En aquest apartat us mostrem una selecció dels principals edificis d'interès que formen part dels llibres editats per l'Ajuntament. Així doncs, podeu consultar més informació sobre aquests i altres edificis d'interès als llibres de col·lecció local Arquitectura religiosa a les Franqueses del Vallès (de Núria Boltà), Patrimoni arquitectònic de les Franqueses (de Lluís Cuspinera i Carme Clusellas), Joan Sanpera i Torras, marquès de les Franqueses (de Joan Caballeria), Construccions rurals de les Franqueses del Vallès. La riquesa de l'arquitectura (de Marçal Coma). Totes aquestes publicacions es poden consultar a la Biblioteca Municipal i a la Sala de Lectura Can Ganduxer o adquirir al servei de Cultura de l'Ajuntament.
Ajuntament i Antigues Escoles
Edifici modernista de 1912, obra de l'arquitecte Albert Joan i Torner, destacable dins l'arquitectura vallesana. Cedit al municipi per Joan Sanpera i Torras. Actualment és la seu principal de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès. El conjunt està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Podeu observar-ne detalls fotogràfics en aquest web.
Església de Santa Coloma de Marata
Data del segle XI. Consta de tres naus, dues de les quals, les capelles laterals, van ser afegides posteriorment. L'absis és semicircular. Durant una de les seves restauracions es va confirmar la preexistència d'edificacions amb anterioritat a l'església.
Església de Sant Mamet de Corró d'Amunt
Data del segle XI, però va ser transformada posteriorment. El mur de migdia conserva l'estil primitiu. Té una sola nau i és d'absis quadrat.
Església de Santa Maria de Llerona
La parròquia està documentada el segle X, però l'edifici actual és una construcció medieval fortificada amb dues torres del segle XV, rectangulars, amb teulada i espitlleres. No obstant això, conserva restes anteriors com la portalada, que és romànica. Està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
Església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall
L'antiga església romànica del segle XII, situada al barri de la Sagrera, fou cremada durant la guerra civil i enderrocada posteriorment, de manera que només se'n conserva la portalada. L'actual, a l'avinguda de Santa Eulàlia, és de l'arquitecte Antoni Fisas i data de l'any 1954. És una església de planta en creu grega característica de l'arquitectura eclesiàstica influenciada per l'estil florentí de Brunelleschi.
Torre de Seva
Masia fortificada d'origen medieval, a Marata. Construïda, suposadament, per Bertran de Seva al segle XIV, va ser reformada al segle XX. Hi ha diverses finestres gòtiques. La finestra principal, del 1561, és renaixentista. Al davant de la torre, hi ha una capella dedicada a Sant Abdó i Sant Senén. L'actual conjunt està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
Església de Sant Iscle de Llerona
Documentada al final del segle XIII però amb moltes modificacions posteriors. Està envoltada de camps i a poca distància de Can Guilla. Havia estat parròquia igual que Santa Maria de Llerona, però vers el 1200 el rector s'hi va traslladar a viure.
Capella de Can Riembau de Llerona
Datada al segle XVIII. Sense cap estil determinat, aquesta capella de petit absis passa desapercebuda per la vegetació que l'envolta.
Capella de la Mare de Déu del Pla de Corró d'Amunt
Al costat nord de la masia de Can Viure, data del 1077. És una capella romànica d'una sola nau.
Capella de Sant Abdó i Sant Senén de Marata
Aquesta capella edificada davant la Torre de Seva es consagra a Sant Abdó i a Sant Senén, patrons dels hortolans. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), data del 1606.
Capella de Santa Margarida de Llerona
Situada a l'exterior del recinte de la masia de Can Màrgens, no té cap estil arquitectònic concret però té característiques úniques. La masia data del 1587 però a la porta de la capella hi ha gravada la data de 1827.
Capella de la Mare de Déu del Roser de Llerona
Es troba a l'era de la masia de Can Rovira de Villar i, anys enrere, s'hi havia celebrat missa setmanalment.
Capella de la Mare de Déu de Montserrat de Llerona
A Can Turó. És d'inspiració romànica, construïda amb pedra vermellosa, fou edificada el 1744. té un aforament considerable tenint en compte que és una capella d'ús privat.
Capella de Santa Digna de Llerona
Tocant a la Garriga, la capella particular de Can Santa Digna és una edificació romànica documentada el segle XII. Al segle XVI es va modificar i construir de nou.
Col·labora:
© Ajuntament de les Franqueses del Vallès
Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès
Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)