Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L'edifici de l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès fa 100 anys

27/11/2012

Les Franqueses del Vallès celebrarà la Festa del Centenari de l’edifici de l’Ajuntament el proper dissabte 1 de desembre. Per commemorar aquesta data assenyalada el Patronat de Cultura, Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de les Franqueses ha organitzat un conjunt d’activitats. Els actes s’iniciaran a les 10 h a la plaça de l’Ajuntament i a partir de les 13.15 h la festa continuarà a l’Escola Joan Sanpera i Torras.

Joan Sanpera i Torras, I Marquès de les Franqueses
L’edifici consistorial es va inaugurar l’1 de desembre de 1912. El franquesí Joan Sanpera i Torras va cedir l’edifici construït per instal·lar-hi l’Ajuntament, els jutjats, les escoles i els habitatges dels mestres del municipi. Joan Sanpera va fer una gran fortuna amb la importació de productes colonials com el sucre, el cacau o el rom. Una part dels seus diners la va destinar a obres de mecenatge. A més de l’edifici que avui acull l’Ajuntament de les Franqueses, Joan Sanpera va finançar les reformes de l’antiga Església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall (desapareguda després de la Guerra Civil); la nova capella de l’Església de Santa Maria de Llerona; i la construcció d’un escorxador (avui és l’Escola Municipal de Música). La construcció del Consistori, els jutjats i les escoles van costar més de 300.000 pessetes i van durar uns 4 anys.


En agraïment per l’edifici cedit, Joan Sanpera i Torras va ser nomenat fill predilecte del municipi i se li va concedir el títol de I Marquès de les Franqueses. A la Sala de Plens de l’Ajunatment s’hi va col·locar una làpida de reconeixement.

Els espais i els usos de l’edifici han canviat amb el temps. Actualment l’edifici acull l’Ajuntament, el Jutjat de Pau i el Centre de Salut.

L’Escola Joan Sanpera i Torras de Corró d’Avall

Al 1995 les escoles es van traslladar a un nou edifici ubicat a uns centenars de metres; avui és l’Escola Joan Sanpera i Torras. Els nens i les nenes estudiaven en espais separats. A la façana de l’edifici s’hi pot llegir que l’escola situada en una ala de l’edifici era només per les nenes i l’altra ara era exclusiva pels nens.

Destacat edifici modernista

Albert Juan i Torner va ser l’arquitecte de l’edifici. Una obra modernista que conté diverses tècniques artesanals com la forja del campanar, els esgrafiats amb motius vegetals de les façanes, el paviment de rajoles hidràuliques, el maó vist emprat decorativament de les columnes dels patis exteriors, els vitralls detallistes i acolorits, la ceràmica vidriada que envolta les escales centrals o l’ebenisteria amb motius vegetals de la Sala de Plens. El campanar i el rellotge van ser fabricats, i segurament instal·lats, per Moisés Díez, una empresa de campaners de Palència que van estar en actiu fins a mitjans del segle XX.

Festa del Centenari

Per celebrar els 100 anys de l’edifici de l’Ajuntament, el dissabte 1 de desembre el IV Marquès de les Franqueses participarà als actes de la Festa del Centenari. La reconeguda companyia de teatre Artristras oferirà un espectacle molt especial; ple de moviment i colors. També es comptarà amb la col·laboració de les veus del Conservatori de Música del Liceu de Barcelona i amb la valuosa participació dels alumnes de l’Escola Joan Sanpera i Torras. Al llarg de la jornada s’oferiran una pila d’activitats per gaudir de la Festa del Centenari.

FESTA DEL CENTENARI DE L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT

Plaça de l’Ajuntament

10 h Xocolatada, timbalada, gegants de l’Escola Joan Sanpera i Torras i tallers. Visites guiades a l’edifici de l’Ajuntament*

11.30 h Recepció institucional. Parlaments

11.35 h Espectacle d’Artristras

12 h Cançó de l’Escola Joan Sanpera i Torras

12.05 h Gala Lírica a càrrec del Conservatori de Música del Liceu de Barcelona

12.45 h Cercavila fins a l’Escola Joan Sanpera i Torras

Escola Joan Sanpera i Torras

13.15 h Dansanpera

13.25 h Acte commemoratiu: “Cent anys de l’Escola”

13.40 h Entreteniments

14 h Dinar de germanor

15.30 h Ballada de l’Espolsada amb els alumnes

*10, 11, 12 i 13 h. Inscripció gratuïta. Places limitades

Arxivat a: Ajuntament
Darrera actualització d’aquest contingut: 03/05/2024 a les 15:39h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)