Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"L’esperit del nadal tradicional encara hi és present a moltes llars"

14/12/2023

Entrevista a Andrea Torres, presidenta de l'Agrupació Santa Eulàlia

El Pessebre Vivent de Corró d’Avall fa 25 anys. En aquestes dues dècades i mitja han aconseguit ser un element imprescindible en el calendari de Nadal de les Franqueses i han vist passar i conviure a persones de totes les edats i condicions. Res no hagués estat possible sense l’Agrupació Sant Eulàlia, el cor d’aquest pessebre i de moltes altres activitats que es realitzen al voltant de la parròquia de Corró d’Avall. Parlem amb l’Andrea Torres, actualment al capdavant de l’agrupació.

Un quart de segle, són molts anys per mantenir viva una activitat. Quina és la fórmula?
La fórmula és confiar plenament amb el que fem, transmetre la màgia del Nadal a la gent. En el nostre cas és ben senzill, perquè tot i que les festes nadalenques s’hagin comercialitzat, l’esperit del nadal tradicional encara hi és present a moltes llars i, el Pessebre Vivent, ara mateix, és un element imprescindible.

Com i qui va tenir la pensada d’instaurar un pessebre vivent a les Franqueses? Què va suposar en el seu moment?
La Glòria, l’Ildefons, l’Andreu, la Marga i en Carles van tenir la idea inicial de fer una representació del naixement sota la marquesina de la Parròquia de Sta. Eulàlia de Mèrida.
Uns anys després, en Josep i Lidia Martínez, van incorporar-se a l’organització per anar traslladant escenes a la part inicial del bosc que envolta l’església. I, amb el pas del temps, tota aquesta petita gesta inicial s’ha anat ampliant fins aconseguir ocupar tot l’entorn del mateix bosquet, gràcies, a que l’entitat sempre ha disposat de gent per a tirar-ho endavant.

Què suposa ara? Quantes hores de feina, quantes persones acaben estant involucrades en cada edició?
Ara mateix, el Pessebre Vivent suposa una inversió de moltes hores de treball, sempre de manera altruïsta, i en jornades intersetmanals i de caps de setmana quan arriba l’època de muntatge i/o desmuntatge, assajos, reunions, etc.
Actualment, les representacions del Pessebre Vivent solen reunir al voltant d’unes 130 persones - tenint en compte figurants, col·laboradors i organitzadors-, i gran part és gent del municipi, però, cada vegada es compta amb més representants d’altres localitats properes de la comarca.

Com ha evolucionat el pessebre des del primer fins ara? Alguna novetat o sorpresa per celebrar els 25 anys?
No només ha hagut d’evolucionar el Pessebre Vivent, sinó que la pròpia entitat també ha hagut d’evolucionar en el temps per no quedar-se enrere. Adequar-nos a les tecnologies digitals, a les xarxes socials, l’economia, l’adhesió a la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, etc. En definitiva, tots aquests aspectes ens ha fet créixer tant en coneixements com en experiències que abans no teníem.
Respecte les novetats, podem afirmar que hi haurà forces coses que no han sigut mai vistes. Per tant, sí, novetats n’hi haurà, però no les puc desvetllar. L’únic que puc confirmar és que enguany s’han invertit recursos econòmics i humans per a millorar les escenes més representatives del Pessebre Vivent .

Després de 25 anys, quins reptes es plantegen?
Som molt humils i sempre amb el peus a terra. Els nostres objectius són intentar millorar allò que s’ha aconseguit en l’any anterior. I sobretot, per damunt de tot, posar els nostres esforços humans i econòmics perquè aquesta tradició nadalenca la puguem anar realitzant durant molts anys més. Tant de bo, en un futur i no molt llunyà, estiguem a l’alçada dels millors Pessebres Vivents de Catalunya.

Parlem ara de l’Agrupació Santa Eulàlia. Qui sou i què feu?
L’Agrupació Sta. Eulàlia és una entitat cultural, sense ànim de lucre, formada per una junta actual de vuit persones (l´Andrea, l’Esther, la Meri, en Ricard, l’Albert, en Jordi, el Mossèn Sergi, i en Joan). Les nostres activitats principals són el Pessebre Vivent, la realització de catifes florals en la celebració del Corpus Christi, l’escenificació teatralitzada de l’arribada de Jesús a Jerusalem al diumenge de rams, el Via Crucis del Divendres Sant junt amb la Parròquia de Sta. Eulàlia de Mérida, i des de fa uns anys participem a “ La Passió – Els últims dies de Jesús – “ organitzada per els Armats de Mataró.

Dona’ns raons per col·laborar amb l’entitat?
Una de les raons més importants de col·laborar amb la nostre entitat és ajudar-nos a mantenir, any rere any, la llum de la més tendre de les tradicions nadalenques al nostre municipi i que, en aquest cas, no s’apagui la del Pessebre Vivent.

Agrupació Santa Eulàlia
Avinguda Santa Eulàlia, 16
Telèfon 691 910 865
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Arxivat a: Cultura
Junta de l'Agrupació Santa Eulàlia
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/04/2024 a les 14:01h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)