Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Ens encanta veure la plaça plena a vessar abans d'una Cremada"

05/10/2023

Entrevista a Rubén Domínguez, cap de colla de Els Encendraires

El Grup de Diables Els Encendraires de les Franqueses del Vallès ha celebrat enguany la 25a Cremada de l'Ajuntament, una de les activitats més esperades de la Festa Major del Corró d'Avall. Per conèixer millor aquesta entitat tan arrelada al municipi parlem amb el cap de colla, Rubén Domínguez.


Els Encendraires us encarregueu del disseny, organització i muntatge de la Cremada. Com viviu l'experiència?
La Cremada de l’Ajuntament és un acte únic, i per això li dediquem moltes hores, mirem sempre d’aportar coses noves i mantenir, i fins i tot millorar, aquells elements que més ens agraden. És emocionant, i alhora un bon mal de cap, perquè s’han de coordinar moltes coses, pirotècnia, música, so, plataformes, permisos. És tensió, però també ens ho passem molt bé en el procés. Resulta difícil d’explicar tot el que comporta, per a quinze minuts d’espectacle..., i al final sempre pot ploure

Com va sorgir el Grup de Diables?
Va néixer al Centre Municipal de Joves de Bellavista, com un dels molts tallers que els educadors i les educadores del moment proposaven pel jovent que hi participava, a mitjans de l’any 1993. Tot va començar de zero, ja que no hi havia cap precedent al municipi pel que fa a colles de diables, però sabent que la pirotècnia i la participació en les festes del poble motivarien als joves, es van anar construint tots els elements necessaris (vestits, maces, etc.) i es van organitzar els primers actes amb foc. L’any 1996, es va constituir l’entitat: l’Associació Juvenil Grup de Diables “Els Encendraires”.


Quins moments consideres més significatius de la vostra història?
Començant pel primer acte, un castell de focs per la Festa Major de Bellavista l’any 93, i el primer correfoc pel carnaval del 94, podríem seguir per la primera Cremada (s’ha de dir que en aquell moment ningú va pensar en aquest nom) el 1998. Durant tots aquests anys hem participat en les festes majors de Bellavista, Corró d’Avall, Llerona i Corró d’Amunt, i hem estat en correfocs i mostres de bestiari (amb el Cabró) de molts pobles de la comarca. També vàrem participar de la X Trobada de bestiari fantàstic de les festes de Sta. Eulàlia a Barcelona, on el Cabró va ballar a la plaça Sant Jaume, hem cremat a Tremp, a Irura (Guipúscoa) o a Thuir, a la Catalunya Nord.

Com heu evolucionat?
Són gairebé 30 anys de trajectòria, en els que l’entitat ha crescut en tots els sentits. En edat, doncs aquells joves ja no ho són tant. En nombre de sòcies i socis, arribant al centenar. En seccions, perquè ja fa un temps que tenim colla infantil, colla jove i adulta, les bèsties, els músics, les sàtires de foc...Hem hagut d’aprendre a gestionar sobre la marxa, i a adaptar-nos a noves normatives, que no tenen res a veure amb les dels inicis.

Quines activitats i programes oferiu a les Franqueses?
Crec que a la colla la caracteritzen les ganes de participar dels actes que es fan al poble, no només ens dediquem al foc, sinó que podem participar de la cavalcada de reis, de carnestoltes, etc., però és cert que a les festes majors, i a la Trobada de bèsties, és on se’ns reconeix més.

Quins valors us uneixen?
Això és molt personal, però al final són les ganes de participar de les festes, amb altra gent del poble amb la que potser no coincidiries mai, i amb la que passes molt bones estones..., bé, i les espurnes que també ens agraden a tots!

Quina és la part més gratificant de ser membre dels Diables?
Personalment, compartir moments amb la gent de la colla, pensar animalades (trobades de bèsties, cançons noves, invents per la Cremada...) i que tot tiri endavant.

Com us prepareu per a les activitats?
Depèn de les activitats, si són actes petits o festes majors, si són al poble o fora, si es tracta d’una secció o de tota la colla, fem reunions, enviem informació via correu i grups de whatsapp, etc. Els petits fan assaigs amb foc, els músics es troben cada setmana bona part de l’any. I un cop l’any, marxem tots de colònies, per fer colla.

Com ho feu per involucrar la comunitat local en les vostres celebracions?
Nosaltres som un element més d’aquesta comunitat, ens encanta trobar gent ballant amb nosaltres als correfocs, veure la plaça de l’Ajuntament plena a vessar abans d’una Cremada, ja que és per la gent del poble que ho fem.

Com veieu el vostre paper en el municipi en els pròxims anys?
Esperem poder seguir omplint places i carrers de foc, sons de gralles i tabals.

Què diríeu a les persones interessades a unir-se als Encendraires?
Que contactin amb nosaltres!

Diables Els Encendraires
Plaça de l'Ajuntament, 8.
08520 Les Franqueses del Vallès
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Arxivat a: Cultura
25 aniversari Cremada de l'Ajuntament
25 aniversari Cremada de l'Ajuntament
25 aniversari Cremada de l'Ajuntament
25 aniversari Cremada de l'Ajuntament
Darrera actualització d’aquest contingut: 24/05/2024 a les 08:31h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)