Rutes del patrimoni arquitectònic i arbres d’interès
Una primera ruta pren com a eix vertebrador la carretera de Barcelona a Puigcerdà, sortint de l’actual Escola Municipal de Música Claudi Arimany, l'antic escorxador de Corró d’Avall. A partir de la carretera es proposen diferents incursions en el territori a través de carrers, carreteres i camins, i es completa el recorregut en arribar a la capella de Sant Iscle i Santa Victòria de Llerona. Aquest recorregut permetrà conèixer la zona de major creixement i transformació de les Franqueses i apreciar els elements patrimonials més variats, des del modernisme i eclecticisme de finals del segle XIX fins a testimonis d’època romana conservats a la parròquia de Llerona.
La segona ruta s’estructura a banda i banda de la carretera de Cànoves com a eix central. Sortint de Can Ganduxer, enfila la carretera en direcció nord fins a arribar a can Mateuet de Corró d’Amunt. Aquesta segona ruta incorpora el passeig més verd, per la zona agrícola de les Franqueses, on es conserven brillants testimonis de l’arquitectura rural catalana, amb destacades masies de gran riquesa ornamental.
La informació dels edificis que figuren en aquestes dues rutes es pot consultar al llibre Patrimoni arquitectònic de les Franqueses de Lluís Cuspinera i Carme Clusellas, i es poden complementar també amb el llibre Arbres d’especial interès de les Franqueses d'Esteve Ribalta. És recomanable i seria gratificant per al viatger aprofitar el camí per observar tant el patrimoni arquitectònic com el natural.
En el plànol adjunt podeu veure les dues rutes marcades.
La ruta verda
La ruta verda de les Franqueses del Vallès (PR-C142) és un recorregut de 16 km de longitud on hi ha senyalitzades verticalment (amb suports de fusta i plaques metàl·liques) totes les masies franquesines, així com les esglésies, l’edifici consistorial i la torre de Seva, com a elements turístics.
Podeu iniciar la ruta verda de les Franqueses del Vallès des de qualsevol dels pobles del municipi, ja que és un itinerari tancat de 16 km, apte per fer a peu, amb bicicleta o a cavall. El recorregut és el següent: us recomanem començar l’itinerari a l’estació de tren de Corró d’Avall. Per la carretera de Ribes cap al nord, arribareu a la plaça de l’Ajuntament, un notable edifici modernista. De camí cap al cementiri, abandonarem el nucli urbà. La ruta s’enfila a poc a poc cap al turó de les Mentides, des d’on podreu gaudir d’una àmplia i vistosa panoràmica. Poc després trobareu un camí asfaltat, que podeu seguir uns 400 metres cap a l’esquerra i visitar el conjunt parroquial de Llerona. L’itinerari, però, segueix a la dreta uns 30 metres pel camí asfaltat i després puja al turó de la Il·lusió. A 700 metres trobareu ca l’Aimeric. El camí carener dels boscos de ca l’Aimeric i can Cot us portarà cap a can Blanxart i poc després fins a l’església de Corró d’Amunt, on segurament us sentireu convidats a fer-hi una parada, aprofitant que sou a l’extrem septentrional del recorregut.
De tornada, a 200 metres, travessareu la riera de Carbonell. El camí segueix cap a can Suquet, can Diego, can Marí i can Vall Gros, en un tram d’1,5 km en el qual passareu per una zona humida i agraïda. Al campdamunt d’una forta pujada, us podeu desviar a l’esquerra si voleu enllaçar amb les rutes de Cardedeu. No obstant això, l’itinerari segueix a la dreta pel costat de can Cassà de la Serra, des d’on tornareu a contemplar una bona panoràmica abans d’entrar al bosc de can Ramis, des de la sortida del qual podeu accedir a l’església de Marata si us desvieu uns 200 metres cap a ponent. La ruta continua carena avall per la serra del cementiri de Marata. Més endavant baixa fins a la via del tren, pel costat de la qual arribareu a la zona esportiva municipal. De nou dins el nucli urbà de Corró d’Avall passareu pel costat de l’església i arribareu un altre cop a l’estació de tren pel costat oposat.
El Camí (sector Vallès Oriental-Maresme)
El Camí és una ruta de senderisme cultural en procés de senyalització de forma participativa, per fer a peu i que recorre totes les comarques i illes de parla catalana. Un recorregut per la cultura, la història, el paisatge i l'esperit de la nostra terra. Les Franqueses està inclosa en aquesta ruta, dins del sector Vallès Oriental-Maresme.
El meridià verd
Correspon al meridià 0 de la cartografia francesa. L’any 2000, per tal de commemorar la creació i establiment de la mesura del metre es van plantar milers d’arbres al llarg de tota aquesta línia imaginària que va des de Dunkerke fins a Barcelona. Al Vallès Oriental, a banda de les Franqueses, també passa pels municipis de Montseny, Tagamanent, Cànoves i Samalús, Cardedeu, la Roca i Vilanova.
Col·labora:
© Ajuntament de les Franqueses del Vallès
Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès
Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)