Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Visites guiades a l'ajuntament

Presentació

L’ajuntament de les Franqueses, situat al peu de l’antiga carretera de Ribes, és una de les mostres més reeixides de l’arquitectura pública de l’època modernista. Va ser projectat per l’arquitecte barceloní Albert Juan Torner el 1912, sota l’auspici del senyor Joan Sanpera. El mateix arquitecte és autor de la casa familiar del senyor Sanpera i de l’escorxador municipal. L’actual edifici de l’ajuntament és un imponent conjunt format per la Casa de la Vila, antigament les escoles infantils de nens i de nenes, on es van aplicar tant les corrents estètiques vigents en aquell moment, com les corrents higienistes seguint els criteris més avançats de l’època.

Activitat

La visita proposa fer un recorregut per les sales més representatives de l’Ajuntament, en especial el vestíbul d’entrada, l’escalinata d’accés a la planta noble i a la sala de plens. Entre les característiques més remarcables d’aquest edifici cal destacar la decoració interior a la part de la Casa de la Vila, amb els mosaics, els esgrafiats, les pintures i els vitralls que són magnífics exemples de les arts decoratives al Modernisme i que gairebé s’han mantingut intactes al llarg dels anys. A l’exterior destaca, la torre del rellotge coronada per teules vidrades, la torre del dipòsit d’aigua, i els patis de les antigues escoles.

Guió del recorregut

  1. Trobada davant la porta principal de l’ajuntament. Aquí es fa una petita introducció sobre les Franqueses, els seus pobles i perquè es construeix l’edifici en aquest lloc.
  2. Tot seguit, s’entra al vestíbul de l’ajuntament i s’expliquen les característiques generals que permeten identificar els elements modernistes. També es fa una breu ressenya de l’arquitecte Albert Juan Torner. S’explica la distribució dels espais i s’observen els elements modernistes més significatius de l’entrada com la barana i les rajoles de l’escala, les pintures i els vitralls.
  3. A través de l’escala s’accedeix fins a la sala de plens. S’hi contempla la decoració i es fa una breu ressenya sobre el senyor Joan Sanpera i què va suposar per les Franqueses.
  4. Es baixa del primer pis i sortim al pati interior per observar les escoles, el cos de l’edifici i on es va instal·lar el dipòsit.
  5. Es surt a l’exterior i es fa una volta a l’entorn de l’edifici, amb especial menció al campanar del rellotge, a la façana, a les escoles.

A càrrec

Cinta Cantarell, historiadora especialitzada en la difusió i didàctica del patrimoni històric i arquitectònic.

Visites guiades concertades per a grups

Dies i horaris: concertació prèvia
Places màximes: 30
Durada: 1 hora i 30 minuts
Preu: 96 €
Informació i inscripcions: Cinta Cantarell, 660 048 913 (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Ajuntament i Antigues Escoles
Ajuntament i Antigues Escoles
Darrera actualització d’aquest contingut: 02/10/2014 a les 10:11h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)