Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Dimarts, 24 de gener, commemoració del 84è aniversari del bombardeig de les Franqueses

19/01/2023

Durant l'acte les ballarines de dansa contemporània Maria Arronis i Nora Baylach interpretaran Lanada, una proposta escènica i de poètica visual

El proper dimarts, 24 de gener, a les 12 hores, a la plaça de l'Ajuntament es commemorarà el 84è aniversari del bombardeig de les Franqueses. Durant l'acte hi haurà parlaments institucionals, una ofrena floral i també la representació de l'espectacle Lanada, de les artistes Maria Arronis i Nora Baylach. 

"LANADA és una proposta escènica i de poètica visual que, mitjançant les preguntes "Quina és la fisicalitat del buit?", "Quin és el pes de sostenir?" i "Què queda quan ja no queda res?", exposa el paisatge de dos cossos que se suporten, que se sostenen, que es mantenen. Per aquesta ocasió, Maria Arronis i Nora Baylach, mitjançant la dansa contemporània, simpatitzen amb el 84è aniversari de les Franqueses del Vallès, adaptant la proposta i recollint una nova mirada que defensa el silenci, el pas del temps, els cossos desubicats i desfets per així, reprendre finalment dempeus".

Cap a finals de la Guerra Civil, durant el gener de 1939, les Franqueses és un dels objectius dels bombardejos que van castigar durament la comarca aquells dies. El dia 25 de gener les bombes provoquen tres víctimes mortals i nombroses destrosses a la zona de l’estació de Corró d’Avall. La recerca de documentació de l’Arxiu Municipal també ha permès descobrir que un nou atac de l’aviació alemanya el 26 de gener va provocar nombrosos desperfectes a l’edifici de l’Ajuntament de les Franqueses. A la publicació Les Franqueses: els anys de la Segona República (1931-1939), els historiadors Joan Garriga i Eduard Navarro descriuen aquell moment: Els objectius oficials atacats la nit del 23 al 24 i el dia 24 indiquen, entre altres, Canovelles i Granollers, com a llocs més propers a les Franqueses. Cert, però, que la metralla de les bombes impactà a prop de l'estació de Corró d'Avall, alguns quilòmetres més amunt i en alguns llocs quedaren dissortadament reflectits els impactes de les bombes. El registre de defuncions constata que el resultat més luctuós va ser la mort, el dia 23, de tres persones: Jaume Freixas Fumaral, de 27 anys, Àngela Girbau Bassa, de 18 anys, i Esteve Tresserras Codina, de 43 anys. Semblava que el colofó de tantes desgràcies d'ençà del cop d'estat del 17 i 18 de juliol contra la República. Tanmateix, la dictadura imposava la pèrdua de les llibertats democràtiques. Els pobles de les Franqueses també patirien, en diversos sectors, les represàlies franquistes, i calia sumar-hi les pèrdues humanes. El dia 28 de gener de 1939 entraven les tropes franquistes a les Franqueses. Segons dades municipals, la població que hi havia en aquells moments era de 2.460 persones, incloent-hi els refugiats que encara havien quedat al terme municipal.

Arxivat a: Ajuntament
Commemoració 84è aniversari del bombardeig de les Franqueses
Espectacle Lanada
Darrera actualització d’aquest contingut: 02/10/2023 a les 14:04h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)