Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Visita a la Maternitat d’Elna i al memorial del camp d’Argelers de la Marenda

17/11/2022

Es tracta d’una activitat inclosa dins del projecte de memòria democràtica que porta a terme les Franqueses

Ja fa uns anys que les l’Ajuntament de les Franqueses treballa en un projecte de memòria democràtica. L’any 2019 es va fer la primera commemoració del bombardeig del 24 de gener de 1939 als voltants de l’estació de Corró d’Avall en què van perdre la vida tres persones. Aquesta data va servir com a punt de partida d’uns treballs i una programació destinats a descobrir detalls fins ara desconeguts de la història del municipi, i alhora difondre-la perquè la part més fosca no es torni a repetir mai més.

Al llarg d’aquest temps s’han realitzat dos documentals: Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses i Un patrimoni de la història. El camp d’aviació de Rosanes durant la Guerra Civil. Dos treballs elaborats a partir de fonts orals de les Franqueses. A més, la programació al voltant de la memòria democràtica ha inclòs xerrades, activitats de divulgació als instituts i visites als refugi de Can Sorgues i el camp d’aviació de Rosanes.

Una línia que també ha volgut obrir aquest programa de memòria democràtica son les sortides per conèixer directament els llocs on s’han viscut moments importants de la història. La primera va ser una visita al Memorial del Camp de Rivesaltes, a l’Estat francès, l’any 2020. Ara, després d’aquests anys de pandèmia, l’Ajuntament torna a recuperar aquestes sortides amb una visita a la Maternitat d’Elna i al memorial del camp d’Argelers de la Marenda també a la Catalunya Nord.

La jornada es farà el 26 de novembre, de 7.15h a les 19 hores, amb sortida i arribada a la plaça de l’Ajuntament. El preu és de 17.50 euros per a persones de fins a 14 anys i de 35 euros a partir dels 15 anys. Les inscripcions per a persones empadronades a les Franqueses es podran formalitzar del 14 al 16 de novembre al Servei d’Atenció a la Ciutadania de Corró d’Avall i de Bellavista. Seran obertes a tothom del 17 al 19 de novembre i es podran fer presencialment en els mateixos punts o a través del web municipal www.lesfranqueses.cat. Les places són limitades i cal recordar que per inscriure’s presencialment cal demanar cita prèvia, com per fer qualsevol altre tràmit a l’Ajuntament, mitjançant el web.

La planificació és arribar a la Maternitat d’Elna cap a les 9.30 hores i fer una visita guiada d’una hora. Des d’aquí el grup es traslladarà cap al memorial del camp d’Argelers de la Marenda on també es farà una visita guiada en dos grups. I després de dinar es visitaran els punts situats a l’aire lliure: el cementiri dels espanyols i la platja on hi havia el camp de concentració d’Argelers de la Marenda. El preu de la sortida inclou el transport, les entrades als museus i el dinar. L’historiador Joan Garriga serà qui guiarà la sortida durant la visita als punts exteriors.

El treball de l’Ajuntament de les Franqueses en relació a la memòria democràtica no acaba aquí. I és que la intenció és treballar diferents línies i aprofundir en la investigació i recuperació de la història del municipi. En aquests moment també es treballa en un projecte d’entrevistes per recollir fonts orals de diferents èpoques. L’objectiu és que tota aquesta informació es dipositi a l’Arxiu Municipal per tal de reconstruir el passat i posar-la a disposició de la ciutadania i investigadors/es.

Arxivat a: Ajuntament
Sortida memòria històrica a Maternitat d'Elna i Argelers
Darrera actualització d’aquest contingut: 02/12/2022 a les 13:13h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)