Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Tancades les inscripcions per visitar el camp d’aviació de Rosanes i el refugi de Can Sorgues

06/02/2019

Les visites estan incloses dins del programa de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès

Tancades les inscripcions de les dues visites més programades per commemorar el 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses. El programa de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès s’ha ampliat amb dues visites més al camp d’aviació de Rosanes i el refugi de Can Sogues. Inicialment, l’ajuntament n’havia programat dues, els 3 de febrer i el 10 de març, però els grups han quedat complets en pocs dies. És per aquest motiu, i tenint en compte l’interès de la ciutadania en visitar aquest espai històric situat a Llerona, que s’han programat dues sessions més, el 5 de maig i el 2 de juny. Les inscripcions s'han obert asquest dilluns, però en 24 hores han quedat completes. 

Recordem que la visita guiada comença a les 11 h i té una durada de dues hores. El punts de trobada és el castell de Rosanes. Es tracta d’un circuit circular per camí rural. Cal calçat adequat i no és aconsellable portar cotxets.

Per a qualsevol consulta podeu escriure a (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Informació del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès

Aquest 24 de gener de 2019 ha fet 80 anys del bombardeig de les Franqueses del Vallès en què van morir tres persones. Les bombes van impactar a prop de l’estació de Corró d’Avall i, a banda de les pèrdues humanes, hi va haver importants destrosses a la zona. Aquest atac es va produir al final de la Guerra Civil. Les tropes franquistes entren a les Franqueses el 28 de gener de 1939, cinc dies després del bombardeig. 

L’Ajuntament ha començat un projecte de recuperació de memòria per reconstruir com es va viure la Guerra Civil al municipi. En els últims mesos, un equip ha entrevistat diversos testimonis i ha recopilat informació per ampliar l’arxiu. Amb la finalitat de commemorar el 80è aniversari del bombardeig s’ha preparat una programació amb actes que han començat el mateix 24 de gener i s’allargaran fins al juny.  Un monòlit de l’artista Jordi Barbany i la plantació d’un plançó de l’arbre de Gernika recorden aquests fets a la plaça de l’Ajuntament.

Dos documentals sobre la Guerra Civil

El projecte de recuperació de memòria història ha començat amb entrevistes a diversos testimonis dels diversos pobles que conformen les Franqueses, que han explicat com van viure aquella època. Fruit d’aquestes entrevistes s’han preparat dos documentals que s’entrenaran durant aquest 2019. El primer, Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès, es va entrenar  el mateix 24 de gener; i el segon, Una joia de la història. El camp d'aviació de Rosanes durant la Guerra Civil, es projectarà el 9 de maig, a les 19.30 hores,  al Casal Cultural de Corró d’Avall. Es tracta de dos documentals d’un gran valor històric que ajuden a conèixer com era el municipi en aquell moment i com es va viure la guerra.

Conferències de l’historiador Joan Garriga

L’historiador Joan Garriga forma part de la comissió que ha preparat els actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig. La programació també inclou dues conferències que impartirà ell mateix. La primera es farà el 14 de febrer, a les 19.30 hores, a la sala de plens, sota el títol Les Franqueses del Vallès, els darrers dies de la guerra; i la segona, El cost humà de la Guerra Civil i la implantació del franquisme, el 4 d’abril, a les 19.30 hores, també a la sala de plens.

Arxivat a: Ajuntament
Refugi de Can Sorgues, a Llerona

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/12/2019 a les 10:42h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)