Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La commemoració del 84è aniversari del bombardeig de les Franqueses referma el seu compromís amb la recerca

24/01/2023

Les darreres investigacions posen de manifest la deportació de 3 persones deportades des de les Franqueses als camps de concentració nazis

Les Franqueses ha tornat a commemorar el bombardeig de l'aviació italiana durant la Guerra Civil Espanyola de fa 84 anys. Un 24 de gener del 1939 els avions que sobrevolaven Corró d'Avall deixaven caure les seves bombes i s'emportaven 3 vides i múltiples desperfectes a la zona de l'estació.


Joan Garriga el que ha obert l'acte recordant com pel lloc on ara hi ha la plaça de l'Ajuntament i el monòlit commemoratiu del bombardeig, fa 84 anys hi passaven els que fugien cap a l'exili. L'historiador també ha parlat de la investigació sobre els fets de la Guerra Civil a les Franqueses i de com l'objectiu ara és trobar les persones que van acabar en camps de concentració, tant a l'Estat francès com a Alemanya.

El president del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha parlat de la ingent feina que s'està fent a les Franqueses i a altres municipis, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per treure a la llum fets amagats per la dictadura durant molts anys i de l'impuls que ha donat a aquests actes la Llei de Memorial Democràtic de 2007.

José Antonio Aguilera, 1r tinent d'Alcaldia, ha insistit en que encara queda camí per fer i que l'Ajuntament està disposat a recorre'l tot perquè "els municipis temi la responsabilitat de fer memòria, de teixir democràcia...""i continuarem amb la recerca, però també amb la divulgació...és important que les noves generacions coneguin uns fets no gaire llunyans que van passar aquí, en el seu entorn" ha dit Aguilera.

En aquest sentit, diversos alumnes de l'Institut el Til·ler han explicat l'experiència dels seus avis/es i besavis/es durant la guerra.

L'acte ha finalitzat amb l'ofrena floral al monòlit de la plaça de l'Ajuntament per part d'Amical Mathaussen; del Consell Comarcal del Vallès Oriental; del Memorial Democràtic; dels ajuntaments de Granollers, la Garriga i Canovelles i, dels grups municipals Junts per les Franqueses, Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés, Imagina Esquerra en Comú-Acord Municipal i Ciutadans de les Franqueses. El 1r tinent d'Alcaldia, José Antonio Aguilera, acompanyat dels i les portaveus dels diferents grups municipals ha tancat l'ofrena.

Arxivat a: Ajuntament
Ofrena institucional
Ofrena del grup municipal Junts per les Franqueses
Ofrena del grup municipal Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés
Ofrena del grup municipal Imagina Esquerra en Comú-Acord Municipal
Ofrena del grup municipal Ciutadana, les Franqueses
Ofrena d'Amical Mauthausen
Ofrena del Memorial Democràtic
Ofrena del Consell Comarcal del Vallès Oriental
Ofrena de l'Ajuntament de Granollers
Ofrena de l'Ajuntament de la Garriga
Ofrena de l'Ajuntament de Canovelles
José Antonio Aguilera, 1r tinent d'Alcaldia
Jordi Font, Memorial Democràtic
Joan Garriga, historiador
Alumnat de l'Institut el Til·ler
Commemoració del 84è aniversari del bombardeig de les Franqueses
Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 08:52h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)