Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Els Concerts de Marata s'han convertit en un referent de la música clàssica a Catalunya"

28/12/2023

Entrevista a Josep Lloreda Espinasa, president de l'Associació Concerts de Marata

El programa Concerts de Marata ha arribat al seu 50 aniversari. Aquesta fita ha estat possible gràcies sobretot a mossèn Josep Cardús, que va promoure i fundar el programa de concerts, així com pels nombrosos col·laboradors, que hi han participat al llarg dels anys, i pels membres de la Junta de l'Associació Concerts de Marata, constituïda fa un any per continuar amb aquest llegat cultural. Per saber-ne més parlem amb l’actual president de l’entitat, Josep Lloreda Espinasa.

Complir 50 anys és tota una fita per a un esdeveniment cultural. Com va nèixer aquesta iniciativa?
Va començar amb la compra d'un orgue pel culte. Per a un poble com Marata, pocs podien pensar que aquest fet conduiria a iniciar els Concerts de Marata. El singular orgue fou sol·licitat per tocar en diverses poblacions. Des del Palau de la Música de Barcelona i a l'Alhambra de Granada, entre molts d'altres. L'organista, Josep Maria Arrizabalaga, proposà al mossèn Josep Cardús començar aquests Concerts de Marata, a partir d'intèrprets al seu abast. La bona acollida dels concerts pel públic i la constància del mossèn van fer la resta.

Quina trajectòria ha tingut el programa de Concerts de Marata? Ha evolucionat des dels seus inicis?
Sempre hem comptat amb la col·laboració i assessorament de músics locals. En un principi el mateix organista, en Josep Maria Arrizabalaga, i aviat el llavors jove Claudi Arimany. Amb el temps els Concerts de Marata aconseguiren un reconeixement dins el panorama musical català, cosa que obria les portes a rebre noves propostes externes. Al llarg dels anys, i a poc a poc, s'anà professionalitzant i ara podem gaudir de programes i músics d'alt nivell.

El concert de Nadal, que se celebra el 29 de desembre, coincideix, des de fa més de 20 anys, amb l'aniversari del prestigiós músic Claudi Arimany que també actua al concert. Quina és la implicació d'Arimany en el programa de concerts?
El flautista Claudi Arimany, feia a casa seva un concert el dia del seu aniversari, i va ser mossèn Cardús que va proposar-li el seu trasllat a l'església i ell ho va acceptar. La seva implicació en els concerts és bàsica, ja que a càrrec seu està la col·laboració en la programació i l'organització dels concerts.

Podria compartir amb nosaltres alguns dels moments més inoblidables dels Concerts de Marata?
El primer concert de Marata es va fer el 2 de desembre de 1973 i, des de llavors, s'han celebrat 250 concerts. Hi ha hagut molts moments especials i entranyables. Han passat artistes de gran categoria que ens han emocionat a tots, però, no sabria destacar-ne només alguns. Ni estaria bé que ho fes.

Teniu un públic fidel entre els veïns i veïnes de les Franqueses?
Si tenim un públic fidel, no sols de les Franqueses, també dels pobles de l'entorn, d'altres comarques i també de Barcelona; i això ens convida a continuar endavant.

Parlem també de l'entitat i les persones que hi ha darrere el programa de concerts. Com sorgeix l'Associació Concerts de Marata?
La Junta de l'Associació Concerts de Marata està formada per sis persones, entre elles el nou rector de Marata, que acabat d'arribar a la Parròquia i que es va implicar de seguida en l'organització dels concerts. Els Concerts de Marata, amb els anys s'han convertit en un referent de música clàssica a Catalunya, per això i per poder continuar amb aquest projecte era necessària la creació formal de l'associació.

I ara quines metes us plantegeu?
Fomentar l'interès per la música entre els joves i els grans. Ser capaços de sorprendre a la gent, en cada concert, fent que surti emocionada de cada un dels actes.

Associació Concerts de Marata
Pl. de Marata, s/n
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

 

Arxivat a: Cultura
Claudi Arimany i Josep Lloreda
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/04/2024 a les 14:01h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)