Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Lliurament de la Medalla d’Honor de les Franqueses del Vallès a Josep Cardús Grau

16/11/2017

Els grups municipals han decidit atorgar-li aquesta distinció per la seva aportació com a activista cultural, social i religiosa al municipi

L’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, ha lliurat aquest dimecres al vespre la Medalla d’Honor 2017 a Josep Cardús Grau. Tots els grups municipals han aprovat atorgar-li aquesta distinció per la seva tasca en les vessants cultural, social i religiosa al municipi.

Josep Cardús va néixer a Terrassa l’any 1930. És mossèn a Marata, des de 1957, i a Corró d’Amunt, des de 1986.  Des que va arribar a Marata, mossèn Cardús sempre ha estat un més del poble, trencant així les diferències que hi havia aleshores entre l’església i la ciutadania. En una entrevista del butlletí municipal 5.1, el mossèn recordava la primera Festa Major que va ser a Marata. Ell va voler pagar l’envelat, els veïns i veïnes es van estranyar pel fet de ser el mossèn, però a partir d’aquest moment el van tenir com un més del poble. Aquell mateix any, el 1958, Cardús va formar part del grup que va concebre el Centre Cultural, un equipament que van subvencionar els propis ciutadans.

Josep Cardús considera que sempre ha ocupat el lloc que li corresponia, al costat del seu poble, tant dels creients com dels no creients. “Per mi ser a Marata i no formar part de la gent no tindria cap mena de sentit”, va explicar en aquesta mateixa entrevista com a “Singular Local”.

De fet, la seva singularitat com a mossèn ha provocat que tothom s’acosti a l’església per assistir a misses o gaudir de les nombroses activitats culturals que hi ha organitzat. I és que a principis dels anys 60 va arribar a Marata un orgue petit de Manuel Blancafort, que tocava l’organista Josep Maria Arrizabalaga. Tornava l’orgue a Marata després que es cremés l’anterior durant la Guerra Civil. I el 2 de desembre de 1973 es va fer el primer concert a l’església de Santa Coloma de Marata amb la col·laboració del Centre Cultural, el primer de tot un cicle que encara està actiu.

Els concerts de Marata i els Dijous Culturals, amb el cicle de conferències “Trobem-nos i parlem-ne”, són alguns dels exemples que fan de Josep Cardús un dinamitzador cultural imprescindible no només per aquest poble tan singular, sinó per a tot el municipi, la comarca i, segurament, per a la resta del país.

Les vessants religiosa i cultural, però, no són les úniques que destaquen de la personalitat de Cardús. Durant tots aquests anys també ha estat al costat dels veïns i veïnes de Marata amb lluites veïnals per preservar el territori.

Per tant, mossèn Cardús ha estat un acompanyant espiritual pels seus feligresos i un dinamitzador cultural i social, que ha aportat el seu esforç per construir el municipi actual. Una persona singular que ha format part del teixit associatiu de les Franqueses del Vallès des de la seva arribada, l’any 1957.

Per totes aquestes virtuts tan preuades, l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, en nom de tots els representants municipals d’aquest Ajuntament, ha volgut retre un reconeixement a Josep Cardús Grau per ser-hi contribuir a que les Franqueses i comarca pugui gaudir de cultura de qualitat. També li han volgut agrair la seva implicació en fer de Marata, Corró d’Amunt i de tot el municipi un lloc de referència. 

Podeu veure totes les fotografies de l'acte aquí.

Arxivat a: Ajuntament
Lliurament Medalla d'Honor a Josep Cardús Grau
Lliurament Medalla d'Honor a Josep Cardús Grau
Lliurament Medalla d'Honor a Josep Cardús Grau
Darrera actualització d’aquest contingut: 26/04/2024 a les 08:23h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)