Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Procés de Participació del Falgar i la Verneda

A l'estiu del 2012 l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès va tirar endavant un procés participatiu per decidir quin havia de ser el futur del parc del Falgar i la Verneda del poble de Llerona. 

Es va comptar amb la col·laboració dels veïns i veïnes en la definició d’usos del parc amb la voluntat de recollir i integrar les opinions, necessitats i expectatives de la població per aconseguir una actuació col·lectiva d’àmplia base social. El govern municipal va considerar fonamental implicar a tota la població en la definició d'aquest projecte, que és rellevant pel municipi tant pel seu valor territorial i funcional com pel seu llarg procés de definició, la inversió econòmica que ja s'hi ha fet i els debats que ha generat. 

El 13 de gener l’Ajuntament va presentar l’Adequació del Projecte d’Acabament del parc del Falgar i la Verneda a la sessió del Consell del Poble de Llerona. El projecte es va elaborar d’acord amb els criteris de sostenibilitat econòmica i mediambiental establerts en el procés de participació ciutadana. Els ciutadans i ciutadanes van decidir que els 175.000 m2 que ocupa el parc del Falgar i la Verneda esdevinguin una gran zona verda i d'ús per a la ciutadania. L'equip de govern va expressar públicament la seva voluntat d’encarregar les obres al llarg del 2014.

Una de les peticions dels ciutadans i ciutadanes era crear una parc amb diferents nivells, de menor a major naturalització, per tal d’afavorir la recuperació de les espècies de fauna i flora i, alhora, reservar àrees per a una major activitat humana. Així, en el projecte es contemplen quatre zones diferenciades. 

Quatre zones diferenciades

Per una banda, la Verneda (veure el plànol: nucli 4) constituirà una de les quatre zones diferenciades, com el seu nom indica, serà un espai prop de la ribera integrat per plantes de fulla tendra entre les quals domina el vern. També hi haurà una devesa pollancreda i una albereda entre d’altres àrees de natura. 

Per altra banda, el parc Falgar quedarà completament tancat i es dividirà en tres zones, de menor a major naturalització i de major a menor presència humana: la zona de l’aparcament i els serveis (nucli 3), la zona del parc (nucli 2) i la zona del llac (nucli 1).

La zona de l’aparcament i els serveis (nucli 3) serà la zona més accessible per al públic i es dividirà en vuit àrees:

  • Àrea 1: inclourà un aparcament asfaltat que constarà d’un centenar de places per a cotxes i quatre per a autocars i un circuit d’educació viària.
  • Àrea 2: hi haurà una esplanada d’uns 1.500 m2 per disposar d’un espai polivalent.
  • Àrea 3: s’hi construirà un edifici de manteniment i serveis.
  • Àrea 4: s’hi col·locaran jocs infantils.
  • Àrea 5: s’hi ubicaran aparells de rehabilitació.
  • Àrea 6: serà una zona d’esbarjo i de descans amb taules i bancs.
  • Àrea 7: s’hi dissenyarà un circuit esportiu.
  • Àrea 8: hi haurà una zona de reciclatge.

La zona del parc (nucli 2) ocuparà uns 23.800 m2. Serà un espai natural per poder gaudir de l’exercici físic i del lleure a l’aire lliure. Finalment, la zona del llac (nucli 1) serà l’espai més protegit i amb l’accés més restringit per a les persones. El llac quedarà tancat però s’hi col·locaran miradors per poder observar les aus de ben a prop sense espantar-les. 

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/02/2017 a les 13:32h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)