Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La violència masclista es retroalimenta i augmenta d’intensitat

15/11/2018

Les Franqueses commemorarà el Dia Internacional contra les Violències de Gènere el 22 de novembre amb un manifest i teatre al Casal Cultural de Corró d'Avall

L’àrea de Polítiques Socials atén nombroses persones víctimes de violència de gènere cada any. Totes elles amb una característica en comú, totes passen pel que s’anomena el cicle de la violència en la relació de parella, un cicle de gran complexitat que fa que resulti molt difícil per a algunes dones allunyar-se del que provoca aquesta violència, un cop passada la fase d’agressió. 

Fase d’acumulació de la tensió: la persona agressora viu una certa tensió provocada per elements interns o externs a la relació i la víctima intenta controlar-la fent tot el possible per evitar que l’agressor descarregui la seva tensió de manera violenta contra ella, sense saber que l’agressió no depèn d’ella, sinó de la persona agressora, qui atribueix i culpabilitza de la situació a la víctima.

Fase d’esclat de la violència: es produeix una agressió violenta cap a la dona, però també poden ser agredits els fills/es o altres persones o animals visualitzades com a vulnerables. La persona agressora també pot llançar objectes o trencar el mobiliari.

Fase de “lluna de mel”: la persona agressora es penedeix del que ha fet i provoca una situació de manipulació emocional. Per a la dona suposa un element de reforç en el manteniment de la situació, ja que la persona agressora li fa creure que canviarà i fa que ella se senti culpable de l’incident. D’altra banda, l’agressor queda reforçat en la seva conducta i busca compensar la dona perquè aquesta no prengui decisions com denunciar-lo o abandonar-lo.

Aquest cicle tanca un procés que parteix de la creació d’un context abusiu basat en l’aïllament socioemocional, sobrevaloració de la persona agressora i infravaloració de la dona, manipulació de la comunicació... Cada cop que es tanca un cicle i torna a començar-ne un altre la dona perd més autoestima i el control de la seva vida.

Les víctimes de violència o les persones de l’entorn poden denunciar o comunicar una situació de violència masclista adreçant-se a la Policia Local, a l’àrea de Polítiques Socials, o trucar al Servei d’Atenció a la Ciutadania (SAC) de les Franqueses del Vallès.

"Els fils de la violència" és el lema de la commemoració d'enguany del Dia Internacional Contra les Violències de Gènere. El proper 22 de novembre, a les 19.30 h, el Casal Cultural de Corró d'Avall acull la lectura del manifest i l'obra de teatre "SOS" de la companyia ImpactaT Intervencions Treatrals.

Arxivat a: Polítiques Socials
Cartell 25N 2018
Darrera actualització d’aquest contingut: 10/07/2020 a les 12:06h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)