Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Civet de senglar per acompanyar les mongetes del ganxet

14/11/2023

Es presenten les novetats de la 12a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet del proper 26 de novembre


La 12a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, tot i mantenir el seu esperit, introdueix enguany algunes novetats. La més gustosa és el tast de civet de senglar que acompanyarà el tradicional tast de mongetes. El civet ha estat cuinat per Ada Parelleda amb la matèria primera que la Societat de Caçadors de les Franqueses li ha proporcionat durant les darreres setmanes. La regidora de Pagesia, Espais Verds, Medi Ambient i Transició Energètica, Èlia Montagud Blas, s'hi ha referit durant la presentació. "Hem introduit una variació al tast de mongetes", ha comentat Montagud, "enguany anirà acompanyat d'un civet de senglar, una aposta agosarada, ens han dit algunes persones". La regidora també ha destacat les "arrels agrícoles, gastronòmiques i culturals que posen en valor unes feines tradicional ben nostrades a les Franqueses". La regidora també ha anunciat la inclusió d'un monòleg d'una veïna de Llerona, Núria Camps, que com a bioquímica i divulgadora científica combinarà humor i ciència. Aquest monòleg serà avantsala de l'espectacle de final de festa, protagonitzat enguany per Jordi LP.

I és que la Festa de la Mongeta del Ganxet no és només una trobada agrícola i gastronòmica, és també un espai de reivindació de la cultura popular. Per això, durant el diumenge 26 de novembre a les Antigues Escoles de Llerona també hi podrem veure els Xics de Granollers, els gegants de les Franqueses, ballar el Ball de l'Espolsada amb la Comissió de Festa Major de Corró d'Avall i les sardanes amb els Sardanistes Franquesins.

Una altra vessant de la Festa de la Mongeta del Ganxet és l'econòmica i d'aquesta part ha parlat la regidora de Promoció Econòmica, Marta Reche. Reche ha recordat que "tenim tots els ingredients per cuinar un plat guanyador, un dels millors reclams per a què la gent d'arreu ens visiti i per fer créixer l'economia del municipi" així que, ha continuat la regidora "és la nostra obligació com a Ajuntament posar les eines necessàries per promocionar els nostres productes, també les persones que treballen la terra i posar en valor la seva feina" i ha anunciat que de cara al 2024 s'ampliarà el calendari de cites agrícoles i gastronòmiques amb una setmana de la producció local durant la primavera i en la qual es pretén implicar diversos sectors del municipi.

Carme Pou i Paquita Grau han donat veu durant la presentació a la feina de les dones en el sector agrícola i en el conreu de la mongeta del ganxet. Ara, cada any participen com a triadores a la festa però la seva vida, des de petites, ha estat lligada a aquest llegum. Elles han parlat de com es feia i com es fa actualment el conreu, la collita i la tria de la mongeta.

La cuinera, Ada Parellada, que com cada any realitzarà el seu show cooking, serà jurat al concurs i, a més a més, enguany cuina el civet de senglar que acompanyarà les mongetes, ha volgut posar en valor el producte i treure protagonisme als que com ella, estan darrere els fogons. Ha reivindicat "mantenir un producte que ens arrela al territori i que evoca la nostra memòria quan el mengem" i que "cal mantenir-ne el preu i el valor".

La presentació l'ha tancat l'alcalde, Juan Antonio Corchado, que ha agraït "l'impuls i les ganes de la pagesia de Llerona que han estat vitals per conservar la mongeta del ganxet i fer-la gran". També ha tingut unes paraules per la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila, i per la promotora inicial de la festa, Rosa M. Pruna. Per finalitzar ha reiterat que "l'Ajuntament està i estarà al 100% al costat dels productors".

A la presentació també han estat presents la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila, i l'artista Jordi LP, que enguany tancarà la festa amb el seu espectacle.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Dinamització Econòmica
Presentació de la 12a Festa de la Mongeta del Ganxet
Presentació 12a Festa de la Mongeta del Ganxet 02
Juan Antonio Corchado, alcalde de les Franqueses
Èlia Montgud, regidora de Pagesia, Espais Verds, Medi Ambient i Transició Energètica
Ada Parellada, cuinera
Marta Reche, regidora de Promoció Econòmica
Paquita Grau i Carme Pou, triadores
Montse Vila, presidenta del Consell del Poble de Llerona, i Jordi LP, artista
Darrera actualització d’aquest contingut: 21/02/2024 a les 14:42h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)