Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L'eficiència energètica, una prioritat

04/11/2022

Es comença a treballar en un paquet de 4 eixos per reduir la petjada mediambiental de les Franqueses

L'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible marca, des de fa temps, les accions del govern municipal de les Franqueses. De fet, el Pla d'Actuació Municipal (PAM) pel període 2020-2023, basa les seves accions en aquest document marc. Un document sorgit de l'Assemblea General de les Nacions Unides que treballa, entre d'altres, posar fre al canvi climàtic. El PAM dedica un dels seus eixos a vetllar per un creixement urbà sostenible i a minimitzar l'impacte mediambiental que genera el municipi. Actuacions com el Pla Estratègic de la Bicicleta, presentat al mes de març i que amb la primera fase preveu enllaçar els principals equipaments municipals, relligar els cinc pobles que formen el municipi i fer un recorregut pedalable que connecti amb els municipis limítrofs, o els projectes de pacificació del trànsit a Marata, Llerona, Corró d'Amunt i algun punt de Corró d'Avall, es troben ja en diverses fases d'execució. Ara, comença l'estudi i el desenvolupament d'un paquet de 4 eixos que van des del canvi de lluminàries a la via pública, a la millora de l'eficiència energètica als equipaments municipals, passant per la instal·lació de plaques fotovoltaiques o de punts de càrrega per a cotxes elèctrics.

Tecnologia LED a l'enllumenat públic

Una de les accions en fase d'estudi és la substitució dels aproximadament 5.000 punts d'enllumenat públic del municipi per tecnologia LED. Aquest canvi suposarà una inversió aproximada d'1'5 milions d'euros i permetrà disminuir la despesa en els conceptes de potència i d'energia elèctrica. Al canvi de lluminàries se sumaran els sistemes de regulació que permetran la gestió astronòmica dels horaris d'encesa i apagada i l'adaptació de la intensitat de la il·luminació mitjançant la reducció del flux segons les necessitats.

Instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals

Aquest estiu passat es va realitzar la instal·lació d'un parc fotovoltaic a la teulada del Viver d'Empreses per transformar aquest equipament en autosuficient pel que fa a consum elèctric. Aquestes plaques​ també abastiran la nau de la brigada d'Obres i Serveis per a la càrrega d'un vehicle elèctric i els excedents, als edificis de Can Ribas. El municipi ja gaudeix d'altres instal·lacions generadores per subministrar energia verda a d'altres edificis municipals, com la pèrgola de la plaça de l'Espolsada que abasteix l'Espai Can Prat. Ara, s'ha començat l'estudi per a la creació d'un mapa que permeti la implementació de renovables a la resta d'edificis municipals. Aquest tipus d'instal·lacions donen autonomia no només a la construcció on estan situades sinó a altres construccions properes.

Punts de càrrega per a vehicles elèctrics

Una altra de les actuacions per donar compliment a l'Agenda 2030 preveu la creació de 5 estacions de càrrega per a vehicles elèctrics a la via pública. Aquests punts subministraran a 10 vehicles alhora i se situaran a la plaça de l'Espolsada (c. de l'Alba), a l'aparcament de l'estació de Rodalies de Bellavista i a la Zona Esportiva Municipal de Corró d'Avall. L'explotació de les estacions es farà per la via de la concessió i l'Ajuntament rebrà el 3% dels ingressos bruts anuals que generin per a l'empresa adjudicatària.

Reducció de la despesa dels equipaments municipals

L'Ajuntament aposta per reduir la despesa en els equipaments muncipals i una de les primeres mesures és l'eficiència energètica d'aquests. Per aconseguir-ho s'estan implementant les mesures que marca el Reial Decret-Llei 14/2022 que preveu temperatures màximes de 19º a per a la calefacció i de 27º per a la refrigeració. També, la programació i l'automatització de l'encesa i de l'apagat de l'enllumenat i dels sistemes de climatització dels edificis.

 

Arxivat a: Ajuntament
Eficiència energètica
Darrera actualització d’aquest contingut: 02/12/2022 a les 13:13h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)