ha explicat Laura Martínez, presidenta de l'associació Mirall. Feminisme d'Acció Social. I és que la programació del 25N inclou actes oberts a la ciutadania en general i activitats treballades des dels centres educatius. En aquest sentit, la regidora de Feminisme i Igualtat, Marta Reche, també ha avançat que estan treballant en un programa d'educació sexual i afectiva dirigit a alumnes de sisè i de primària i instituts. 

Des de l'Ajuntament de les Franqueses es continua treballant per avançar en feminisme i igualtat. Aquest any ha entrat en funcionament el Servei Municipal d'Informació i Atenció a les Dones, el SIAD, que ofereix servei informació, formació, assessorament i atenció a dones. A més, abans d'acabar aquest any, es començarà a definir la diagnosi del que serà el Pla d'Igualtat i de Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere de les Franqueses. "És urgent i necessari acabar amb aquestes violències masclistes. Perquè és important que tothom sàpiga detectar aquest tipus de violències per no exercir-les i també per no tolerar-les", ha afirmat Marta Reche. 

PROGRAMACIÓ 25N

Concurs de microrelats contra la violència masclista Stop Violència

*El termini per presentar treballs va finalitzar el 19 de novembre 

Activitat organitzada amb la col·laboració de l’Associació Mirall. Feminisme d’Acció Social, per a majors de 16 anys destinada a fomentar la creació literària, la lectura i la cultura feminista. 

Els premis s’entregaran el 24 de novembre, a les 18 h, a l’Espai Can Prat. L’activitat estarà amenitzada per la cantautora franquesina, Anna Yshni. Les persones autores dels tres microrelats guanyadors rebran un lot de llibres feministes. 

Un pensament per eliminar la violència masclista 

24 de novembre, de 9.30 a 12.30 h, al Mercat de Bellavista

27 de novembre, de 10.30 a 13.30 h, al Mercat de Corró d’Avall 

Activitat participativa al carrer de sensibilització i reflexió col·lectiva. Es convidarà a les persones a apuntar una frase o pensament per l’eliminació de la violència masclista, a canvi de la planta del pensament que floreix al novembre amb una flor de color lila. 

Les frases es plasmaran en fulls de colors que s’enganxaran a llaçades liles, les quals s’exposaran a la cafeteria de l’Espai Can Prat, del 28 de novembre al 12 de desembre. 

Acte institucional

25 de novembre, a les 13 h, a la plaça de l’Ajuntament 

Lectura dels relats guanyadors del concurs Stop Violència i actuacions de l’Institut El Til·ler i l’Escola Municipal de Música. 

Taller d’autodefensa personal

28 de novembre, de 10 a 12 h, a la sala polivalent de l’Espai Can Prat 

Taller a càrrec de l’entrenadora nacional de karate i instructora de defensa personal Raquel Garcia Galindo. L’activitat està destinada a dones a partir de 15 anys amb l’objectiu d’aprendre a defensar-se en situacions d’assetjament masclista i conèixer les tècniques de prevenció d’una manera pràctica i fàcil. 

Recital Alcem les veus contra les violències masclistes

28 de novembre, a les 18 h, al Teatre Auditori de Bellavista 

Recital organitzat amb la col·laboració de l’Associació Intercanvis Socials i Culturals, SOS Dona, Cor Camins i Cor Plèiade, on la música i la poesia es presenten com a eines de transformació social per combatre els prejudicis i estereotips que sustenten els masclismes. 

Coincidint amb la commemoració del 25N, al ple municipal es farà la lectura de manifest i un minut de silenci. 

Paral·lelament, es realitzaran dues activitats als instituts: la 4a edició dels Tallers dels Mites de l'Amor Romàntic a càrrec de l'Associació Mirall. Feminisme d'Acció Social i de la psicòloga M. José Ribadeneira López de Alda, a l’alumnat de 3r d’ESO; i el Cinefòrum per a la Igualtat sobre l'ús de les xarxes socials, els seus riscos i les implicacions legals de tot allò que s'hi publica, a l’alumnat de 4t d’ESO. Durant aquesta activitat es projectarà el curtmetratge Share amb la dinamització de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Granollers, al Teatre Auditori de Bellavista per l’IES Lauro i al Centre Cultural de Corró d’Avall per l’Institut El Til·ler.

Arxivat a: Ajuntament
Presentació programació 25N
Presentació programació 25N
Darrera actualització d’aquest contingut: 29/11/2022 a les 14:15h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)