Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Es commemora el 84è aniversari del bombardeig de les Franqueses

05/01/2023

L’atac es va focalitzar sobretot a la zona de l’estació de Corró d’Avall

Cap a finals de la Guerra Civil, durant el gener de 1939, les Franqueses és un dels objectius dels bombardejos que van castigar durament la comarca aquells dies. El dia 25 de gener les bombes provoquen tres víctimes mortals i nombroses destrosses a la zona de l’estació de Corró d’Avall. La recerca de documentació de l’Arxiu Municipal també ha permès descobrir que un nou atac de l’aviació alemanya el 26 de gener va provocar nombrosos desperfectes a l’edifici de l’Ajuntament de les Franqueses. A la publicació «Les Franqueses: els anys de la Segona República (1931-1939)», els historiadors Joan Garriga i Eduard Navarro descriuen aquell moment: Els objectius oficials atacats la nit del 23 al 24 i el dia 24 indiquen, entre altres, Canovelles i Granollers, com a llocs més propers a les Franqueses. Cert, però, que la metralla de les bombes impactà a prop de l'estació de Corró d'Avall, alguns quilòmetres més amunt i en alguns llocs quedaren dissortadament reflectits els impactes de les bombes. El registre de defuncions constata que el resultat més luctuós va ser la mort, el dia 23, de tres persones: Jaume Freixas Fumaral, de 27 anys, Àngela Girbau Bassa, de 18 anys, i Esteve Tresserras Codina, de 43 anys. Semblava que el colofó de tantes desgràcies d'ençà del cop d'estat del 17 i 18 de juliol contra la República. Tanmateix, la dictadura imposava la pèrdua de les llibertats democràtiques. Els pobles de les Franqueses també patirien, en diversos sectors, les represàlies franquistes, i calia sumar-hi les pèrdues humanes. El dia 28 de gener de 1939 entraven les tropes franquistes a les Franqueses. Segons dades municipals, la població que hi havia en aquells moments era de 2.460 persones, incloent-hi els refugiats que encara havien quedat al terme municipal.

Aquest 24 de gener es compliran doncs 84 anys d’aquests fets i es commemorarà amb un acte institucional el mateix dia, a les 12 hores, a la plaça de l’Ajuntament. Des de l’any 2019, moment en què es va complir el 80è aniversari, l’Ajuntament ha iniciat un projecte de memòria democràtica amb dos objectius: la investigació i la divulgació sobre fets històrics del municipi. Aquell any es va instal·lar un monòlit de l’escultor Jordi Barbany en memòria de les víctimes de la Guerra Civil, de l’exili i la repressió franquista a la plaça de l’Ajuntament, on també ho va plantar un plançó de l’arbre de Gernika; i també es va col·locar una placa davant de l’estació de Corró d’Avall, on van caure les bombes. Al llarg d’aquests anys s’han fet dos documentals amb testimonis orals: Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses i Un patrimoni de la història. El camp d’aviació de Rosanes durant la Guerra Civil, que es poden veure en obert al canal de YouTube de l’Ajuntament de les Franqueses. Actualment s’estan enregistrant més entrevistes a persones grans del municipi amb l’objectiu de conservar la memòria oral.

Aquest projecte de memòria, que compta amb l’assessorament de l’historiador Joan Garriga, també ofereix sortides per conèixer part de la història com ara als camps de concentració de Rivesaltes, d’Argelés; i a la Maternitat d’Elna; xerrades, exposicions,... Pel que fa a la part de recerca actualment l’Ajuntament està en contacte amb l’Amical de Mauthausen per localitzar persones de les Franqueses que van ser deportats a camps de concentració nazis. Hores d’ara l’Ajuntament ha fet els tràmits per demanar una llamborda Stolpersteine a través del Memorial Democràtic de la Generalitat, tot i que, pel que es desprèn de la documentació trobada hi ha possibilitats de trobar més d’una persona deportada. L’objectiu d’aquest projecte doncs és recuperar la història del municipi i dignificar la memòria dels qui van perdre la vida víctimes del feixisme.

Arxivat a: Ajuntament
Monòlit bombardeig
Darrera actualització d’aquest contingut: 01/02/2023 a les 10:55h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)