Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

“Aquest govern aposta al 100% per la cultura”

04/08/2020

Entrevista a Juan Antonio Corchado, 1er tinent d’alcalde, regidor de Cultura, Participació i Relacions Ciutadanes.

Les Franqueses és sinònim de festa major i a les Franqueses en tenim 5. Aquest any tot és una mica més complex, oi?

Si, molt complex, les comissions de les festes majors de Bellavista i Corró d’Amunt han cancel·lat les seves festes davant la crisi de la COVID-19, i les entitats que organitzen les de Marata, Llerona i Corró d’Avall, de moment, les mantenen. Nosaltres ens hem reunit amb totes elles, les acompanyem i treballem conjuntament per trobar alternatives o perquè les que es puguin dur a terme ho facin amb total seguretat. 

Aquests dies hem escoltat moltes veus que defensen la cultura. Quines directrius creieu que ha de seguir l’Ajuntament  per donar suport a la cultura i alhora mantenir la prevenció per la situació sanitària actual?

Els esdeveniments culturals i les activitats de les nostres entitats s’han reinventat per la salut de tots i totes, la cultura és part del motor fonamental per tornar la normalitat a les nostres poblacions. En primer lloc, des de l’Ajuntament traslladem a totes les entitats les mesures pertinents que han de complir en els seus actes per evitar la propagació del virus. S’ha de tenir en compte l’ús obligatori de mascareta, el distanciament, la desinfecció, espais acotats… Així mateix, el govern donarà el màxim suport mitjançant el Pla de Xoc, que inclou un eix específic de mesures de suport a la cultura, educació i esport dotat de 230.000 euros. 

Amb el Covid-19 han arribat molts canvis d’organització. Com s’ha viscut des de l’àrea de Cultura?

Ha estat un moment dur, però també molt interessant perquè hem fet un Sant Jordi i un Sant Ponç virtual i hem recuperat l’essència de la cultura que és la cultura popular feta per les entitats i des de les persones. Estem molt contents d’haver trobat aquest espai i dels resultat. Ho hem viscut com un repte. Hem treballat per no perdre les festes populars i conservar-les encara que sigui en línia pel moment actual. 

Aquests canvis han arribat per quedar-se?

Potser no per quedar-se, però és una oportunitat per fer projectes conjunts. Ens hem acostumat a fer moltes coses en línia i això ens pot ajudar a arribar a persones que potser abans no arribaven. Però jo crec que ha vingut a combinar-se, no a quedar-se. Serà una eina més a tenir en compte. 

Per tant, hi ha una aposta clara des de l’Ajuntament per mantenir la cultura tot i el moment actual...

Evidentment. Aquest govern aposta al 100% per la cultura. 

Abans feia referència al Pla de Xoc, quines considera que han de ser les prioritats en aquests moments?

En primer lloc, l’objectiu són les persones, això és el més important. Per això s’han de garantir que les persones tinguin totes les necessitats cobertes per viure dignament. En aquest sentit, Polítiques Socials té una funció molt clara, hem engegat un projecte per fer front al lloguer dels habitatges perquè ningú quedi fora de casa i pugui viure dignament. El servei a les persones és fonamental i és la prioritat. També hem d’estar al costat de la petita i mitjana empresa, el Pla de Xoc garanteix un ajuda, que no els resoldrà totalment aquesta situació tan complicada, però els permetrà avançar. 

Aquest Pla de Xoc s’allargarà en el temps i s’adaptarà als canvis que puguin sorgir...

Tenim una comissió  que es reuneix setmanalment formada per tots els grups impulsors del Pla de Xoc, tant govern com oposició, perquè no és un projecte de govern, sinó de tot l’Ajuntament, de qualsevol grup municipal que hi ha volgut estar. De fet, formen part del Pla de Xoc tots els partits que hi ha volgut estar, els que no hi són és perquè no han volgut. I la realitat és que és dinàmic i actiu. Cada setmana es produeixen canvis perquè la situació està en actiu i, per tant, el projecte també. En principi és fins al mes de desembre, però aquest Ajuntament està preparat per allargar-lo el temps que sigui necessari. Tenim més d’1.100.000 euros, que hem de destinar amb la finalitat que s’ha creat: ajudar les persones, a les empreses i al nostre comerç. 

Quin ha de ser el paper de l’Ajuntament com a administració més propera al ciutadà?

L’Ajuntament és la trinxera, el primer lloc on el veí o la veïna va a demanar el que necessita. I per això estem. El que ha de tenir és una escolta molt activa perquè és la manera de saber el que necessita realment  la ciutadania i poder elaborar els projectes i els mecanismes necessaris per trobar solucions. 

Quina és la seva visió de futur?

Jo sóc positiu i optimista, però hem de tocar de peus a terra i la situació és complicada. Els casos de rebrots ens preocupen i ens ocupen. Estem treballant per fer front a aquests temes i això també passa per anul·lar activitats que organitza l’Ajuntament perquè el primer és la salut de les persones. Però quedem-nos amb l’optimisme perquè hem d’avançar i sobretot estar al costat de les persones més vulnerables. La crisi derivada de la COVID19 ha tensat al màxim el nostre sistema sanitari econòmic i social, però també ha suposat una oportunitat per construir entre tots i totes una societat millor, on es posi al centre a les persones.

 

Arxivat a: Ajuntament
Juan Antonio Corchado
Darrera actualització d’aquest contingut: 23/09/2020 a les 08:13h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)